Forleden dag skrev jeg om drikke til den fantastiske spareribsen fra Solberg Pettersen. Og jeg må si det var mye positiv respons på valget av vin. Men også en del negative.

Så jeg må nesten forklare hvordan jeg smakte og valgte vin. Ideen er å finne vin som ikke koster skjorta, men fungerer sammen med grillmat. Og det finnes ikke noen grunn i verden å plukke frem dyre, elegante saker- de vil bli totalt slaktet av aroma fra grillen og alle andre dufter og smaker.

Norsk grillmat er så mangt. Alt fra rødvinsmarinerte nakkekoteletter, laks, mais og glasserte spareribs. Tilbehøret er ofte salat, potetsalat og helt vanlige poteter. Uansett, så er grillmat temmelig smaksrik. Selv kyllingfilet eller fisk, får mye smak av skorpe og aroma fra grillen.(PS. Jeg bruker kullgrill) Så ser vi bare på det vi har på grillen, så vil det være naturlig med rødvin… Men vi har jo også det fantastiske tilbehøret som hører sommeren til… og da er det naturlig å velge rosévin eller hvitvin. Forvirret?

La oss se litt på de ulike variantene. Om det skal være veldig amerikansk med veldig søte BBQ saus, og om det skal være rødvin, vil jeg velge meg en Primitivo fra Puglia eller Zinfandel

Men så er vi tilbake til tilbehøret som løk, mais og melon osv. Ja, da velger jeg meg en riesling med noe restsødme. Eller hvorfor ikke en Pinot Noir? Det viktigste er å finne en vin som har nok syre til svare på alt som kjøtt og tilbehør kan stille opp med.

Ser vi på det mer desidert norske, med mindre søtt og tilbehør som potetsalat, gresk salat, tzatziki  eller salater med vinaigrette og rømmebaserte dressinger, så er hvitvin eller rosévin saken. Av hvitvin så vil jeg foreslå noe som er litt aromatisk, gjerne tysk riesling eller en New Zealandsk Sauvignon Blanc. Først og fremst for at de har nok syre til å handle opp med fettet, men også danse til friskheten i dressingene. Rosévin velger meg en godsak fra New Zealand eller Piemonte.

Norske varianter

I Norge drikker vi gjerne øl til grillmaten. Akkurat som med vin, krever det fylde og friskhet. Til den søte delen av grillmat, så vil jeg nok unngå mørkt øl. Grunnen er at ølet ikke har friskheten som fordres av fett i maten eller friskhet i tilbehøret. Så derfor vil jeg nok velge meg en mørk IPA. Eller hvorfor ikke et mørkt surøl?

Til den norske varianten så passer et lysere surøl eller en Tripel. Personlig liker jeg det litt enklere og velger meg en pils.

Solberg Pettersen

Vinene smakte jeg sammen med spareribs fra Solberg Pettersen . Først og fremst for at de har noen helt fantastiske produkter, samt at de er lokale. Og jeg elsker at alt er kortreist. Kjøttet  kommer fra Målselv og glacenene har de utviklet sjøl. Har man ikke mulighet til å tenne grillen, så kan den tillages i ovnen eller koke dem i gryten hvis du ønsker å varme de opp uten å ta hull på posen. Min favoritt er uten tvil Classic, med jeg sier heller ikke nei takk til asian eller hot. Solberg Pettersen finner du her.

Jeg smakte meg igjennom noen rieslinger og endte opp med:

Wittmann 100 Hügel Riesling Trocken 2020. Tyskland. Rheinhessen. Pris kr. 258,- Poeng 87/100

Riesling. Her er fargen gulgrønn. Duft av sitrus, epler og urter. God fylde i smaken. Med sitrus, epler og en frisk  ettersmak. Danset samba sammen med classic. Fungerte også glimrende sammen med Asian. Meget godt kjøp.

Weingut Knipser Laumersheim Riesling Trocken 2019. Tyskland, Pfalz. Pris kr 199,90 Poeng 89/100

Druen er Riesling. Strågul farge med et bittelite grønt skjær. Meget bra duft av sitrus, grønne epler og hint av blomst og fersken. Frisk og fruktig smak med en fin fylde. Lever opp til duften med epler og sitrus. Bra syre og sødme. Lang, fruktig ettersmak. Passer til Solberg Pettersens Asian. Meget bra kjøp.

Jeg smakte også et par Sauvignon Blanc

Some Young Punks Quickie! 2018. Australia, South Australia, Adelaide Hills. Pris kr. 199,90 Poeng 84/100

Drua er Sauvignon Blanc. Lys gulgrønn farge. En fin fruktig duft med hint av stikkelsbær. Frisk og fruktig smak. Rund og bløt med en bra sødme og syre. Lever opp til duften med sin frukt. God ettersmak. Går glimrende sammen med Solberg Pettersens Asian og Classic. Meget bra kjøp.

Denne rødvinen skrev jeg om for en liten stund siden, men jeg måtte prøve den sammen med Solberg Pettersens Spareribs og det var knall.

Ravenswood Lodi Zinfandel 2018. USA California. Pris kr. 199,90 Poeng 92/100 .

Her er druemiksen Petite Sirah 23%, Zinfandel 77%.  Mørke rød på fargen. Dufter av mørke bær og frukt, frisk og elegant.  Smaken følger duften med en frisk og fruktig fylde. Mjuk og god. Perfekt syre og sødme. Bra med tannin. En lang, meget god  ettersmak. Passer fint sammen med feit, krydret mat. Masser av vin for pengene. Meget bra kjøp.

Det er vel ikke noen hemmlighet at jeg er svak for Matua, så det var veldig naturlig for meg og prøve noen fra vin New Zealand sammen med grillmat.

Matua Marlborough Pinot Noir 2020. New Zealand, Marlborough. Pris kr. 146,90 Poeng 86/100

Drua er Pinot Noir. Fin rubin rød farge. Meget bra duft av røde bær med fine hint av urter og papir. Smaken er frisk og fyldig med en virkelig bra balansert syre og sødme.  God fruktighet med samme bær som i duften. God tannin. Passer fint til grillet kylling, grillet laks og ikke minst til kos. Meget bra kjøp.

Av rosévin smakte jeg fire stykker og det var disse to jeg falt ned på.

Fenocchio Langhe Rosato 2020. Italia, Piemonte, Langhe. Pris kr. 159,90 Poeng 85/100

Drua er Nebbiolo. Fin rosa farge. Dufter av jordbær, rips og hint av blomst. Smaken lever opp til duften, med sin syrlige og friske smak av røde bær. Fin fylde og en bra syre . God ettersmak. Passer bra til grillet spareribs, salater. Meget bra kjøp.

Matua Rosé 2020. New Zealand. Pris kr. 134,90 Poeng 86/100

Merlot: 51% Pinot Noir: 30% Malbec: 10% Cabernet franc 9% En litt annen druekombinasjon enn tidligere årganger. Mer Pinot Noir og i tillegg Cabernet franc. Fargen er lys lakserosa. Frisk duft av sitrus, stikkelsbær og rabarbra. Smaken er friskere og fruktigere enn tidligere årganger men har beholdt den gode og rund fylden. Meget bra balansert syre og sødme. En god ettersmak. En vin som vil fungerer veldig bra til kos og grillet fisk.

Godt Drikke kommer tilbake med flere tips om øl og vin til grillsommeren.

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.