Mer Juleøl 2014

0

Jeg kan ikke sist huske at det har vært så sprikende anmeldelser av juleølet som i år. Alt fra Dagbladets og Din Side som spissformulerer at juleølet klasse D ikke skulle produseres til rimelig fornuftig anmeldelser hos Apéritif.

Felles for de fleste anmeldelsen, er at de utføres av selvutnevnte eksperter og svært få av de menneskene som drikker øl av glede og gammel vane. Jeg har ikke noe i mot alle selvutnevnte eksperter. Tross alt er det blant disse man finner de som har stått i spissen for den norske øl-revolusjonen med alle sine mikrobryggerier. Men, det som jeg savner når man lager topplister over noe så tradisjonelt og betydningsfullt for folk flest som juleølet tross alt er, er at de også slipper til de som ikke er eksperter og som er ”normalt” interessert i øl.

Godt Drikke har samlet noen av de beste resultatene fra de forskjellige anmeldelsene.

De anmeldelsene vi har sett på, kommer fra Apéritif, Klikk.no, Din Side/ Dagbladet og selvfølgelig fra Godt Drikke. Din Side/ Dagbladet og Godt Drikke bruker terningkast mens Klikk og Apéritif bruker poengskalaen som ser slik ut:

  • Meget god kvalitet 90-100p
  • God kvalitet 80-89p
  • Middels kvalitet 70-79p
  • Under middels kvalitet 60-69p
  • Bør unngås 50-59p.

 

Juleøl, Klasse D
Frydenlund Juleøl Terningkast 6

Fin farge, god duft. Har en god fylde, frisk, god sødme. Passelig bitterhet. Bra til de fleste typer julemat, men kanskje best til ribbe. (Godt Drikke)

Ægir Hod Julebrygg, 88 poeng

Farge og duft: Ravgul. God intensitet i duften, pepper, julekrydder, sitrus, malt, honning, appelsin, kaffe, granbar.

Smak: Frisk, tørr og ganske syrlig med god intensitet, mase krydder, akkurat som i duften, lang ettersmak med de samme tonene som i duften.

Mat: Ribbe. Vurdering: Et strålende juleøl i denne kategorien. (Apéritif)

Lervig Juleøl Terningkast 5

Et passe søtt, komplekst og smaksrikt øl, som er veldig julete på smak. Har mange av de samme kvalitetene til det sterkere polølet. En allrounder på matbordet, og til peiskosen. (Din Side/ Dagbladet)

Dahls Juleøl 80 Poeng

Lavt skum. Brungyllen. Fin duft av kandissukker med litt fruktig gjærpreg. Ganske bra på smak, men noe høy karbonering. (Klikk.no)

Juleøl Klasse F
Jacobsen Golden Naked Christamas Terningkast 6

Årets store overraskelse. Gyllen brun i fargen, nydelig bitterhet, godt balansert og lett drikkelig. Passer til alt av julemat. (Godt Drikke)

Mack Juleøl Terningkast 6

En vakker mørk ravfarget øl. Godt skum, nydelig duft med malt og humle. Virkelig godt balansert. Passer til både ribbe, pinnekjøtt men, kanskje litt for kraftig til lutefisken. (Godt Drikke)

Grünerløkka Brygghus 90 poeng

Mørk brunsvart. Stor rik duft med masse malt, bittertoner, røstet karakter, nøtter, aromatisk humle, sjokolade, brent karamell og brente mandler. Silkemyk i munnen og samtidig fyldig, rik og konsentrert, små deilige bobler, fin maltsødme, fantastisk god ettersmak. (Apéritif)

Austmann Vintersolverv 90 poeng

Mørk brun. Rik duft med kaffe, toast, anis, tørket frukt, nøtter. Smak Stor god munnfølelse, små bobler, følger duften, deilig mykhet, lang god ettersmak med fint julekrydderpreg (Apéritif)

Ringnes Julebokk Terningkast 6

Et komplekst juleøl med en god kropp og fin sødme, med smak av karamell. Det passer perfekt til desserter som karamellpudding og creme brulee, eller til en god sigar. (Din Side/ Dagbladet)

Special Holiday Ale, Nøgne Ø. Terningkast 6

– Her får du veldig mye smak for pengene, slår et samstemt smakspanel fast.

Et veldig komplekst øl med mye jul i, som kan bli litt voldsomt for enkelte. Ølet er likevel godt balansert, og er et avec-øl eller en god erstatning for portvin, som fint kan drikkes til nøtter, småkaker og dadler. . (Din Side/ Dagbladet)

Nissefar , Haandbryggeriet Terningkast 6

Dette juleølet er kraftig, smaksrikt og velbalansert, og har preg av røyk i både aroma og på smak. Det er et veldig godt juleøl, men det er mørkt som en vinternatt, og ikke det alle vil forbinde med et juleøl. Nettopp derfor passer det ikke for alle. (Din Side/ Dagbladet)

Kinn Tomasmesse 93 poeng

Lavt skum. Dyp brungyllen. Behagelig duft med fint gjærpreg, marsipan, sirup og honnikorn. Rikt og sødmefullt anslag med fin smak av karamell og dadler. Et flott øl, men en tanke slankt i avslutningen, (Klikk.no)

Ringnes Julebokk 92 poeng

Middels skum. Dyp brun. Fint belgisk, fruktig gjærpreg. Også mørk sirup og snev av kaffe og mørk sjokolade. God konsentrasjon, sødme og kompleksitet. Et flott øl, men kunne hatt litt mer lengde. (Klikk.no)

Aass Juleøl Vellagret 92 poeng

Middels skum. Dyp brun. Noe avdempet duft, men harmonisk preg av belgisk gjær, kandissukker og et hint av mørk sjokolade. God konsentrasjon. Harmonisk og fint øl med fin lengde, men kunne vært litt mer komplekst. (Klikk.no)

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.