Noen gløgg og litt om juletradisjoner

Av og til bryter tyskeren i meg igjennom det norske. Kanskje ikke så veldig rart da min mor var tysk.  Først og fremst når det er forball vm eller em og Norge i vanlig ordning ikke har kvalifisert seg. Da kan jeg sitte foran tv og kommenterer og banner på tysk.

Da jeg gikk på barneskolen på sekstitallet, var det ikke helt populært å være avkom av en tysker. Så triumfen føltes stor den gangen jeg turte å gjøre min lærer oppmerksom på at de fleste juletradisjonene våre var tyske og slettes ikke norske. Jeg kan huske han ble sur da jeg sa at juletreet kom fra Tyskland. Allerede på 1500 tallet så var treet kjent i Tyskland. I Norge omtales det første juletre i Oslo i 1820-årene. Skikken bredte seg fra velstående hjem i byene, men først fra omkring 1870–1880-årene kan man si den var allmenn. Jeg forklarte det vel ikke så grundig. Men for meg, som den drittungen jeg var, så var det den gangen viktig og fortelle. En annen sak som jeg trumfet min historie med, var at mange av de sangene vi sang, kom fra Tyskland.

St. Nikolaus

En annen sak som jeg og mine søsken hadde, og som ikke de «ekte» norske barna hadde, var St. Nikolaus. Han dukket opp den 6. desember og fylte skoene vi hadde satt på vinduskarmen med slikkerier, nøtter og appelsiner. Og det var stor stas. St. Nikolaus den hellige, var biskop i Myra i nåtidens Tyrkia på 300-tallet og blir regnet som forløperen til den moderne julenissen.

Også maten til jul, kan være litt annerledes. Noe som er ekte norskt, er pinnekjøtt og ribbe, mens man flere steder i Tyskland spiser and. Lutefisk er vel noe av de norskeste som finnes, mens man i deler av Østerrike og Tyskland spiser Karpe. Jeg kan huske fra min barndom, at min mormor ikke var så begeistret for å stoppe i seg julaften. Det var noe man gjorde i mellom dagene. Som voksen, feiret jeg jul en del ganger lenger sør i Tyskland. Og der ble jeg forklart at man ikke spiste og drakk så mye da det var flaut å sovne under midnattsgudstjenesten. Og det kan det være noe i.

Gløgg

Gløgg var en drikk som ble drukket under den kalde årstiden. Ideen med gløgg som vinterdrikke, kom også fra Tyskland. I Skandinavia var det svenskene som først falt for ideen med gløgg på 1800 tallet. Etterhvert ble ideen og produktet eksportert til Danmark og senere til Norge. Her er to tyske Glühwein.

Heisser Hirsch Glühwein Weiss. Tyskland. Pris kr. 139,90

Laget av Kardemomme, muskat, nellik, appelsin, allehånde, vanilje, hvitvin, kanel, sitron, sukker. Lys gul farge. Duft av krydder og appelsin. Rund og god på smak med fin fruktighet. Samme krydder som i duften. Fin sødme og en bra ettersmak. Varm opp gløggen til 60-70 grader. Passer best til kos i en kald adventstid.

Heisser Hirsch Glühwein. Tyskland. Pris kr. 139,90

Råstoffer er sukker, krydderekstrakter fra appelsin. Kanel, nellik, kardemomme, allehånde, stjerneanis, ingefær, muskat. Mørkerød farge. Samme dufter som i råstoffene. Søt, rund og god på smak. Samme smak som i duften. Klassisk gløgg. Fin ettersmak. Passer bra til lange samtaler mens man spiser nøtter og pepperkaker. Mye kos for pengene.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.