I vår serie om norske bryggerier og deres ølsorter, er vi i dag kommet til Hansa.

Bergen er den mest patriotiske byen i Norge. Det er vel ingen by som elsker institusjonene sine så mye som dem. Fløyen, Ulrikken, Bryggen, Brann og, ikke minst, Hansa.

hansa08dHansa bryggeri er Bergens eneste bryggeri, og ble stiftet i 1891. Waldemar Stoud Platou kjøpte opp det lokale bryggeriet Det Sembske Bryggeri, og gav det sitt nye tysk-assosierte navn, oppkalt etter hanseatene som tidligere var virksomme i Bergen. Bryggeriet holdt opprinnelig til på Kalfaret ved foten av Fløyfjellet, men i løpet av 1980-tallet flyttet bedriften mesteparten av sin aktivitet til industriområdet Kokstad knappe to mil sør for Bergen sentrum. Senere opprettet de et mikrobryggeri i sine gamle lokaler, kalt «Waldemars Mikrobryggeri”.

I dag, så består Hansa Borg av Borg Bryggeri i Sarpsborg, Christianssands Bryggeri (CB) i Kristiansand, Hansa Bryggeri i Bergen samt at de produksjons- og tappeanlegg for Olden naturlig mineralvann i Oldedalen i Nordfjord.

Hansa-Sommerol-33clHansa Sommerøl Hansa-Fatoel-33cl-boks-2013Hansa Fatøl
Klasse D Klasse D
4,50 % 4,50 %
3 3
4 5
4 4
4-7 ºC 4-7 ºC
Hansa Sommerøl er et lyst, lettdrikkelig, undergjæret øl med balansert aroma og avstemt bitterhet. Det har en lettere karakter enn vanlig pils og er noe lysere på farge og mindre bittert. Siden lanseringen for mer enn 20 år siden har Hansa Fatøl vært fatølet med stor F. Mange har forsøkt å etterligne, men ingen har nådd opp til originalen. Ølet er et lyst, lettdrikkelig, undergjæret øl av Pilsner type, men det har en lettere karakter og er noe lysere på farge og mindre bittert enn Pilsnerøl.
Skalldyr, » sommermat», salater og krydret mat Allround matøl. Kan god nytes sammen med krydret mat
Hansa-Premium-50cl-boks-2013Hansa Premium Hansa_Bayer_0,5L_BHansa Bayer
Klasse D Klasse D
4,50 % 4,50 %
3 5
5 4
4 5
4-7 ºC 4-7 ºC
Hansa Premium er et lyst, undergjæret øl brygget med et innslag av den fineste hvetemalt. Dette gir ølet en frisk, lett syrlig smak. Bitterinnholdet er noe lavere enn for pils og fatøl. Det er et øl for alle som ønsker et lysere og friskere øl enn pilsner, uten at det går på bekostning av alkoholinnholdet. Hansa Bayer er et undergjæret øl hvor man benytter både pilsnermalt, bayermalt og karamellmalt under bryggingen. Bryggprosessen er noe annerledes enn for de lyse ølsortene. Dette gir ølet en mørk gyllen farge og god aroma, og sammen med tysk, bittergivende humle får ølet en fin balanse mellom sødme og bitterhet. Ølet har en mer utpreget maltsmak enn Pilsner.
Allround matøl. Ypperlig sammen med salater, fisk, skalldyr og annen sjømat Storfé (okse, ku), småfe (sau, lam), og storvilt (rein, elg, hjort, rådyr).
Hansa_Sterk_0,5L_BHansa Sterkøl Hansa-Juleol-50cl-boks-2012Hansa Juleøl
Klasse F Klasse D
6,50 % 4,70 %
 0,5 L boks 0,33 L flaske, 0,5 L boks
4 5
5 4
4 5
8-14 ºC 4-7 ºC
Hansa Sterkøl er et lyst, undergjæret øl, og vi bruker kun den fineste tyske humle i ølet, noe som gir det en utsøkt aroma og godt avstemt bitterhet. Hansa Sterkøl er også kjent for sin særegne og fyldige maltsmak. Hansa Juleøl er et mørkt og fyldig øl med balansert bitterhet. Karamell og bayermalten som benyttes gir ølet dets aromatiskesødme.
Dessert, kake, søt frukt, ost, østers og norsk tradisjonsmat som raspeballer. Pinnekjøtt og juleribbe. Storfé, småfe, og storvilt.
Hansa-Juleol-kl-F-33cl-EAHansa Juleøl Hansa-Julebrygg-kl-D-33cl-EAHansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Klasse F Klasse D
6.5 % 4,50 %
4 7
5 5
5 5
8-14 ºC 4-7 ºC
Hansa Juleøl er et mørkt og fyldig øl med balansert bitterhet og lett sødme.Hansa Juleøl brygges fremdeles etter den samme orginalresepten som man benyttet ved lansering av Juleølet for mer enn 70 år siden. Hansa Julebrygg er et dypt gyllent øl med rik aroma og god avstemt bitterhet. Ved bryggingen av dette ølet henter vi frem gode gamle bryggteknikker og tradisjonsrike oppskrifter for å skape karakteren til dette førsteklasses julebrygget.
Pinnekjøtt og juleribbe. Storfé, småfe, og storvilt (rein, elg, hjort, rådyr). Pinnekjøtt og juleribbe. Storfé (okse, ku), småfe (sau, lam), og storvilt (rein, elg, hjort, rådyr).
Hansa_Pilsner_365_50clHansa 365 Hansa_Wal_BrownAle_CanWaldemars Brown Ale
Klasse D Klasse D
3,65 % 4,50 %
4
3
6
4-7 ºC 4-7 ºC
Hansa Pilsner 365 er brygget på samme måte som vanlig Hansa Pilsner, men har et litt lavere alkoholinnhold enn originalen. Ølet er lyst og friskt, akkurat slik en ekte Pilsnerøl skal være. God stemning! Waldemars Brown Ale er utviklet på Hansa sitt mikrobryggeri og er oppkalt etter Hansas grunnlegger, Waldemar Stoud Platou. Ølet er inspirert av tradisjonsrik bryggerkunst. Det er et kobberfarget, overgjæret øl med en rik aroma og godt avstemt bitterhet. Et øl med stort særpreg.
Fisk, » sommermat», spekemat, svin og lette kjøttretter. Storfé (okse, ku), småfe (sau, lam), og storvilt (rein, elg, hjort, rådyr).

Som synes, er dette ikke alle Hansa sine produkter. De vil legges til fortløpende under Hansa i den nye «Søk øl» som Godt Drikke kommer med innen kort. Det gjøres uttrykkelig oppmerksom på at ingen av bryggeriene eller bryggeriforeningen er involvert i dette prosjektet.

2 KOMMENTARER

  1. Artig prosjekt. Og herlig provoserende!
    Men du spytter alle bergensere i trynet ved å kalle Bryggen for Tyskerbrygga. Rett opp med en gang!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.