Kunsten å lage eggelikør er egentlig en veldig enkel sak. Og det går rimelig kjapt også. Om man nå synes to, tre dager er kjapt.

Eggelikør kommer egentlig fra Amazonas. Europeerne, nærmere bestemt hollenderne, smakte det første gangen på begynnelsen av 1700 tallet. Det opprinnelige navnet var „Abacate“ og ble laget med avocado, rørsukker og rom. Senere, da hollenderne kom hjem igjen, så hadde de jo ikke avocado men brukte egg i stedet. Og dermed var eggelikøren oppfunnet under navnet „Advocaat“. Denne oppskriften fikk jeg fra noen venner i Berlin for en del år siden. Og er en tysk variant på eggelikør.

Før vi går i gang med denne moroa, så vil jeg først komme med en advarsel. Og en veldig tysk sådan. ”Das deutsche Bundesinstitut für Risikobewertung” anbefaler på det sterkeste at man har minst 10% alkohol i eggelikøren for å unngå salmonella faren. Tross alt brukes det jo rå eggeplommer. De anbefaler også å helle den i seg i løpet av fire til fem dager om den ikke oppbevares kaldt. Så, nå er der advart.

Tysk eggelikør.

Ingredienser:

  • 1 vaniljestang
  • 15 eggeplommer, Bruk kun ferske egg.
  • 1 eggehvite
  • 300g sukker
  • 220 ml varmt vann
  • 340 ml vodka ( I Tyskland kjøper man 90 % sprit på apoteket og da skal man ha ml 230 sprit som man tynner ut med  110 ml vann. Nå skal det sies at det er forbudt og ta med seg apoteksprit til Norge.)
Sånn gjør du.

Så la oss komme i gang. Husk at eggene skal være romtempererte.  Begynn med å dele vaniljestangen og skrap den ren. Ikke kast resten, men ha stangen i noe sukker og du får fantastisk vaniljesukker. Ha vaniljen du skrapt ut i varmt vann sammen med sukkeret. Rør til sukkeret har løst seg opp. Husk nå på at vannet ikke skal koke. Ha eggeplommene i en bolle og pisk til du ser mannen men ljåen. Sil blandingen igjennom en fin sil, så rører du ned i eggehviten. Om du vil ha en litt fyldigere eggelikør, kan du ha en liten dash fløte i nå. Så rører du forsiktig ned i vodkaen, for vi har selvfølgelig ikke apoteksprit. Nå er det bare å helle hele moroa på flaske og stille den kjølig i to, tre dager for at den skal få smak. Og så er det bare å kose seg.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.