Bryggeri 13 i Tromsø.

Når menn har passert 30 år, så skjer det noe i hode på dem. De har kanskje giftet seg, fått barn og et kjøkken. Og hva er da det mest naturlige å gjøre? Jo, brygge øl.

Det var vel ikke helt sånn det var med herrene Anders Elde og Christian Sæther Riksheim. De startet nemlig i kjøkkenet hos Anders mor på Planktonveien 13. Og det var sånn navnet ble til også. Bryggeri 13 etter husnummeret på veien. Nå var Anders mor en fornuftig dame, så hun kastet kjapt ut de lystige bryggerne og de førte en omflakkende tilværelse inntil de fikk bygd sitt eget bryggeri i det gamle Kræmer bygget i Tromsø. Og der brygger de i dag.

Til forskjell fra mange andre mikrobryggerier, skal de ikke bli størst i byen og ikke brygger de, svarte, krutt sterke øl. Joda, de har brygget både stout og juleøl. Men, det de helst brygger er lyse øl, typ Kölsch.

Bryggeri 13 Diamant 3 farger[7]På Godt Drikkes spørsmål om hvor store de kan bli, svarer Anders de kan brygge 250 liter ad gangen.

-Så spørsmålet er hvor ofte vi gidder å brygge.

De har ikke noen ambisjoner å selge øl på flasker i første

omgang. Ølet vil bli solgt på tapp gjennom en ny restaurant i Tromsø, Casa Inferno, som åpner den 10 desember. Og selvfølgelig vil ølet få navnet Inferno og være den nevnte kölsch typen.

Et annet samarbeide som de har, er at de leverer spesial brygget bayerøl til   bakeriet Steike Godt og deres bayerbrød. Og er det noe som er tradisjon for, så er det akkurat øl og brød.

Godt Drikke har hatt gleden av å smake Bryggeri 13 sitt juleøl og stout.

5B13 juleøl.

Fargen er brunsvart. Et ok skum. Fin duft av maltsødme, honning, toffee og kanskje noe nøtter. Et godt balansert øl med en elegant sødme og en grei bitterhet som jeg kanskje skulle ønske var litt mer markant. Men, det er en petitesse. Ølet er rundt og fyldig og sitter riktig så bra. Jeg vil hevde at dette er et allround juleøl. Riktig bra.

6B13 Stout.

Flott brunsvart farge med et vakkert gråbrunt skum. Duften er virkelig god med kaffe, sjokolade, frisk humle og fine mollstemte malttoner. Ølet har et fint, fyldig anslag, Fint balansert bitterhet og sødme og det er en friskhet i ølet som ikke er så vanlig i en stout. Sødmen fortsetter fint ut i ettersmaken. Dette er et kose øl som er helt genialt sammen med sjokolade. Jeg er temmelig overbevist om at dette ølet ville fortsette å utvikle seg de neste årene. Om det hadde vært mer igjen av det.

Bryggeri 13 er en spennende opplevelse. Og om det fortsetter å utvikle seg som i dag, har Tromsø fått  et spennende bryggerier til, som byen kan være stolt av.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.