Luke 15 er basert på sunnhet. Det vil si, i dag kan du vinne en flaske olivenolje, 50 cl, om du trykker like på Godt Drikkes facebookside.

For mange er olivenolje like synonymt med Toscana som rødvin. Ikke rart, med tanke på at denne regionen leverer noen av de beste olivenoljene som produseres i Italia. Altadonna familien har i år igjen, sørget for noen flasker med nydelig Toscansk olje.

Høykvalitets olje (extra virgin olive oil) skal være ren fruktsaft fra oliven uten noen tilsetning. Det er en elegant og kraftig olje med duft av urter og mandel. Renhet i smaken, enestående aromatisk eleganse og en lang ettersmak. Dypp den gjerne i nybakt brød, eller server sammen med grillet kjøtt på italiensk vis! Flott vertinnegave, julegave eller som noen ser det, en nødvendighet på alle kjøkken.

Litt om Olivenolje.

Extra virgin olivenolje kommer fra første olivenpressing, inneholder ikke noe mer enn 0,8 % aciditet, og blir ansett for å ha overlegen smak. Det tillates ikke raffinert olje i extra virgin olivenolje.

Helse.

Bevis fra epidemiologiske studier viser at en høyere andel enumettede fettsyrer i kostholdet har en sammenheng med redusert risiko for koronar hjertesykdom. Dette er relevant, siden olivenolje inneholder større mengde enumettet fett, i hovedsak oljesyre. Annet klinisk bevis viser derimot at det er olivenoljens fenolinnhold, snarere enn dens fettsyrer, som er årsaken til flere av disse hjertefordelene. En forskningsrapport som ble publisert i 2005 sammenlignet effektene av ulike typer olivenolje på arteriell elastisitet. Testobjektene ble gitt en dose på 60 gram hveteloff og 40 milliliter olivenolje, hver morgen i to dager i strekk. Studien ble gjennomført i to faser. I den første fasen mottok objektene polyfenolrik olje. Extra virgin olivenolje inneholder høyest andel polyfenol-antioksidanter. I den andre fasen, mottok de olje med bare en femtedel av fenolinnholdet. Elastisiteten på arterieveggene hos hvert objekt ble målt med armtrykk og en Dopplerlaser. Det ble oppdaget at objektene fikk økt arteriell elastisitet etter at de hadde konsumert olivenolje med høy andel polyfenol-antioksidanter, mens objektene som ble testet med olje med færre polyfenoler viste ingen signifikant endring i arteriell elastisitet. Det foreligger teorier om at økt elastisitet i arterieveggene på lang sikt vil redusere kardiovaskulært stress, og dermed risikoen for vanlige dødsårsaker – hjerteinfarkt og hjerneslag. Dette kan, i hvert fall til en viss grad, forklare hvorfor begge disse sykdommene forekommer mer sjelden i regioner hvor olivenolje og oliven konsumeres på daglig basis.

Litt historie.

Oliventreet finnes i middelhavslandene; ville oliven ble plukket allerede i neolittisk tid, så tidlig som 8000 f.Kr. Det eksisterer et utbredt syn om at den første dyrkingen av et oliventre fant sted på øya Kreta. Det eldste bevarte amforaen til olivenolje dateres til 3500 f.Kr. selv om produksjonen av oliven antas å ha startet før 4000 f.Kr. Et alternativt syn holder fast ved at oliven ble omdannet til olje allerede 4500 f.Kr. av kanaanitter i dagens Israel.

Det er ikke klart når og hvor oliventreet først ble en del av husholdningen: i Lilleasia omkring 6000 f.Kr.  langs Levanten-kysten fra Sinaihalvøya til det moderne Tyrkia 4000 f.Kr. eller et sted i den mesopotamiske fruktbare halvmåne omkring 3000 f.Kr.

Mange antikke presser eksisterer fortsatt i regionen rundt det østlige Middelhavet, og noen av de fra romertiden brukes den dag i dag.

Kilde: Wikipedia.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.