Argentina er verdens femte største vinprodusent, og det sjette mestselgende vinlandet i Norge, både for rød og hvit vin, skriver Vinmonopolet på sin hjemmeside.

Det har vært laget vin i Argentina i mer enn 400 år. Og 70 prosent av all vinproduksjon kommer fra Mendoza, som ligger ved foten av Andesfjellene på rundt 600 m.o.h. Og akkurat høyden spiller en viktig rolle for vinproduksjonen. Tørken er dominerende i området med regn sånn cirka 2 dager i året. Siden regionen ligger i den tropiske sonen, gjør høyden viktig. Jo høyre beliggenheten er, dess bedre for at temperaturene i vinmarkene blir lavere enn det breddegradene skulle tilsi. Og det høyeste punktet i verden der det er satt vinstokker, altså på 1700 m.o.h, er i akkurat Mendoza. Det er fra det høyest beliggende vinmarkene at de beste vinene kommer. Mens de lavere liggende områdene i Argentina og 212401-1 som regel de billigste vinen, ofte blir tunge, søte og uten syre. Alt på grunn av varmen.

Til forskjell fra de europeiske vinene, er de fleste vinene fra Mendoza laget på enkeltdruer. Noe som har både sine fordeler og nakkdeler. Fordelene er at man får noen rene viner med fokus på den enkelte druesorts egenskaper. Nakkdelen er at man kanskje ikke får de samme komplekse vinene som de europeiske blandingsvinene. Selv om man kan finne flotte, komplekse viner på Malbec druen. De druene som brukes, foruten om Malbec, er Torrontès, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Syrah. Og det lages noen fremragende rødviner, dessertviner og ikke minst hvitviner og musserende viner i området. Hmm… det var visst hele registret det.

Mendozaviner på Polet.

Av rødviner, så er Argento Selección Malbec 2012 til 149 kroner en god sak. Den langt dyrere og utrolig elegante Catena Alta Malbec 2012 er en man virkelig bør prøve en gang lommeboka er i pluss.

2156801-1Ser vi på hvitviner, så er Zorzal Terroir Unico Torrontes til 135,- kroner en sekser på terningen. Om man er noen som kan tenke seg å spleise på en vin, så prøv Catena Alta Chardonnay 2013. Chardonnay når den er som best.

Det er kun to forskjellige musserende vin fra Mendoza på polet. Og min favoritt er Zorzal Zorzal Extra Brut.

Om jeg skal dra en konklusjon… så er det at Argentina og Mendoza er så absolutt verd et besøk… Iallfall på polet.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.