Gi Biokult nytt liv

 

Du gjør allerede et miljøvennlig valg når du velger vin på Bag-in-Box, men det finnes en måte å gjøre det enda mer miljøvennlig på – samtidig som du får jord under neglene og fyller omgivelsene med vakre blomster, grønne urter eller ureist næringsrik snacks.

Pappkartongen er verdens mest miljøvennlige vinemballasje, og har et langt lavere økologisk fotavtrykk enn vin i tilsvarende volum i glassflasker. Og ikke nok med det – ettersom en åpnet Bag-in-Box holder seg mye lenger enn en åpnet vinflaske, minsker også sannsynligheten for at vinen blir dårlig, helles ut og blir en del av matsvinnstatistikken.

Men selv når Biokult-boksen er tom trenger den ikke å være verdiløst søppel – her viser vi deg hvordan den enkelt kan gjenbrukes og få nytt liv som blomsterkasse!

Så egne blomster, urter eller mikrogrønnsaker

Det føles virkelig fint å lage noe nytt av noe man likevel har tilgjengelig – og som ellers hadde gått i søpla. Denne snasne hjemmelagde kassen tar seg like godt ut i stuevinduet som på kjøkkenbenken eller terrassen, og er en ypperlig anledning til å så egne blomster eller urter. Eller kanskje du skal slenge deg på trenden med mikrogrønnsaker (de første skuddene av en urt, belgfrukt eller grønnsak), som er proppfulle av smak og næringsstoffer?

I tillegg til at de er pene å se på og ikke minst gjør underverker i matlagingen, er både krydderurter og mikrogrønnsaker noe av det sunneste du kan spise, og ulike sorter har ulike helsefremmende egenskaper.

IMG_2650_IHusk bare å gi dem et godt grunnlag – det er ikke bare når man lager vin at det er viktig å ha et rent og sunt jordsmonn for å kunne frembringe en god avling. Om du vil at blomsterkassen skal bugne av sunne og friske planter kommer du med andre ord ikke utenom såjord av god kvalitet. Det er jorda som gir næring til planten, så sørg for å bruke god økologisk såjord – eller kompost, om du er så heldig å ha tilgang på dette.

Slik gjør du:

  1. Klipp over håndtaket, åpne boksen i toppen og ta ut posen.
  2. IMG_2665_IOm du vil kutte boksen i samme høyde som oss kan du måle 9,3 cm ned fra toppen på hver side av boksen (da kutter du teksten, men får med hele blomsterengen).
  3. Trekk så opp en linje langs hele boksen, slik at du vet hvor du skal kutte.
  4. Deretter er det bare å ta frem en saks eller en pappkniv.Renest snitt får du gjerne med en kniv, mens bruk av saks gir et mer rustikt utseende.
  5. IMG_2673_IPlasser den rektangulære posen horisontalt med tappetuten i bunnen, og klipp av den øverste langsiden.
  6. Ha så posen oppi boksen, og brett den over kantene. Klipp den eventuelt litt til om du vil. Om du ønsker det kan du også feste posen langs kantene med litt (dobbeltsidig) teip.
  7. Gratulerer! Du har nå fått en funksjonell og dekorativ blomsterkasse – helt gratis!

Et nytt tilskudd til vinduskarmen

IMG_2678_IDen lille kassen er nå klar til å fylles med god økologisk såjord hvor du for eksempel kan så økologiske frø etter anvisningen på pakken (fås kjøpt på nettet, i hagesentre og i spesialbutikker som Røtter i Oslo), og før du vet ordet av det har du plutselig rene og velsmakende krydderurter eller vakre blomster i vinduskarmen.

Avhengig av hva du har plantet tar det kanskje en uke eller to før du kan begynne å høste fruktene av det du har sådd. Om du ikke orker å vente kan en hurtigløsning være å plante om ferdig utvokste planter – men kjøp i så fall økologiske urter eller blomster fra et hagesenter, hvor plantene gjerne er litt mer hardføre og står i bedre jord.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.