Luke 6 i Julekalenderen.

Et av høydepunktene i min barndoms adventtid, var den 6. desember. St. Nicolaus dagen.

Da stilte man en tøffel i vinduet kvelden før og i løpet av natten kom St. Nicolaus og sjekket om alle barn hadde vært snille det året. Hadde man vært det, fikk man godterier i tøffelen. Var man en av de slemme, la han igjen en kullbit og man visste at jula var kjørt. Heldigvis var jeg en i første gruppe.

Min mor var tysk, men tilhørte den Lutheranske kirken. Så hvorfor vi feiret den katolske St. Nicolaus av Myra, vet jeg ikke.

Litt historie.

St. Nikolaus av Myra var biskop i Myra i Lykia i det 4. århundre og blir betraktet som en de viktigste helgener i både den romerkatolske og ortodokse kirken. Han ble født ca. 280/286 i Patara i Lykia, det som i dag er Xanthos i Tyrkia. Foreldrene Eufemisu og Anna, søster av biskopen av Myra, var rike og kjent for sin velgjørenhet. Deres ulykke var at de ikke fikk barn. Så da Nikolaus ble født, ble det betraktet som et under.

Som ung mann ble St. Nicolaus ordinert til prest av onkelen. Kort tid etter døde foreldrene av pest, og Nicolaus arvet farens formue. Han ga bort alt til fattige, men gjorde det i hemmelighet slik at ingen skulle rose ham for det. Onkelen bygde et kloster, der Nicolaus ble innsatt som abbed.

I år 300 ble han valgt til biskop av Myra etter onkelens død. Bispedømmet var da i dårlig forfatning, men han fornyet det med sin glød og ifølge legende ved hjelp av mirakler.

Under keiser Galerius Valerius Maximinus begynte kristenforfølgelser i området, og ca. 310 ble Nicolaus fengslet og grovt mishandlet. I 325 skal han ha deltatt på konsilet i Nikea, der han skal ha hatt tydelige kroppslige spor etter mishandlingen.

Han døde 6. desember et år mellom 345 og 351. Hans jordiske levninger ble flyttet fra Konstantinopel til Bari, Basilica di San Nicola. Han kalles derfor enkelte ganger Nikolas av Bari.

Myra.

I dag så finnes restene av Klostret i Myra. Om man har vært der, ser man en graven til St. Nikolaus som er fylt av sedler fra besøkende og pilgrimmer som ber om forbønn og hjelp fra helgenen. Personlig liker jeg best torget i Myra, hvor det står en gigantisk Coca Cola nisse i plast. Det på tross av at de har fått en vakker statue av St. Nicolaus i bronse av den russiske staten. Men, hva gjør man når det lokale bystyre ikke kan bli enige om hvor den skal settes opp? Man bruker plast til man vet hva man vil.

Kilde: Wikipedia.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.