Mer øl og bryggerier 2.

kasse_1Hva har de forskjellige bryggeriene på menyen? Det er ikke godt å si, for det har de ikke love å fortelle selv. Så, etter å ha gransket nettet og diverse butikker, kommer det her en liste med hva de har av ølsorter og forslag til hva man kan spise til dette.

Det gjøres uttrykkelig oppmerksom på at ingen av bryggeriene eller bryggeriforeningen er involvert i dette prosjektet.

Bryggerienes tradisjonsrike øl – Hansa, Borg og CB, står sterkt hos forbrukerne i sine hjemmeområder. Bryggerikonsernet brygger også Heineken og Clausthaler for det norske markedet. Venneforeningene Hansaølets venner, CB-ølets venner og Gambrinus er aktive i henholdsvis Bergen, Kristiansand og Sarpsborg.

Vi begynner alfabetisk med Borg.  Borg bryggeri var tidligere et frittstående bryggeri i Sarpsborg. Bryggeriets historie strekker seg helt tilbake til 1855 da Lande Gaard og Bryggeri ble etablert med kjøpmann Hans Hafslund. De startet å produsere «Det bayerske ølet». Dette var nytt her i landet, men det utkonkurrerte det hjemmebryggede ølet. I 1860 hadde bryggeriet allerede produsert 200 000 flasker. I dag produseres dette antall flasker på 8 timer

 

Pilsner-0,5Borg pils Borg_Pils_Lite_0,5LBorg pils lite
Klasse D Klasse D
4,50 % 4,50 %
3 Sødme 1 Sødme
3 Fruktigehet 4 Fruktighet
4 Bitterhet 2 Bitterhet
4-7 °C 4-7 °C
Borg Pilsner er et lyst, elegant øl med en innbydende aroma og avbalansert bitterhet. Alt øl fra Borg er brygget kun på malt, humle og vann – slik godt øl har blitt brygget i århundrer. Borg Pilsner Lite har 70% mindre karbohydrater og 30 % mindre kalorier enn det vanlige pilsnerølet.
Skalldyr, fisk, lyst kjøtt (fjærkre og svin), biff, pizza og småvilt Skalldyr, fisk, lyst kjøtt, biff, pizza og småvilt, salater
Lettol-0,33Borg Lettøl Bokkol-0,33Borg Bokkøl
2,50 % 6,60 %
4 Sødme 8 Sødme
4 Fruktighet 6 Fruktighet
5 Bitterhet 4 Bitterhet
4-7 °C 4-7 °C
Lettøl er et godt alternativ til deg som vil ha den fulle ølsmaken, men med mindre alkohol. Ølet er lyst og lett med god humlearoma, og er brygget etter renhetslovens strenge krav. Borg Bokkøl er et mørkt og kraftig øl med utpreget sødme og fylde, og er et av våre sterkeste altenativer. Dette ølet ble best i test i Aperitif der det fikk følgende karakteristika:
«Farge og duft : Brunsvart. Flott rik på duft av malt, krydder , sitrus , sjokolade, kaffe og brødbakst. Smak: Kremaktig anslag, veldig rund og rik, avdempede bitterstoffer, nydelig skum, utrolig god lengde.»
god humlearoma, og er brygget etter
renhetslovens strenge krav
Passer til de fleste typer mat Bløtkaker, desserter, ost

 

Borg-Sommer-50cl-can_EABorg Sommerpils   Oktoberol-0,33Borg Oktoberøl
4,50 % 4,50 %
2 Sødme 5 Sødme
4 Fruktighet 6 Fruktighet
3 Bitterhet 3 Bitterhet
4-7 °C 4-7 °C
Borg Sommerpilsner er et lyst, lett og friskt øl som passer utmerket til lange dager og lyse varme kvelder. Førsteklasses råvarer og vår bryggerimesters oppskrift, gir sommerpilsen den særegne karakteren. Oktoberfesten i Munchen er verdens største ølfestival, med nesten seks millioner besøkende. Den ble første gang arrangert i 1810 for å feire bryllupet til prins Ludwig av Bayern og prinsesse Theresa. Borg Oktoberøl er brygget etter ekte bayersk øltradisjon, og er et gyllent øl med søtlig smak, moderat bitterhet og fruktig aroma.
Fisk, skalldyr, salater, lyst kjøtt Pølser, storvilt, småvilt
Borg-Juleol-0,5LBorg Juleøl    Borg-Juleol-F-0,33lBorg Juleøl 
Klasse D Klasse F
4,50 % 6,50 %
7 Sødme 8 Sødme
6 Fruktghet 8 Fruktighet
6 Bitterhet 8 Bitterhet
8-12 °C 8-12 °C
Borg Juleøl er mørkt og aromatisk – perfekt balansert. Det nneholder mindre alkohol enn storebroren i klasse F, men har likevel alle de egenskaper vi forbinder med et klassisk juleøl. Passer godt til kraftig mat som pinnekjøtt og juleribbe. Borg Juleøl kl F er et klassisk juleøl. Som  eldgamle tradisjoner krever, så brygger vi det beste ølet til jul. Her spares det ikke på noe. Mest alkohol, mest fylde, mest smak sødme og karakter. Alle som elsker lutefisk, rakfisk og annen fet fisk vet å sette pris på den gode Borg-smaken.
storebroren i klasse F har dette ølet alle vi det beste ølet til jul. Her spares det ikke
egenskaper vi forbinder med et klassisk på noe. Mest alkohol, mest fylde, mest smak
Lam, Svin, storfé, småfe, storvilt Storfe, storvilt, småfe, lam, svin, desserter

