Burgund er et av verdens mest kjente vindistrikt. Og kanskje Frankrikes mest spennende

Vinene er delt inn i tre kvalitetsnivåer. Alt basert på hvor druene kommer fra. Litt forenklet kan man si at definisjonen er som følger:

Hele Burgund

Vin fra én enkelt kommune eller landsby
Vin fra én enkelt vinmark, med statusen premier cru, nest best eller grand cru som er best.
Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

Områder i Burgund

Burgund er inndelt i mange underområder. Helt i nord, halvveis til Paris, ligger Chablis. Dette fantastiske hvitvinsdistriktet som er Chardonnayens kongedømme. Chablis ligger sånn cirka 100 km nord for den berømte gullåsen, eller Côte d’Or med Burgunds mest berømte vinmarker. Côte d’Or kan inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin og hvor det lages mest rødvin mens det i Côte de Beaune lages mest hvitvin og som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges. Dog med en helt annen karakter enn Chablis.

Sør for Côte d’Or kommer i tur og orden

Côte Chalonnaise, som produseres både røde og hvite viner av god kvalitet,
Mâconnais, hvor det hovedsakelig produseres hvite hvite viner. Helt til slutt har vi Beaujolais, kjent for sine unge lette viner. De er litt spesielle i forhold til andre viner i Burgund da de lages på Gamay og for måten vinen produseres.

Druer

De vanligste druene i Burgund er for rødvin,  Pinot Noir, Gamay i Beaujolais. For hvite viner bruker man druene Chardonnay og Aligoté.

Til forskjell fra Bordeaux hvor man blander flere druer, så lager man hovedsakelig en-drue viner i Burgund.

Les Baies Fleuries Côte de Brouilly 2020. Frankrike, Burgund. Pris kr. 199,90 Poeng 88/100 Importør: Strøm AS

Drua er Gamay. Klar, rød farge med et lite blålig skjær. Duft av bringebær, drops og et snev av urter. Rund og god smak med en riktig god frukt. Fin fylde. Bra syre som ikke er for dominerende. God tannin. Ettersmaken er meget bra med litt fruktighet. Passer bra sammen med kyllingsalat. En vin å bli glad av.

Dufouleur Bourgogne Pinot Noir 2019. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 199,90 Poeng 84/100. Importør: Best Buys International AS

Laget på Pinot Noir. Klar rød farge. God duft av røde bær, skogsbær og en anelse tre. Bra fylde, frisk med en fin syre og lett tannin. God ettersmak. Passer til lyst kjøtt. Bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.