Et av mine favoritt vindistrikter, er Rheingau i Tyskland. Dels var det der jeg endte opp da jeg var 16 år og haiket rundt i Europa og det var der jeg fikk min egentlige ”vinoppdragelse” og lærte at vin var mer enn rød- og hvitvin.
Rheingau er sammen med Mosel det meste kjente av Tysklands 13 vinregioner. Rheingau følger Rhinen fra Hochheim til Lorch i delstaten Hessen. Hjertet av Rheingau ligger nord for Rhinen og på det eneste stedet der elva flyter øst-vest mellom Basel og Nordsjøen og viser virkelig frem sine bratte sydvendte skråninger. Skråninger som gir ideelle modningsbetingelser for Riesling druene. Skråninger som gir beskyttelse mot den iskalde, nordlige vinden.
I følge myten så var det Karl den Store som oppdaget muligheten for vindyrking i Rheingau. Han satt og glante ut i luften i palasset sitt i Ingelheim på den andre siden av Rhinen. Og da så han hvordan snøen smeltet i de bratte skråningene ved Johanissberg. Og det mye raskere enn andre steder. Og siden han var keiser og året var 817 og det ble kjedelig og bare glane ut i den tomme lufta, besluttet han at her skulle det dyrkes vin. En helt annen sak var at romerne dyrket vin der allerede i år 200.
I dag så finnes de 674 vinbønder i Rheingau. Av disse er det 344 som har mer enn 1 hektar mark. Blant disse igjen har 64 mer enn 10 hektar. Den største vingården er Kloster Eberbach med sine 250 hektar og over 70 ulike viner. Den er også en av de eldste gårdene sammen med Baron von Knyphausen. Mens den desidert eldste vingården er Schloss Vollrads som også er verdens eldste, drevene vingård. Jeg har en rekke favoritter i Rheingau, og en av dem er Schloss Vaux.
Schloss Vaux
Schloss Vaux ble dannet i 1868 i Berlin. Etter en rimelig omflakkende tilværelse, blant annet til den lille franske landsbyen Voux, endte de til slutt opp i Eltville i Tyskland etter første verdenskrig.
Det var nemlig ikke så populært å være et tysk «champagnehus» i Loire rett etter første verdenskrig. Etter å ha byttet eiere en rekke ganger opp gjennom årene, overtok en liten gruppe med vinentusiaster sekteriet i 1982 fra Dresdner Bank. I dag så har Vaux 70 aksjeeiere og det er Marcus Hess som er daglig leder og kjellermester.
Filosofien hos Vaux er svært så klar. For det første skal alle boblene fra Vaux være økologiske og det andre er og kanskje det viktigste, man skal skape musserende vin eller Sekt som er Tysk. Ikke en prosecco eller champagne, men sekt. Og de er temmelig kompromissløse i denne jakten. De viktigste druene er riesling og spätburgunder men de har også litt chardonnay og noe pinot blanc og Grüner Veltliner. Kvaliteten på Vauxs sekt skiller seg klart og tydelig fra de store sektfabrikkene som Henkell, som de ynder å kalle litt negativt, Schaumwein. Eller på godt norsk, vin tilsatt kullsyre.
Sammen med noen av de andre vinbøndene som satser ene og alene på sektproduksjon, må man kunne si at Vaux er på god vei til å finne den tyske sjelen i sine sekt. Vin som er helt deres egen og som man ikke finner noen andre steder enn akkurat i Tyskland. I dag produserer Schloss Vaux 385.000 flasker musserende vin.
Vaux Riesling Brut 2017. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 259,- Poeng 90/100
Drua er Riesling. Flott lys gyllen farge, små fine bobler. Duft av sitrus, kjeks og litt blomst. Fruktig og frisk på smak med en fin fylde. Fin smak av sitrus og epler. Elegant og fin ettersmak. En vin som fungerer glimrende til skalldyr og kos. Meget bra kjøp
Vaux Grüner Veltliner 2016. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 299,- Poeng 88/100
Drua er som navnet sier, Grüner Veltliner. Lys gul på fargen med fine små bobler. God duft av sitrus og gule epler. Smaken har en fin frisk fruktighet. Bra fylde med en riktig godt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer veldig bra til sjømat og ikke minst til gode samtaler. Meget bra kjøp