Den første vinstokken i Sør-Afrika ble plantet allerede på 1600 tallet.

Og den aller første vinstokken som ble satt i jorden utenfor Cape Town, var 2 februar 1659 og det var hollandske kolonister som sto for den bragden. Grunnen til at man kan si det så eksakt, var at Jan van Riebeeck skrev i sin dagbok da de presset de første druene.

Vinlusa.

Som mange andre steder i verden, slo vinlusa til i Sør-Afrika også. Etter at man klarte å slå ned lusa, fikk de en overproduksjon av vin som naturlig nok førte til lavere priser og staten innførte kvoter. Kvoter som eksisterte helt frem til 1992. Den viktigste regulerende faktoren var kanskje grunnleggelsen av kooperativet KWV i 1918. Et vinkooperativ som er fortsatt aktiv.

Apartheid

Da den økonomiske boikotten av apartheid systemet slo igjennom for fullt, skapte det store problemer for vinindustrien som knapt solgte en flaske vin ut av landet. Det var først da demokratiet ble innført 1994 at sør-afrikansk vin igjen kom ut på verdensmarkedet. Problemet de første årene var at hele industrien hang etter med gammeldagse produksjonsmetoder og liten erfaring med eksport. Først etter årtusenskiftet, begynte Sør-Afrikansk vin igjen å finne sin plass på markedet. Og i dag, så lager de noen glimrende viner. Og det til temmelig prisgunstige priser.

Godt Drikke har smakt seg igjennom noen sør-afrikanere som er laget på Syrah/Shiraz drua. Og det var noen forbausende bra viner til veldig bra priser.

Intellego Kolbroek Syrah 2015. Sør-Afrika, Coastal Region, Swartland. Pris kr. 239,90 Poeng: 92/100

Mørkerød farge med et bitte lite blått skjær. Lekker duft av mørke bær, skogsbær og små hint av blomster. Fyldig og mjuk på smak. Bra fruktighet. Meget bra syre og sødme. Fin tannin. Smaken lever bra opp til duften. Riktig bra ettersmak. En vin som fungerer både til storvilt og kos. Løp og kjøp.

Intellego Syrah 2016. Sør-Afrika, Coastal Region, Swartland. Pris kr. 224,90 Poeng 90/100

Flott dyp rød farge. Meget bra duft av mørke bær og bjørnebær. Hint av blomstereng. Smaken har en riktig bra fylde. Fruktig. Lever veldig bra opp til duften med bjørnebær. Meget bra balanse. Fin tannin. En lang og god ettersmak. En vin til rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Carinus Syrah. Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch. Pris kr. 209,90 Poeng. 88/100

Mørkerød med et lite blått skjær på fargen. Bra duft av mørke bær, krydder og hint av bringebær. En frisk og fyldig smak. Lever opp til duften med sine mørker bær. Bra syre og sødme med en mild tannin. En god ettersmak. Passer glimrende til grilla koteletter. Meget bra kjøp.

Craven Faure Syrah 2016. Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch. Pris kr. 199,90 Poeng 87/100

Dyp rød på farge. Bra duft av mørke bær og krydder. Fyldig smak med bra sødme som balanseres meget bra av syren. Mild tannin. Flott ettersmak. En vin som vil fungere glimrende sammen med lam. Meget bra kjøp.

Boschendal 1685 Shiraz 2016. Sør-Afrika, Coastal Region. Pris kr. 209,90 Poeng: 85/100

Mørkerød med en liten blå kant. Duft av røde bær og hint av krydder. Smaken har en fin fylde, bløt med en mild syre. Bra tannin. En fin ettersmak. Passer bra sammen med grillet kjøtt og som kosevin. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.