Det er bare en sak som jeg misunner svenskene. Kräftskiva. Det er nemlig ingen ting som er så svensk som en Kräftskiva.

Ikke en gang Ingmar Bergman, Zlatan eller døden er så svensk som det. Og det er ingen ting som kan holde en svenske vekk fra en sånn fest. Ikke en gang anelse om dagen etter med fyllesjuke og angst.

Før var krepsepremieren alltid den 8 august. Men det ble temmelig utvannet da handelsstanden fikk trumfet igjennom at frosne kreps skulle selges året rundt. Men fortsatt er det 8. august som er startskuddet for fiske av svenske flodkreps.

Ferske Kreps.

Nyfangede kreps er en smaksopplevelse av de sjeldne. Og så er det så utrolig enkelt å lage. Her er oppskriften de bruker i Sverige. I Norge er det ikke alle som har forstått poenget med øl i vannet.

Man regner cirka et halvt kilo per person. Altså rundt regnet 10 stykker pr person.

  • ca. 2 kilo levende kreps
  • ca. 4 liter vann
  • ca. 1 dl grovsalt
  • 4 sukkerbiter
  • 1 flaske mørkt øl
  • noen kvaster krondill

Kok opp vannet og ha i alt bortsett fra krepsen. De har du i først når det fosskoker og da de største først. Kok gjerne ti og ti kreps om gangen om du har problemer med å holde varmen oppe.

La krepsen koke i åtte til ti minutter. Ta dem ut og legg dem på et fat med ryggen ned. Ta dillen ut av kokevannet og avkjøl krepsebuljongen så fort som mulig. Et tips er å la kjelen stå i en kum med rennende vann. Når vannet er lunkent legges krepsen tilbake i kjelen, som bør stå kjølig i noen timer før servering. Aller helst over natten.

Frosne kreps.

Det går helt greit å bruke frosne kreps også. Det er langt fra alle som har en elv eller innsjø og som kan fange sine kreps selv. La dem tine i laken i kjøleskapet over natten. Noen koker opp krepsen en gang til og kjøler dem ned igjen. Noe jeg mener er fullstendig bortkastet. De er jo allerede kokt. Når de er tinet, så pynt skåla eller bollen med krondill.

Pynt til sommerfest med dumme små hatter og drikkeviser. Server krepsen sammen med hvitt brød og nøkkelost.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Øl og snaps. Selvfølgelig kan man bruke vin, men da er det ikke en ekte krepsefest. Ok, det er ikke alt jeg misunner svenskene på en Kräftskiva. Som for eksempel Pripps Blå. Jeg foretrekker GullMack eller Lervig Pilsner. Begge er bra følge til krepsen. Av akevitt vil jeg bruke Hellstrøm Aquavit. For meg er den akevitten en ny opplevelse, men en positiv sådan. Fin gyllen farge med god duft av sitrus, anis, karve og det lille udefinerbare. Smaken er mild og rund. Bra med karve, bra krydder og en fin ettersmak. Går fint sammen med årets kreps, ost og toast. Ikke minst går den bra sammen med Helan går. Klar sekser på terningen. 

.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.