Tre assistenter og en stjernekokk. John Strandmo, Vidar Pedersen, Marco Martin, Helene Levand

En av fordelene med å skrive om vin, øl og mat, er at man får noen opplevelser man aldri glemmer. For eksempel et spesialkurs i å lage tortellini med en av Italias bedre kokker.

Marco Martin er en av de unge lovende kokkene i det italiensk kjøkken. Han jobber som assisterende kjøkkensjef på Il ristorante Oseleta på Villa Cordevigo Wine Relais. Og som ikke det er nok, har de stjerne i Guide Michelin.  Villa Cordevigo Wine Relais eies av vinfirma Villabella, så her er det en fantastisk kombinasjon av mat, vin, natur, kultur og opplevelser. Noe Godt Drikke vil komme tilbake til. Marco skiller seg tydeligvis fra de fleste andre stjernekokker. Det er nesten så man skulle tro han hadde hørt på Lill Lindfors og låten ”Musik ska byggas utav glädje.” Bare at han har byttet ut musikk med mat.  Her var det ikke noe rop og kjeft, og rasende stirrende blikk man ser på tv med andre stjernekokker. Nei, her var det masser av latter og glede. Men tilbake til matlagingskurset. Eller for å være mer presis, hvordan skape en drøm av tortellini med ost. I og for seg kan du fylle tortellinien med hva du vil, men i Bardolino i Nord-Italia skal det være ost…

Denne oppskriften er beregnet på ti personer. Om du halverer oppskriften, så passer den til færre personer. Og det går forunderlig kjapt å lage den.

Pastadeig til ti personer

 • 450 g hvetemel, helst durumhvete. Men det er ikke noen livsnødvendighet.
 • 50 g semulegryn. Helst av durumhvete.
 • 10 eggeguler
 • 2 egg
 • 2-5 ss vann.

img_2110Skal du lage den helt etter boken, bør du blande deigen allerede om morgenen da den skal hvile i seks timer. Men, det fungerer også helt greit med en time. Bland mel og semule  sammen i en matbereder.  Skill eggegulen fra ti egg. Til slutt har du de siste to eggene med hvite og det hele, sammen med gulene. Hell moroa sakte ned i melblandingen din mens den elter i matberederen. Om den ikke setter seg ordentlig, ha i en skje vann og hjelper ikke det så ha i en skje til… også videre. Når deigen er fast og fin, tar du den ut og elter den så den blir like fast som et kvinnebryst uten silikon. Pakk den inn i plastfolie og legg den noen timer i kjøleskapet så den får hvile.

img_2105Ostefyll.

 • 3 store ss Mozzarella
 • 3 store ss Ricotta
 • Litt fersk basilikum som finhakkes
 • Salt og pepper etter behov.

Bland hele moroa riktig godt og ha den i en sprøytepose. Det går like bra med en vanlig plastikkbrødpose som du klipper det ene hjørnet av. Legg den i kjøleskapet sammen med pastadeigen til du skal bruke den.

img_2115Så nå til den store skapelsesprosessen. Ta ut pastaen. Sett tommelen i den, om den hever seg, det vil si, om tommelmerket forsvinner sånn rimelig kjapt, så er den klar. Skjær ut en skive og kjør den gjennom pastamaskinen. Trinn en til sju. Og gjerne to ganger pr trinn. Blir de for lange så de ikke er til å handtere, så del den i to.  Har du ikke pastamaskin, så kjevle pastaen ut til den er så tynn at du ser handen din igjennom platen. Nå er det bare å stikke ut små runde skiver. De fleste av oss har ikke en mal for tortellini. Så om du har et lite drikkeglass, går det like bra. Stikke ut så mange plater du kan på den pastaplaten du har gjort i stand. Sprøyt img_2129bittelitt vann på skivene, altså forsvinnende lite. Det er bare for at platene skal bli lettere å klistre sammen.  Så sprøyter du litt fyll i midten av platen. Da er det bare å gå i gang med å lage den klassiske tortellini formen. Ta den nederste delen av sirkelen og brett over fyllet. Klem sammen med toppen, så klemmer du nedover den ene siden og det samme på den andre. Så bretter du de to hjørnene over hverandre så de blir en liten vakker blomst. Fikk det ikke til? Gjør ikke noe, de smaker like bra for det. Proffene kan lage et par tusen i timen, men jeg ville være veldig fornøyd om jeg hadde klart hundre. Legg alle de ferdige tortellinien på et fat og la de hvile mens du lager sausen og varmer vannet til kokingen.

Kremete parmesansaus.

img_2142Denne sausen er fantastisk god. Virkelig en saus for alle sausmonstre.  Og den er enkel å lage.

 • Fløte
 • Reven parmesan.

Ha fløten i en gryte og reduser den med cirka 1/3. Pass nå på at det ikke koker over. Er ekkelt å få opp. Ha i like mye parmesan som fløte. Og visp som om gamle Erik er etter deg. Synes du det tar for lang tid å få riktig tykkelse, så juks og ha i litt mer parmesan.

Koke pastaen.

La vannet småkoke og ha litt salt i vannet. Ha i noen tortellini av gangen og kok den cirka to minutter. Når de er sånn rimelig ferdig flyter de opp. Og helt til slutt, så kommer den delen jeg var veldig skeptisk til. Og jeg vil så absolutt ikke anbefale det. Ha en panne på ovnen, varm den opp med litt olivenolje og ha litt vann i. Så legger du tortellinien i panna et par sekunder mens du rister godt. Personlig vil jeg hoppe over den delen, for det de egentlig gjør, er å få glans på pastaen. I og med at jeg er livredd for brann, så spiser jeg gjerne mindre glansfull pasta.

img_2160Legge opp.

 • Rødvinsbalsamico.

Man legger aldri opp runde tall. Altså 2-4-6 osv. Det er synd. Og det ser ifølge kokken ikke 534801-1vakkert ut. Det skal være tre, fem, sju, ni osv. Og ni tortellinier rekker lenge. Først har du litt saus i bunnen av tallerkenen, så tortellinien og helt til slutt, drypper du litt balsamico over. Ikke hell fra flasken. Ha den først i en skål og drypp litt over med en skje. Og så er det bare å nyte sammen med litt godt brød.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Villa Cordevigo Bianco 2011. En virkelig bra hvitvin som kan nytes under matlagningen, til maten og etter maten.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.