For en del år siden, det vil si en gang på 1980 tallet, bodde jeg i Malmø. På den tiden arbeidet jeg for en lokal avis og i den forbindelsen ble jeg introdusert for en vin fra Bulgaria med navnet Sofia. En enkel men meget bra vin.

Men etter som årene gikk, ble kvaliteten på vinen dårligere og dårligere. Først og fremst for at den lokale mafiaen overtok deler av produksjonen. Og til slutt var det knapt noe bulgarsk vin på polet. Men de siste årene har det kommet noen som er verd pengene.

Den Bulgarske vinhistorien går tilbake til thrakernes tid. Helt tilbake til 5000 f.kr. Og selv om grekerne hevdet noe annet, så hadde thrakerne en rik og spennende kultur. Thrakerne brakte med seg vinplanten fra Syria, slik at Bulgaria også kan skryte av å være en av de aller eldste vinnasjonene i verden. Og allerede 3500 år f.kr, hadde de utviklet avanserte metoder for vinproduksjon.

Bessa Enira 2016. Bulgaria. Thrakiasletten. Pris kr. 185,00 Poeng: 89/100

Ny årgang. Druene er Merlot 78%, Petit Verdot 5%, Syrah 15%, Cabernet Sauvignon 2%, Rubinrød farge. Lekker duft av mørk frukt, kirsebær, plommer, lite hint av fat. Smaken er frisk med en rund og fod fylde. Vinen lever riktig bra opp til duften. Bra balansert syre og sødme. Fin tannin. En lang og god ettersmak. En vin som vil fungere bra sammen med lam. Litt gøy at det er satt ned med 15 kroner siden sist jeg smakte den. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.