Vincent Girardin startet sin virksomhet med meget beskjedne 2 hektar vinmark i 1980. Da hadde familien produsert vin i hele 11 generasjoner i Burgund, riktignok i nokså begrenset målestokk. Da faren trakk seg tilbake kort tid etter, arvet Girardin ytterligere noen få hektar vinmark i tillegg til de to han selv allerede opererte.

Siden den gangen har Girardin økt virksomheten. Først og fremst takket være det omfattende oppkjøpet av vinmarkene til Clerc-familien i Puligny-Montrachet i 2001-02. En familie som han tidligere hadde kjøpt druer fra.. Ved oppkjøpet sikret Girardin seg blant annet tilgang til en stor andel av den absolutte kremen av hvitvinsmarker i Burgund. Vinmarkene drives i dag etter et nøye fastlagt økologisk mønster uten kunstgjødsel og kunstige plantevernmidler. Dette har ytterligere bidratt til å øke kvaliteten og særpreget på porteføljen.

50 forskjellige hvitvin

Det produseres i dag nærmere 50 forskjellige hvite viner i spennet mellom Bourgogne Blanc til Montrachet og i underkant av 30 røde viner. I tillegg til å produsere vin fra egne vinmarker, kjøper Girardin også inn druer fra ulike appellasjoner. Med andre ord. så produserer  han vin fra så godt som hele Burgund. Det kjøpte druematerialet behandles og vinifiseres på lik linje med druene fra egne vinmarker. Totalt sett produseres vin fra rundt regnet 60 appellasjoner, og samlet produksjon i dag ligger på ca. 500 000 flasker vin. Virksomheten drives siden midten av 1990-tallet fra nye produksjonsfasiliterer i utkanten av kommunen Meursault, noen få kilometer syd for Beaune.

Vinstilen hos Girardin er moderne, aromatisk åpen, fruktig og terroirtypisk samtidig som vinene utvikler seg langsomt og lagrer godt. Det nedlegges mye arbeid for at hver enkelt vin skal få et mest mulig genuint terroirtypisk uttrykk snarere enn en generell produsentkarakter, noe som kan være en fare når mange ulike viner produseres av samme produsent på tilnærmet samme tekniske måte. Girardin er nøye med at hver enkelt vin får en særskilt behandling gitt druematerialets muligheter og begrensninger. Det forhold at tiden hver enkelt vin gjærer og modnes på barriques har gått ned i de senere årene, bidrar ytterligere til å forsterke forskjellene mellom de ulike jordsmonnene og vinene.

Vinifikasjonsteknikker

Gjennom historien har Vincent testet ut en rekke ulike moderne vinifikasjonsteknikker, men for rundt ti år siden konkluderte han med at det enkle var det beste når målet var å skape mest mulig terroirdrevne og komplekse viner- med andre ord, minst mulig inngripen i vinifikasjonen. Vinene lages derfor på tradisjonelt vis med spontanfermentering og lang modning med bunnfallet på eikefat fra de beste skogene i Frankrike. Andelen ny eik holdes så lav som mulig, og månekalenderen følges i alle deler av vinifikasjonen.

I 2012 valgte Girardin å selge vinhuset til sin forretningspartner gjennom lang tid, Jean-Pierre Nié, ettersom hans egen helse ikke lenger var på topp og ingen av barna ønsket å ta over virksomheten. De ni personene som jobber på vingården er imidlertid de samme, og ønologen Eric Germain, som har vært Vincents høyre hånd siden begynnelsen av 2000-tallet, tar stadig vinene til nye høyder. Eric kjenner hver eneste parsell som sin egen bukselomme, og det er hans personlige touch som sørger for husets rene, finessepregede og livlige vinstil med perfekt balanse mellom smaksrikdom og eleganse.

Litt om drua.

Druematerialet som brukes til Bourgogone Chardonnay Terroir Noble kommer fra Puligny-Montrachet og Meursault, hvorav den største andelen kommer fra 45 år gamle vinstokker i vinmarken Les Riaux.

Vinifikasjon

Druene plukkes for hånd og presses hele under lavt trykk i pneumatiske presser. Lett sedimentering av mosten før spontanfermentering, hvor rundt 60 prosent er på 500 liter store fat (rundt 10 prosent nye), mens de resterende 40 prosentene er på ståltank. Etter 11 måneder med jevnlig omrøring av bunnfallet blendes vinen i ståltanker, hvorpå den klares og filtreres lett før tapping på fruktdag i henhold til Maria Thuns biodynamiske månekalender.

Kilde: Moestue.

Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 231,- Poeng 89/100

Sa jeg at drua er Chardonnay? Fin gulgrønn farge. God duft av sitrus, epler, fat og små hint av urter. Smaken er elegant og lever fantastisk opp til duften med sine epler, sitrus og hint av fat. Fruktig og bløt. God balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer veldig bra til sjømat. Sjeldent bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.