Mer øl og bryggerier.

IMG_20130526_180845-MOTIONHva har de forskjellige bryggeriene på menyen? Det er ikke godt å si, for det har de ikke love å fortelle selv. Så, etter å ha gransket nettet og diverse butikker, kommer det her en liste med hva de har av ølsorter og forslag til hva man kan spise til dette.

Det gjøres uttrykkelig oppmerksom på at ingen av bryggeriene eller bryggeriforeningen er involvert i dette prosjektet.

 Det Egersund baserte Berentsens Brygghus AS ble etablert i 1895 av kaptein Wilhelm Berentsen. Bryggeriet og drikkevareprodusenten drives i dag av Harald Berentsen, 4 generasjon.

Ølbrygging har vært en suksess for Berentsens og det brukes råvarer fra øverste hylle. Bryggeriet har hvert år hevdet seg godt i juleøltester og i 2006 og 2009 gikk bryggeriet helt til topps i VG´s juleøltest.

Berentsens Skumrings Aleskumring

BERENTSENS SKUMRINGS ALE 4,7 %

Skumrings Ale er brygget som en engelsk Brown Ale og passer utmerket til rødt kjøtt, vilt og ost.

Skumrings Ale er overgjæret, mørkebrun på farge og har et frodig lysebrunt skum. Smaken er kraftig og har god fylde. Tydelig maltpreg og medium bitterhet.

Serverings temperatur 10 – 14 grader C.

Berentsens RAV Amber Ale

Rav er et mørkt overgjæret øl i amerikansk stil. Et fyldig, karamellrikt øl balansert med generøse mengder amerikansk Cascade humle. Anbefalt serverings temperatur ca. 10 grader. Lukter fruktig med innslag av mørk sjokolade. Relativ høy bitterhet. Utvikler seg etter hvert som temperaturen på ølet stiger.

Passer til:

–           Kos

–           Asiatisk kjøkken (f.eks retter med chili og ingefær.)

 

rogalandRogalands Pils

ROGALANDS PILS       4,7%

Et velbalansert pilsnerøl som er brygget på skotsk malt og blant annet Saaz humle. Rogaland pilsnerøl står til modning i minimum 6 uker og får derfor sin runde, balanserte smak

Berentsens Sorte Får

BERENTSENS SORTE FÅR, STOUT 4,7%.stout

Dette ølet har en helt spesiell historie. I anledning at bryggeriet besluttet å brygge Sorte Får, gikk de til innkjøp av en lys levende sorte vær av rasen Norsk Villsau. Denne pryder også etiketten. Sorte Får er et over-gjæret øl som består av blant annet crystal malt, roasted barley og sjokolademalt som sammen gir en litt søtere, og mer karakter- fylt opplevelse enn den kjente Guinness. Ølet er også ufiltrert og upasteurisert. Anbefalt serverings temperatur 8 – 10 grader.

Haandbryggeriet brygger levende øl som ikke er filtrert eller pasteurisert, hvor ølet ettergjærer og modner på flasken. Haandbryggeriet har en rekke ølsorter å by på, de fleste er tilgjengelig på Vinmonopolet og de få typene med butikkstyrke finner man på i flere supermarkeder i hele Norge.cropped-header1

London Porter

I denne porteren brukes store mengder sjokolademalt, som gir en mild røstet karakter. I tillegg brukes balanserte mengder kyrstallmalt og riklige mengder med frisk humle for fruktighet og aroma.

Temp. 10-12

4,5 vol. alc

Røyk uten ild (Røykøl)

Pale alepale-ale2-553x1024

Et lyst og friskt øl med en fin maltprofil av deres egne engelske malt. Rundhåndet bruk av frisk humle, gir en frisk og deilig humle smak. Haandbryggeriet lager levende øl som verken er filtrert eller pasteurisert, men ettergjæret på flaske for å skape naturlig kullsyre.

Nissemor

Nissemor er et tradisjonelt juleøl, her bruker vi mørke frukter for den typiske smaken av

jul. Dette ølet passer utmerket til dadler, fiken og rosiner samt julenøtter.

Serveres ved 10-12

6 % vol. Alc

Fyr & Flamme (India Pale Ale)

Denne IPA’en er smaksatt og tørrhumlet med en vellykket blanding av 3 humletyper, brygget med Maris Otter malt og rikelige mengder med tørrhumle.

Serveringstemperatur/serve at 8-10ºC

6,5% vol. alc

Bestefar

Bestefar er Nissefars far! -Et øl til fest og kos som bør nytes mens man mediterer foran peisen en kald vinterkveld. Et kompleks, kraftig øl med krydder og frukt. -Og kanskje litt villskap fra vår husgjær.

Serveringstemperatur/serve at 8-10ºC

9% vol.alc

hesjeøl2-553x1024Hesjeøl

Ølbrygging var en viktig del av livet i Norge i gamle dager. Øl ble brygget til alle større begivenheter, men også som tørstedrikk i innhøstning sesongen, da det ble brygget et forfriskende øl. Haandbryggeriet har forsøkt å gjenskape et slikt øl med Hesjeøl.

Temp. 8-10

6,5% vol. alc

Norwegian Wood

En gang i tiden, var hver gård i Norge pålagt ved lov å brygge sitt eget øl.  Dette ølet hadde en naturlig røykfylt smak og det meste av det, ble krydret med einer. Med NorwegianWood har Haandbryggeriet gjenskapt denne tradisjonelle ølen.

Dark Force

En annerledes stout, brygget på hvetemalt og hvetegjær.

Serveringstemperatur 10-15

9& vol. alc

nissefar2-553x1024Ardenne Blonde

Dette ølet er i en sydbelgisk stil, lyst, frisk og krydderet i smaken. Et forfriskende sommerlig øl med mye smak.

Serveringstemp. 7-8

7,5 % vol. Alc

Så snart vi klarer, så vil alle øltyper bli supplert opp.  Neste uke vil også vår søkeside for øl og bryggerier også stå klar.

I morgen kommer en presentasjon av Hansa Borg og deres produkter

2 KOMMENTARER

 1. Hei Vidar!

  Dette var et interessant lesing, jeg fikk med med meg første del, og ser frem til de neste. Det finnes mye god drikke der ute, men det er ikke alltid like lett å vite hva man skal prøve, nå blir det kanskje litt lettere.

  -Arvid

  • Tusen takk Arvid.
   3 del kommer i morgen. 🙂
   Skulle gjerne ha publisert Guinnessbrødet ditt her også 🙂
   -Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.