Hva skjedde med Amarone vinene?

Amarone della Valpolicella er en italiensk, tørr rødvin. Tradisjonelt lages den av tørre druer fra Corvina, Rondinella og Molinara. Den ble klassifisert som Denominazione di Origine Controllata i desember 1990 og 4.desember 2009, ble den klassifisert som DOCG.

Amarone var og er fortsatt til en viss del, noe av det beste italiensk vinverden kan tilby. Den kommer fra Veneto i distriktet Valpolicella, litt nord for Verona.

Vinen produseres helt eller delvis av tørka druer. Noe som gjør at vinen blir alkoholsterk, den skal ha minst 14% alkohol, og vinene blir herlig fyldige. Og for at vinen får gjære helt ut, så blir de tørre. Med andre ord, for at det skal være en riktig amarone, kan ikke restsukkeret være mer en maksimum 15/g pr liter.

Amarone i dag.

I dag, så oppleves en rekke amaroneviner som noe søtt sukkervann. Da ripassovinene  kom på markedet med betegnelser som «mini-amarone» eller «billig-amarone,» uten at de hadde det minste med amaronevin å gjøre, eksploderte markedet med billig sukkervann. Og min lille teori, er at en del av amaronen produsentene begynte å lage vin som lå tett på de populære ripasso vinene. Med et resultat at amarone i dag ikke er amarone, men «mini ripasso.»

Heldigvis, holder trenden på å snu og fortsatt kan man få meget bra, tørre og fyldige amaroneviner. Her er noen forslag.

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2011. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 340,10 Poeng 90/100

Klassisk Amarone. Men mer nyansert enn mange av de macho amaronene som er på markedet. Druene er Rondinella, Corvina, Corvinone. Fin mørkerød farge. Duften har mørke bær og rått kjøtt, uten at det er negativt av den grunn. Hint av urter og sjokolade. Smaken er fyldig, frisk og kraftfull med virkelig god munnfølelse. En vin som virkelige lever opp til duften med sine mørke bær, urter og sjokolade. Fin tannin og en virkelig balansert syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Passer perfekt til vilt eller som kos sammen med venner. Virkelig verd pengene.

Tedeschi Amarone Classico 2015. Italia, Veneto, pris kr 379,- Poeng 92/100.

Laget på druene Rondinella 30%, Rossignola 5%, Molinara 5%, Corvinone 30%, Corvina 30%. En dyp, rød farge med et lite lilla skjær. Duften er fylt av mørke bær, kirsebær og fine hint av fat. Smaken er tett på det perfekte. En fyldig og god munnfølelse med god frukt. Flott sødme og syre. En friskhet som fortsetter ut i ettersmaken som varer og varer og… Vinen passer fint sammen med kraftige kjøttretter. En ekte løp og kjøp vin.

Bertani Amarone della Valpolicella Valpantena 2015. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 379,90 Poeng 93/100

Druene er Rondinella 20%, Corvina 80%. Mørkerød på farge. Meget lekker duft av kirsebær, nøtter og fine hint av tre. En fantastisk frisk fylde på smak. Tørr og konsentrert med en lett elegant sødme. Perfekt syre og sødme med en lett tannin. En lang og god ettersmak. Vinen er perfekt til vilt. Har du råd, ta to.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.