Pressemelding: Kristin Alsvik. 

Noen av Spanias beste viner lages i realiteten langt fra Spania! Fra eldgamle vinstokker som er bundet opp i enorme fletter og plantet på en av verdens største aktive vulkaner kommer intense, livlige og mineralske viner som varmer hjertet i den kalde årstiden og tar deg med på en sydhavsreise i glasset.

Nå kan du drømme deg bort til palmesus og bølgebrus med vin fra mange nordmenns favorittdestinasjon – vakre og sjarmerende Tenerife.

Utenfor allfarvei

Det er alltid moro å tenke utenfor boksen når man skal kjøpe en flaske vin – men få viner kan vel sies å lages så langt utenfor allfarvei som vinene til Suertes del Marqués. Vinhuset ligger i utkanten av byen Puerto de la Cruz i Orotava-dalen på nordsiden av Tenerife, og om du ikke har anledning til å dra dit for å se det nydelige landskapet med egne øyne akkurat nå, kan du heller lukke øynene og la vinene deres ta deg med dit en liten stund.

Suertes del Marqués’ vinmarker er et slående syn der de slynger seg nedover fjellsidene i retning det asurblåe Atlanterhavet, hvor vinplantene klamrer seg fast til det sandholdige vulkanske jordsmonnet med den mektige vulkanen Teide tronende over dem.

Men selv om de fleste forbinder Tenerife med sol, varme og fravær av regn – hvilket også er en helt korrekt beskrivelse av sørsiden av øya – er den grønne og

frodige Orotava-dalen i nord faktisk et relativt kjølig og fuktig vinområde. Mens Teide stanser passatvinder og regnskyer fra å ta turen sørover, stortrives vinplantene i det mineralrike vulkanske jordsmonnet. Kombinert med passende doser solskinn gir dette særegne og spennende viner med nydelig friskhet og mineralitet i bøtter og spann.

Med respekt for terroir og tradisjoner

Det har blitt dyrket druer i Orotava-dalen i 500 år, men Suertes del Marqués er en langt yngre familiebedrift. Selve vinhuset ble etablert for bare 10 år siden, men allerede 20 år tidligere begynte familien gradvis å skaffe seg vinmarker, hvorav flesteparten er utstyrt med over hundre år gamle vinstokker. Naboene deres rådet dem den gangen til å rykke opp de gamle vinstokkene for å plante internasjonale druer som cabernet sauvignon eller syrah, men det forslaget gjorde de klokelig i å ignorere.

– Vi vinifiserer parseller, ikke druetyper, forklarer energiske Jonatan García Lima, som sammen med faren Francisco eier og driver vinhuset.

– Grunnpilaren i vår filosofi er å vise respekt for terroiret og de gamle tradisjonene, og det er svært viktig for oss å bevare vår vitikulturelle og vinproduksjonsmessige arv. Derfor bruker vi bare lokale druetyper og gamle oppbindingsteknikker. Vinene våre lages i vinmarkene, ikke i kjelleren.

Fokuset ligger med andre ord på å få frem best mulig druer, noe som blant annet innebærer å unngå ugressmidler og andre kjemiske sprøytemidler. I kjelleren jobbes det også så naturlig som mulig, og vinene ser ikke snurten av verken industrigjær, enzymer eller nye fat. Det eneste som tilsettes er små mengder svovel, og da kun ved tapping på flaske.

– Det er kun ved å jobbe på denne måten at vinene kan uttrykke sin egen personlighet – som den får fra druene den er laget av og vinmarken den kommer fra, forteller Jonatan.

tanker           landskapdrueDe fleste vinmarkene er plantet med blå og grønne listán-druer, og det er også disse som er hoveddruer i de to vinene som nylig er lansert i Vinmonopolets basisutvalg.

Sjarmerer deg i senk

Det at vinmarkene og arbeidet som legges ned her er alfa og omega for Suertes del Marqués gjenspeiles også i etikettene på vinene. Mens man på den røde 7 Fuentes nærmest får et vindu inn i innhøstingen, demonstrerer den hvite Trenzado den tradisjonelle oppbindingsteknikken den er oppkalt etter.

I motsetning til det man kanskje ville ha forventet av viner fra et subtropisk strøk, har de verken overmoden frukt eller for høy alkohol, noe som skyldes den lange og kjølige vekstsesongen i Orotava-dalen. I tillegg sørger den svært lave avkastningen (blant annet som følge av de eldgamle vinstokkene) for elegante, intense og terroirpregede viner som snurrer deg rundt lillefingeren og sjarmerer deg i senk.

De to vinene har hver sin distinkte, særpregede og fascinerende personlighet, og man kan virkelig smake det vulkanske jordsmonnet de er oppvokst i – noe som gir dem et saltaktig uttrykk og en stein-, flint- og røykaktig mineralitet. Mens den hvite Trenzado er krisp, energisk og kompleks, er den røde 7 Fuentes intenst fruktig, krydret og floral, og de er begge eksepsjonelt matvennlige.

7 Fuentes

Vinene har dessuten utviklet seg mye i løpet av tiåret vinhuset har vært i drift i samsvar med Jontatan og vinmaker Roberto Santanas egne preferanser. 7 Fuentes er for eksempel en langt rundere, saftigere og mer elegant vin enn den var for bare få år siden.

Det spanske ordet fuentes betyr ”kilder”, og navnet på vinen refererer til de syv stedene som i tidligere tider serverte vin langs arbeidernes hjemrute ved arbeidsdagens slutt.

