Bandol har eksistert helt siden romertiden, kjent for sitt gode klima og viner.

Viner som var så berømte at de ble skipet til den romerske overklassen i Roma. Med Romerrikets fall, ble byen herjet og brent av Germanerne og befolkningen flyktet inn i landet. Flere hundre år senere, mot slutten av hugnottkrigen på 1500 tallet, bygdes et fort på samme plassen og byen vokste til det den er i dag med sine cirka 8000 innbyggere. Allerede 1941, som et av de første områdene i Frankrike, fikk vinen AOC betegnelse. Men at vinen i Bandol er bra, visste allerede Ludvig XV sitt hoff, hvor vinene ble betraktet som noe av de ypperste man kunne drikke.

I dag så er en av de mest kjente vingårdene La Bastide Blanche. Grunnlagt som familiegård 1972 i byen Le Castellet i Var. De lager spennende økologiske viner og holder for øyeblikket på å legge om driften til biodynamiske viner. To av vinene finner du på vinmonopolet.

La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015. Frankrike, Provence, Bandol. Pris kr. 198,80 Poeng 89/100

Mørk rød på fargen. God duft av solbær, urter og en anelse fat. Smaken har en lekker fylde, fruktig og lever flott opp til duften. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Passer bra sammen med lam. En ekte løp og kjøp vin. Og ta gjerne to, for her finnes et riktig bra lagringspotensiale.

La Bastide Blanche Bandol Blanc 2016 Frankrike, Provence, Bandol. Pris kr. 224,80 Poeng 89/100

Gulgrønn på fargen. Nydelig dufter av epler, blomster og små hint av urter. Smaken lever fint opp til duften med god fruktighet og en fin friskhet. Bra syre og sødme. Riktig god ettersmak. Passer bra sammen med grillet, lyst kjøtt og til kos. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.