 

Fredrikstad-Pilsner-0,33Fredrikstad pils   Fredrikstad-sommerol-0,33Fredrikstad Sommerøl
Klasse D Klasse D
4,50 % 4,50 %
4 Sødme 4 Sødme
3 Fruktighet 4 Fruktighet
5 Bitterhet 4 Bitterhet
8-12 °C 4-8 °C
Fredrikstad Pilsner er et lyst og friskt undergjæret pilsnerøl med perfekt blanding av maltsorter som skaper en gyllen og tiltrekkende farge, samt en fyldig og god smak. Ølet har sterk lokal tilhørighet til Fredrikstad, noe som blir understreket av den spesialtegnede etiketten med motiv fra Gamlebyen. Fredrikstad med alle  sine kjente sommersteder som Hankø, Hvaler, og Skjebergkilen er en sommerby utenom de fleste.
Vi har derfor laget et friskt og lyst sommerøl som passer til de fleste typiske sommerrettene. Ølet er også en tørstedrikk som smaker godt til varme sommerkvelder i skjærgården.
pilsnerøl med god fylde og balansert bitterhet. og Skjebergkilen er en sommerby
Brygget etter orginalresepter fra utenom de fleste.
Skalldyr, fisk, lyst kjøtt, storfe, pizza og småvilt Fisk, skalldyr, lyst kjøtt, grillmat
Frstad-juleol_0,33L_klDFredrikstad Juleøl    Frstad-juleol_0,33L_klFFredrikstad Juleøl
Klasse D Klasse F
4,50 % 6,60 %
5 Sødme 7 Sødme
6 Fruktighet 7 Fruktighet
5 Bitterhet 5 Bitterhet
8-12 °C 8-12 °C
Et elegant, gyllent, aromatisk og velbalansert juleøl med en fruktig aroma. Dette er ølet for de som ønsker et friskt og lettdrikkelig juleøl. Passer til julemat, også torsk. Et klassisk juløl med stor fylde og mye smak. Dette er likevel et elegant og lettdrikkelig øl som kan nytes til mat eller bare for seg selv. Passer også til søte retter og tyngre mat.
med en fruktig aroma. Dette er likevel
Dette er ølet for de som  et elegant og
Fisk, storfe, småvilt, kalkun, lam, svin Svin, lam, storvilt, desserter, kaker

 

Christianssands Bryggeri

Christianssands Bryggeri, eller CB,  ble påbegynt i 1856 og ble overtatt av konsul Jørgen Christiansen i 1859. Han fullførte byggingen og satte i gang produksjon høsten samme år.

Siden våren 1999 har CB vært en del av Hansa Borg Bryggerier AS.  Christianssands Bryggeri er en hjørnesteinsbedrift i Kristiansand, og har solid forankring på hele Sørlandet. CB-produkter er kjente og kjære enten de er med eller uten alkohol

Pilsner-0,33CB Pilsner   Feriepilsen-0,5Feriepilsen
Klasse D Klasse D
4,5 % 4,5 %
3 Sødme 4 Sødme
3 Fruktighet 4 Fruktighet
3 Bitterhet 4 Bitterhet
8-12 °C 8-12 °C
CB pilsen er et lyst undergjæret øl med en mild og balansert aroma med middels bitterhet. Ølet er brygget på pilsnermalt og vann fra Christian IV`s kilde. CBs feriepils er et undergjæret øl med en lys gylden farge, fruktig aroma og med middels bitterhet. Ølet er brygget på pilsnermalt, karamellmalt og vann fra Christian IV`s kilde. Det er også benyttet aromahumle for å gi ølet dens typiske aromaprofil.
Skalldyr, fisk, lyst kjøtt biff, Aperitif, skalldyr, fisk, salat, lyst kjøtt
CB-Juleol-klF_0,33LCB Juleøl    CB-Juleol-klD_0,33LCB Juleøl 
Klasse F Klasse D
6,5 % 4,7 %
4 Sødme 4 Sødme
5 Fruktighet 4 Fruktighet
5 Bitterhet 5 Bitterhet
8-12 °C 8-12 °C
CB Juleøl er et undergjæret øl med en mørkrød farge, fyldig aroma som er balansert med ølets bitterhet. Ølet er brygget på pilsnermalt, karamellmalt, fargemalt og vann fra Christian IV`s kilde som ble funnet i 1932. Her er det også benyttet aromahumle som er med på å gi ølet dens aromaprofil. Passer godt til kraftig og evt. fet mat som svineribbe og pinnekjøtt. CB Juleøl er et undergjæret øl med en mørkrød farge og en fyldig aroma som er balansert med ølets bitterhet. Ølet er brygget på pilsnermalt, karamellmalt, fargemalt og vann fra Christian IV`s kilde. Her er det også benyttet aromahumle som er med på å gi ølet dens aromaprofil. I bryggingen av ølet benyttes en annerledes bryggeprosess som gir ølet dens spesielle smaksprofil.
Lam, Svin, dessert Lam, svin, fisk (røkelaks)

I morgen forstetter vi med Hansa. Bergens stolthet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.