Michel Laroche blir ikke kalt Mr. Chablis uten grunn, og få personer har betydd mer for regionen enn han.

Pressemelding.

I 2010 solgte Michel vinhuset Domaine Laroche som på det tidspunktet innlemmet over 100 hektar i Chablis. Michel beholdt sine favoritt-parseller som ble plantet helt tilbake i 1937. Det er disse vinmarkene som i dag utgjør Michels nye vinhuset Le Domaine d’Henri som kom med sin første vin i 2012.

Arbeidet med vin i århundrede

Familien begynte med vin tilbake på slutten av 1700-tallet, og rundt 1850 hadde de ca. 1 hektar. Det har vært utstrakt brukt av 132-liters feuillette fat i de tidligere årene, men dette er noe Michel bruker sjeldent i dag. Disse fatene ble brukt for hele avlingen og var stilen på den tiden, oksiderte og fete viner med en mørk farge. Denne stilen var ypperlig til datidens matstil som var typisk snegler og sterke smørsauser. I dag er matstilen mer raffinert og sofistikert, med høyere kvalitet, landlig stil, friskere grønnsaker og sauser ville vært en vanskelig match med den gamle stilen.

Foto: Svein «Vinofil» Lindin

Michel bruker nesten utelukkende ståltanker i dag og en liten del av produksjonen fra de beste parsellene får litt lagring på fat. Dette for å få en friskere og mer ærlig vin som viser i større grad terroir-preg.

Chablis.

Michel sier det er viktig å forstå den geografiske plasseringen til Chablis, da Chablis er kun fem mil unna Champagne, mens Beaune er ti mil unna. Så stilen i dag er mer lik Champagne enn annen vin fra Bourgogne.

Chablis har et spesielt jordsmonn i sin Kimmeridge-kalk som ble dannet sent i jura-tiden. Terroiret er en type leire med små østersskjell fra forhistorisk tid. Dette gir muligheter for at jorda kan holde på mye vann når været er tørt, og den gir en distinkt mineralitet til vinen.

De siste årene har Chablis merket naturen fra sin verste side, med frost og hagl som har ødelagt store deler av avlingene. i ’16 så mistet Chablis rundt 50% av alle druer. Men kvaliteten på de som overlevde er av meget høy kvalitet. Dette driver etterspørsel og priser opp.

I dag er det selvsagt Michel som har mye å si, men hans døtre Margaux og Cêcile Laroche er også delaktig i arbeidet i vingården og i vinmakingen. De har begge stor kunnskap og engasjement i alt som beveger seg i bedriften.

Vinsmaking med LE DOMAINE D’HENRI på G i Tromsø den 11.12 kl 19.00
Noen plasser igjen.  https://www.facebook.com/events/169222887001626/

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.