Juleakevitt er en nesten like viktig del av den norske juletradisjonen som juleølet og julematen. Det spennende er at det de siste årene har kommet en rekke nye akevitter på markedet.

Som folk flest, er jeg ikke en spesialist på akevitt. Så all bedømming er basert på min helt subjektive opplevelse av de forskjellige snapsene.

Hellstrøm Aquavit. Norge, Aust-Agder. Pris kr. 404,90

Testens beste. Fin gyllen farge med en lekker duft av karve og en anelse sitrus. Rund, mild og elegant smak. Personlig er jeg svak for karven og det lille fatsmaken. Fin ettersmak. Passer veldig bra til ribbe med tilbehør. Ekte juleakevitt.

Egge Gård Akevitt med eple og villkarve 2012. Norge, Buskerud. Pris kr. 299,90

Jeg må innrømme at jeg er litt svak for den jobben de gjør på Egge Gård. Denne årgangsakevitten er en av de mer spennende på det norske akevittkartet. Mørk, gyllen farge. Dempet duft av pærer, karve og fine hint av fat. Smaken er mild, rund og lever flott opp til duften. En fin ettersmak. Passer fint til ribba og tilbehør.

Norkap Akvavit. Danmark. Pris kr. 310,-

En av mine favoritter. Lys gyllen farge. Nydelig duft av anis, karve og det lille udefinerbare. Smaken er veldig mild og rund, men med et bra preg av karve og anis. Fin ettersmak. En akevitt som passer best til julelunsjen med kald ribbe, sild og andre godsaker. Jo, en akevitt å bli glad i.

Gammel Opland. Norge. Pris kr. 439,90

Dette er akevitten som mange foretrekker på julebordet. Opprinnelig stammer oppskriften fra Oplandske Spritfabrikk i Christiania fra 1891. Den blir lagret på sherryfat 26-28 måneder, noe som fjerner en del av den skarpe spritsmaken. Fargen er vakkert gyllen med fin duft av karve, anis og med hint av koriander og fat. Smaken følger duften med sin karve og sitrus. Fin ettersmak. Nå vet jeg at mange bruker akevitten til ribba, men kanskje ennå bedre til lutefisk.

Aalborg Jubilæums Akevitt. Danmark. Pris kr. 364,90

En dansk klassiker. Gyllen gul på fargen. Fin duft av appelsin, krydder med et dempet hint av fat. Smaken lever på lange veier opp til duften, med sine krydder og sitrus. En god, fet munnfølelse. Fin ettersmak. Etter å ha studert i Aalborg i noen år, så ble denne en av favorittene til dansk rugbrød og marinert sild. Men den går også glimrende til ribba.

Lysholm Linie. Norge. Pris kr. 414,90

Lysholm Line ble «oppfunnet» 1805 – 1807 da familien Lysholm oppdaget hvilke gode resultater det ga å langtidslagre potetsprit på eikefat. Som om ikke det er nok, så er det også verdens eldste akevitt brand og den norske akevitten som best kjent utenfor Norge. Og det at fatene får rulle i en av Wilh. Wilhelmsens båter tur og retur Australia, skader jo ikke det heller. Fargen er lysgyllen. Klassisk duft av karve, anis, sitrus og et deilig hint av fat. En bra, tørr fylde. Lever bra opp til duften med en tørr ettersmak. En akevitt som passer bra til grava fisk, røkt laks og lettere fleskeretter.

Arvesølvet Juleakevitt 2017. Norge. Pris kr. 499,40

Dyp gyllen på farge mot det brune. Duft av anis, karve, sitrus og hint av fat. Smaken har fin fylde, samme urter og opplevelse i smaken som i duften. Bra ettersmak. Passer til både og ribbe og pinnekjøtt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.