Gattinara ligger helt nord i Piemonte. Drøyt halvannen times kjøretur fra Barolo.

Området omtales allerede år 1242 da byen fikk bystatus og var kjent for sine viner. Helt frem til slutten av 1800 tallet var det Gattinara som betød noe når man snakket om vin fra Piemonte. Barolo og Barbaresco eksisterte knapt nok på vinkartet og ble først kjent etter den andre verdenskrig. Mens Gattinara med sine mer enn 600 hektar vinmarker eksporterte vinene sine til stort sett hele verden. Men det er aldri noe som varer for evig. Ikke heller i Gattinara. Og det var to ting som knuste vindrømmene. Den første var den store haglestormen i 1905 som raderte bort stort sett alt som fantes av vinmarker og det andre var den framvoksende tekstilindustrien. Så folk pakke sine saker og lot vinmarkene gro igjen og søkte seg til industrien. Så i dag er det cirka 100 hektar vinmark tilbake.

Nervi.

Nervi ble grunnlagt i 1906, og er det eldste vinhuset i området DOCG Gattinara. I 2011 kjøpte fire norske familier vingården som solgte videre til Roberto Conterno i 2018. Nervi eier vinmarkene Casacca, Garavogle, Molsino og Valferana. Vinrankene er beliggende så høyt som 420 m.o.h og er mellom 10 og 40 år gamle.

Nervi Gattinara 2015. Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 389,90 Poeng 91/100

Drua er Nebbiolo. Fin rødbrun farge. Duft av kirsebær, plommer med fine hint av krydder, blomster og fat. Smaken er bløt og fyldig. Frisk og fruktig med en perfekt balanse. En lang og rund ettersmak. En vin som passer til vilt men ennå bedre til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.