Listán negro er en krydret og aromatisk drue med en rappkjeftet, utemmet og litt småfrekk holdning til livet – men når den som i dette tilfellet også skrur opp volumet på sin forførende sjarm til maks, gir den samtidig en saftig og forfriskende vin som strutter av fuenteslivslyst, og dens florale aromaer og kjøttfulle frukt gjør det umulig å ikke ta en ny slurk. Og en til.

Samtidig som vinen altså har bråtevis med personlighet, er det ikke fritt for at tankene går i retning av klassiske vinregioner som Nord-Rhône og Burgund når man smaker på den. 7 Fuentes har en burgunders delikate fremtoning krydret med et nordrhônsk pepperpreg, og i likhet med verdens beste viner har den en friskhet, eleganse og nerve som griper tak i deg.

En deilig kjøttvin

Vinen har en klar, funklende og nesten transparent kirsebærrød farge med lillaskjær og en ren, aromatisk og kjølig duft av sødmefulle røde kirsebær, knuste syrlige villbringebær, ferske solbær, røde plommer, modne jordbær, nykvernet hvit og sort pepper, anis, eukalyptus og furu med klare vulkanmineralske toner av røyk, kull og aske, samt et hint av kjøtt, mandler, grønn paprika og tørkede blomster.

7 Fuentes er en spennende, saftig og fersk vin som rammes inn av delikate og finkornede tanniner med fløyelsmyk fylde, livlig Atlanterhavsfriskhet og en bløt og silkeaktig munnfølelse som nærmest eksploderer i en intens, dyp og leskende smak av sursøte mørke kirsebær med et streif av anis, urter og vulkansk stein som munner ut i en lang, forfriskende og kompleks avslutning med saltmineralske toner, hengt kjøtt og et lett pepperdryss.

7 Fuentes er en deilig kjøttvin som passer til alt fra hverdagsmat som pizza og pasta til kraftige retter som grillet biff, viltgryte med jordskokkpuré, krydrede kjeskanker eller helstekt gås med sjysaus. Vinen tar også mer eksotiske og smaksrike retter på strak arm, som for eksempel crispy duck eller en marokkansk lammegryte, samtidig som dens delikate struktur gjør at den heller ikke overkjører lettere retter med for eksempel økologisk kyllingbryst eller svin, eller bare en rask og enkel grønnsakswrap.

Trenzado

Navnet Trenzado og bildet på etiketten er en hyllest til den eldgamle oppbindingsteknikken ved samme navn, som ikke brukes noen andre steder i verden enn i Orotava-dalen. Her veves nemlig greinene på vinplantene inn i hverandre til en lang, tykk flette – noe man opprinnelig gjorde for å kunne komme enkelt til potetene man dyrket mellom vinplantene.

trenzoListán blanco er en robust drue som kanskje er aller mest kjent som ”sherry-druen” palomino fino i Spania, og som vanligvis gir et temmelig nøytralt og kjedelig resultat om den brukes i vinproduksjon andre steder. Her blir utfallet imidlertid et helt annet!

Trenzado er et fyrverkeri av vulkansk mineralitet som nærmest bykser ut av glasset med en sjelden groove og en hemningsløs, egenrådig og spennende personlighet som overrasker og nesten gjør deg litt småperpleks. Også denne vinen kan minne litt om en ultratradisjonelt laget hvit burgunder – som har pakket snippesken, lagt ut på eventyr og besøkt både sydlige eplehager og vulkaner på sin vei.

Søreuropeisk inspirasjon

Vinen har en skinnende strågul farge med gylne toner og grønnskjær, og en kompleks, aromatisk og forførende duft av modne gule epler, fersken, appelsin, melon og fioler innkapslet i salt-, flint-, stein- og røykaktig mineralitet med toner av urter, krydder, nøtter og et hint av smør, våt ull og lær.

Trenzado er en egenartet, annerledes og rik vin med flott fylde, rå friskhet, en leskende, kjøttfull og kremete munnfølelse og en intens og nyansert smak av saftige gule epler, krisp pærefrukt, moden fersken, sitron, lime, grapefrukt og urter med røykmineralske toner som strekker seg ut i en svært lang, fast, forfriskende og krydret finish med et dirrende saltaktig preg som nesten ikke slipper taket.

Trenzado er perfekt til det meste av retter med søreuropeisk inspirasjon, ikke minst alt som kan fiskes opp fra Middelhavet, men den er også herlig til smaksrike retter med lyst kjøtt som kalkun eller svin.

Godt Drikke kommer tilbake med smaksnotater.

Visste du at…

  • Kanariøyene kalles gjerne ”The Land of Eternal Springtime”, ettersom temperaturen ligger på 20-25 grader året rundt (noe som selvsagt kvalifiserer til ”evig sommer” her hjemme)
  • Det finnes ingen andre steder i hele Europa som kan skryte av å ha så mange ulike opprinnelig europeiske druetyper som Kanariøyene (som følge av vinlusa som på slutten av 1800-tallet la så godt som alle europeiske vinmarker øde – men som aldri kom seg ut til Kanariøyene, og uansett ikke trives i det sandholdige vulkanske jordsmonnet her)
  • Tenerife er den største av Kanariøyene, og har over 900 000 innbyggere
  • Med en høyde på 3718 meter er Teide Spanias høyeste fjell og verdens tredjestørste aktive vulkan (men det er 200 år siden forrige utbrudd)
  • Mesteparten av vinen som produseres på Tenerife er hvit, men Orotava-dalen er mest kjent for sine rødviner
  • I California var listán negro (der kalt mission) mer eller mindre enerådende frem til slutten av 1800-tallet, men i dag er det bare 400 hektar igjen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.