Av og til så ramler man over en vin av en tilfeldighet og det er da det er fantastisk å oppleve en vin som får en til å sperre opp øynene og får smilet til å gå nesten rundt hele hode. En sånn vin kommer fra vingården Clos du Jaugueyron.

Clos du Jaugueyron ble til i 1898 da to svært gamle parseller på totalt 60 are (0,6 hektar) i byen Cantenac ble slått sammen til en eiendom. Parsellene som ble kalt  «Grand Jaugueyron» og «Petit Jaugueyron» var plantet med en rekke ulike bordeauxdruer. Eiendommen har siden 1993 vært i Michel Thérons eie og er siden da utvidet til nesten 7 hektar. Noen av det beste grusholdige jordsmonnet i Macau og Arsace finnes her.

Michel Theron, som opprinnelig er fra Languedoc, driver i dag eiendommen sammen med sin samboer Stéphanie Destruhaut. De lager tre viner, hvorav en Haut-Medoc og to Margauxer, der de to sistnevnte kommer fra tilsammen 2,71 hektar. Stéphanie og Michel driver eiendommen etter økologiske og biodynamiske metoder og er 2012 årgangen, sertifisert via AB og Demeter.

De fleste av vinstokkene som dyrkes i Margaux, er unge. Men de har også en del stokker som er 40 og hundre år gamle. Og de ligger tett på  Chateau Palmer.

Alt arbeidet i vinmark foregår manuelt og tilnærmingen i kjelleren er svært forsiktig. Kun hele bær presses. Fermentering skjer med stedegen gjær i små tanker av sement eller stål. Dette, kombinert med forsiktig bearbeidelse av most og druer og nennsom bruk av fat, gir ekstraordinære viner. Deres engasjement og dedikasjon for naturlig tilnærming i både vinmark og kjeller, har løftet omdømmet til Clos du Jaugueyron, og de er nå en av de mest spennende produsentene i regionen. Og det som gjør Clos du Jaugueyron spennende, er at de lager klassisk Bordeaux vin som den var før Robert Parker begynte sine herjinger i Bordeaux.

Clos du Jaugueyron Petit Jaug Margaux 2015. Frankrike, Bordeaux, Margaux. Pris kr. 390,- Poeng 91/100

Druene er Merlot 60%, Cabernet Sauvignon 40%. Ung rød farge. Meget bra duft av mørke bær, solbær og små hint av fat. Frisk, fruktig og fyldig på smak. Rund og med en god munnfølelse. Bra balansert syre og sødme. Fin tannin. En lang og god ettersmak som er en nytelse. Dette er en vin som man kan bruke til rødt kjøtt eller bare smake for å få frem et stort smil. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.