Så er påsken snart over. Men fortsatt er det en dag igjen og jeg vil nyte ettermiddagen med Sekt på balkongen. Om det blir sol.

Ordet Sekt var fra begynnelsen et slangord. I 1825 sto den da så berømte tyske skuespilleren Ludwig Devrient mer eller mindre edru på en bar i Berlin. Han resiterte fra ulike skuespill og ropte til kelneren ”Gi meg et krus sack.” Kelneren visste ikke at sack var en hvit hetvin og han kjente overhode ikke til Shakespeares Henrik IV og syntes skuespilleren var en rimelig idiot. Men han ga Ludwig Devrient et glass champagne og etter det ble ordet sekt brukt som slangord for musserende vin. I dag er det slettes ikke slang lenger. Og definisjonen på sekt er streng, klart definert av EU.

Til langt opp på 1970 tallet, var det seks sektfabrikker som sto for produksjonen av tysk musserende vin. De såkalte Sektkellerien hadde i prinsipp monopol på produksjonen og det måtte noe kraftige krangler og rettsaker til, før noen få uredde bønder satte i gang sin egen produksjon. Såkalt Winzersekt. Og noen av disse Winzersekt kan konkurrere med absolutt det beste som finnes av musserende vin. Vin som har helt sin egen stil og sine helt egne kvaliteter.

Mosbacher Riesling Sekt Brut 2018. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 229,90 Poeng 90/100

Drua er Riesling. Gulgrønn farge. Fine små bobler. Duft av sitrus, epler og små hint av fersken. Smaken er fruktig og frisk. Bra fylde. Meget godt balansert syre og sødme. Lever opp til frukten fra duften. Lang og god ettersmak. Passer best til aperitiff og lange muntre samtaler. Virkelig verd pengene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.