Mini Amarone.

De italienske Amarone vinene, har blitt veldig populære blant nordmenn. Men, de færreste av oss har råd til å bruke den som hverdagsvin.

En av grunnene til at amaronevinene er så dyre, er produksjonsmetoden. De lages på tørkede druer, såkalt appassimento, noe som bidrar til den kraftige og konsentrerte smaken. Ordet «appassimento» er navnet på selve tørkeprosessen i metoden, og kan løselig oversettes med «innskrumping» – tap av friskhet og fasthet som følge av vannmangel. Og mens dette kan være negativt for planter generelt, er det positivt i forbindelse med vinproduksjon, ettersom det gir en kraftigere og mer smaksrik vin. Selve fargen på vinen blir også dypere og mer fortettet.  Med andre ord, mindre vin men bedre vin. Og derfor koster de fleste vinene fra 300 kroner og oppover.

Alternativet er å drikke ripasso, en slags “mini amarone”, hvor en vanlig valpolicella har fått en liten annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Da får du mye av amarone-smaken til omkring halvparten av prisen.

Det tredje alternativet er å finne vin som er produsert på den såkalte appassimento-metoden. Men til en pris man kan leve med en onsdagskveld.

En sånn vin er Botter Appassimento Originale fra Puglia i Italia. I følge importøren så har vinen en dyp rubinrød farge med 133744 Appassimento originale_vino rossoblåskjær, og den dufter intenst av plommer, kirsebær, rosiner og kandisert fiken med et hint av animalske toner. På smak finner vi mørk frukt og solmodne bær, og en lett eikelagring har gitt vinen et delikat anstrøk av krydder og vanilje. Vinen er fyldig og harmonisk med fin struktur, og den har en saftig og delikat munnfølelse med myke tanniner, god friskhet og en lang avslutning.

Botter Appassimento Originale er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 129,90 kroner. Den har varenr- 478701.

Godt Drikke vil kommer med anmeldelser av amarone- og ripassovin i uke 35.

Kilde for Botter Appassimento Originale er pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.