Hva er det med disse østerrikerne og deres biodynamiske viner? Og hvordan kan det være at de lykkes så til de grader?

To av de fremste biodynamiske vinbøndene i verden, er fra Østerrike. Dels har vi Werner Michlits fra Meinklang og vi har Michael Gindl. Begge har en holistisk tilnærming til landbruket. Uansett om det er fedrift eller om det er dyrking av vin.

vinmark mgMichael Gindl kommer fra den lille landsbyen Hohenruppersdorf, ikke langt fra Wien. Familien eier landsbyens eldste vingård, som de overtok i 1807. Gindl begynte å allerede i veldig ung alder å arbeide for sin farfar og allerede som femtenåring produserte han sin første vin. Etter landbrukshøyskolen, overtok han gården etter sin farfar, som altfor tidlig gikk bort. Og siden 2004 har han gått helt sine egne veier. I dag fungerer gården som et helt eget økosystem. Her er det skotsk Høylands fe, hvis gjødsel, blir ført tilbake til jorden, urkorn som blir brukt til ølbrygging og det er egen skog som han bruker til sine egne fat. Og at han valgte riktig vei, er det ikke så stor tvil om. Noen av verdens beste restauranter, som Noma i København, kjøper vinene hans og har de på vinkartet. Noe som ikke er så rart. Både hans rieslinger og veltiner viner er blant de beste man kan få tak i. Og ikke er han bare en suksessfull bonde, han er visst nok en veldig avslappet hyggelig fyr som også er en jævel på snowboard.

mgvinMichael Gindl Flora 2014. Østerrike, Niederösterreich. 87 poeng.

Akkurat denne vinen irriterer vettet av meg. Jeg klarer likesom ikke å få riktig grep om den. Den smaker som en vin jeg aldri har smakt før. Det er en cuvee bestående av Riesling 50%, Rivaner 20%, Scheurebe 20%, Muscat 10%. Fargen er fin strågul. Duften har blomster, sitrus og… det er dette som irriterer meg, margarin ost. Eller er det smør? Første sippen smaker av smør, men når den har fått luft, endrer verden seg. Da kommer frukten frem med epler, sitrus og blomster fra Muscatdruen. Her er en sødme som balanseres fint av syren og en riktig god ettersmak. Dette er en vin som kan fungere sammen med fisk, men best fungerer den som diskusjonstema blant gode venner. Om jeg skal trekke en konklusjon, så er dette en vin jeg veldig gjerne vil smake fler ganger. Selv om den irriterer vettet av meg med sin kompleksitet og ”annerledeshet.”  Meget godt kjøp

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.