I 1932 startet Isaac Muga en liten bakgårdsbutikk i byen Haro i Rioja Her var det vinproduksjon på bakrommet og salg over disk i et lokale ut mot gaten.

Flaske for flaske bygde Isaac opp den lille butikken til det som i dag er et av Riojas mest anerkjente vinhus. Fortsatt holder de til et steinkast unna de originale lokalene i Haro, men i dag er det barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som passer arven fra bestefaren.

Muga valgte allerede fra starten å satse på viner av høy kvalitet. Blant annet har de satt de en ny standard for vintypene Crianza, Reserva og Gran Reserva ved å lagre vinene sine langt lenger enn de fleste i området. At Muga eier sine egne vinmarker og lager fatene sine selv er to sentrale elementer for å forstå husets vinstil. De har 220 hektar vinmark i Rioja Alta og leier 120 ha i tillegg. På vineriet, der de også har en stor kjeller for langtidslagring, jobber 3 dedikerte bøkkere på fulltid. De lager alt som brukes av fat på huset fra store gjæringstanker som rommer 50 000 liter vin, til små fat som tar 225 liter.

Vinhuset er tradisjonelt men er på ingen måte fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin klaret med eggehvite, de jobber økologisk i vinmarken og druerester går i komposten som i brukes som næring til vinplantene.

Vinstilen er i krysningen mellom det moderne og det tradisjonelle: Muga Reserva er en fruktdreven og energisk Reserva med tydelige undertoner av fatkrydder. Gran Reservaen Prado Enea er burgundersk i stilen med et klart jordsmonnspreg og en transparent frukt. Den imponerende toppvinen Torre Muga har et mer moderne uttrykk og er kraftig med mye frukt, fatkrydder og en fast struktur.

(Kilde: Autentico)

Muga Seleccion Especial 2016. Spania, Rioja. Pris kr. 389,90 Poeng 92/100

Druene er Graciano (Bovale) 5%, Garnacha 20%, Tempranillo (Tinto del Pais) 70%, Mazuelo 5% Mørkerød farge. Dufter av både røde og mørke bær, litt lær og noe fat. En god munnfølelse, god fylde og en prefekt balanse mellom syre og sødme. Følger duften på bær og et elegant hint av fat. Bra tannin. Meget god ettersmak som sitter lenge. Passer både til vilt og til kos. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.