Selv om en Sommelier gjerne vil at lyden av champagnekork som sprettes skal høres ut som en kvinne som sukker, liker jeg å høre den ultimate lyden av champagnekorken, eller en god musserende vin, som spretter i luften som en kanonkule og  inviterer til fest og hygge.

Av Nicolas Mahé de Berdouaré,

Kanskje fordi jeg har en veldig morsom venn som har utviklet en spesiell «repetitiv form for humor»  og hver gang vi spretter en champagnekork sammen (og det blir mange etter hvert) sier han like etter, og avbryter også gjerne en samtale med andre: «Beklager, men det var noen som ropte på meg!» Jeg setter stor pris på «noen» og ikke noe siden champagne (og vin generelt) lever og er et av livets høydepunkter.  Jeg må til og med innrømme at det er blitt en såpass viktig del av prosedyren, at når han ikke er tilstede (og det skjer ofte) tenker jeg på den setningen i hodet mitt…

Limoux

Produsenter i byen Limoux i Sør-Frankrike, byen ligger ved elven Aude om lag 30 km sør for Carcassonne, hevder at musserende vin ble oppfunnet hos dem. De var nemlig de første som dokumenterte innkjøp av en lokal vin med CO2. Det sies også at den første musserende vinen ble nevnt  i Egypt på en papyrus fra 522 e. Kristus.

Men, den er beskrevet som «en feil» i dokumentet og vinen skulle returneres til produsenten, siden den hadde begynt å boble. Ingen så potensiale i den musserende vinen, og menneskene måtte smøre seg med tålmodighet i over 1500 år til. Mellom det 12. og det 16. århundre finnes det en del dokumenter hos vinhandlerne i Europa, som nevner bobler i vin, men det er alltid som en feil.

Sitatet til Dom Pérignon: «Kom fort til meg brødre, jeg drikker stjernene!» ble  sagt, da han smakte på den første musserende champagne, og som kom på trykk første gang i en reklame på slutten av 1800’tallet.

Denne historien høres muligens ut som en radiokampanje i Norge i 2017, for et brillemerke som tar opp de store glipp, som store bedrifter eller land har gått skikkelig  glipp av på grunn av feiltolkning eller dårlig syn! For eksempel da Nordsjøen ble fordelt og hverken Danmark eller Sverige så noe særlig verdi i det: «skulle heller ha gått til specsavers?»

Den tradisjonelle historien forteller at Pierre Pérignon (1638 -1715) bedre kjent som Dom. Pérignon, er  oppfinneren av champagne-metoden. Det er  kanskje bare en myte…  selv om Dom. Pérignon arbeidet tålmodig og med hell, med å forbedre kvaliteten, og med å øke berømmelsen til vinene i champagnedistriktet, så oppfant han ikke de musserende viner, og var ikke den første som laget champagne. Tvert imot, så sies det til og med at han jobbet hardt for å unngå ettergjæring!

Den engelske vitenskapsmannen Christopher Merret

Christopher Merret (1615-1695) er en engelsk vitenskapsmann, og han presenterte i 1662 et revolusjonerende memoar til The Royal Society: «Some Observations concerning the Ordering of Wines«.

I sitt arbeid beskrev han for første gang det som kommer til å bli «la méthode champenoise,» champagne metoden, som innebærer å tilsette en likør  i vinen (liqueur de tirage). Dette fører til en annengangs gjæringsprosess på flasken, og til produksjonen av musserende vin, når den lagres på flasken. Han ble etter hvert en stor forsker på glassflasker, siden de måtte tåle mye trykk og lange reiser. Han blir ansett av engelskmenn og av forfatteren Tom Stevenson (som fant hans memoar) som den første og ekte oppfinneren av Champagne-metoden. Jeg anbefaler for dere som kan fransk, den spennende og veldokumenterte tegneserien  «Champagne! Le Dom.  Perignon Code«. Den finnes dessverre ikke på norsk enda.

Sitatet til Dom Pérignon: «Kom fort til meg brødre, jeg drikker stjernene!» ble sagt, da han smakte på den første musserende champagne, og som kom på trykk første gang i en reklame på slutten av 1800’tallet. Allikevel liker jeg, som et barn som tror på julemagi, å tro på den fine historien og den enda flottere og poetiske metaforen.

Nicolas Mahé de Berdouaré er vinhandler i Vinhuset NoFra samt en morsom og elegant skribent.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.