Litt om oransjevin og den fantastiske vinen Montesecondo Trebbiano 2018

Oransjevin» er ikke en offisiell kategori, men oftere og oftere omtales den som den fjerde fargen.

Men, hva er nå egentlig denne oransjevinen? Strengt tatt er det en hvitvin som lages på grønne eller gule druer. Forskjellen fra vanlig hvitvin, er at den lages på samme måte som rødvin. Det vil si at drueskallet og steiner gjærer sammen med druemosten. Alt fra noen dager og opp til måneder. Det gir vinen flere aromaer og mer farge enn vanlig hvitvin. Samt at vinen får tannin som i en rødvin.

Gammel produksjonsmetode.

Dette er ikke en ny produksjonsmetode. Rent faktisk har produsentene børstet støvet av en årtusen gammel metode. Den gang det var kun naturlig gjær som fulgte drueskallet og drev prosessen. Flere produsenter har til og med tatt i bruk antikkens gjæringskar, store 250 til 400 liters terrakottakrukker eller amforaer. Med andre ord, metoder som vi kjenner fra gresk-romersk vinproduksjon.

Men, hvordan smaker disse vinene? Ofte er de konsentrert på smaken, saftig og mange med tydelig tannin. Noe som kan gjøre at vinen passer bra sammen til varierte former for mat.

Vingården Montesecondosom

En av mine favoritter er Vingården Montesecondosom  som har eksistert siden 1950 tallet da familien Messana flyttet til Toscana, 13 km sør fra Firenze. De hadde tidligere dyrket olivenolje i Libya og vin i Tunisia.

Det ble egentlig først fart på sakene i 1999 da ekteparet Catalina og Silvio Messana flyttet hjem til Toscana og til Silvios familiegård etter femten år i New York hvor han hadde livnært seg som saxofonist og jazzmusiker.

Noe av det første de gjorde, var å legge om til biodynamisk drift. De så temmelig hurtig at den konvensjonelle måten å dyrke vin på, ikke fungerte. Og siden 2004 har de 11,5 hektarene land blitt dyrket biodynamisk. De har også langtidsleie av den 6 hektar store vinmarken Vignano som også er biodynamisk.

Montesecondo Trebbiano 2018. Italia, Toscana. Pris kr. 299,90 Poeng 92/100

Drua er Trebbiano. Flott gyllengul farge. Meget bra dufter av blomster, sitrus og bittelitt urter. En herlig fruktighet på smak med en fin fylde. Lever opp til duften. Perfekt balansert syre og sødme. Lang, elegant ettersmak. Smakte vinene sammen med torsk. Helt perfekt. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.