Sist fredag, kom nyheter på vinmonopolet med fokus på vin fra Kroatia, Slovenia og ikke minst på det hippe pet-nat.

Vet du ikke hva pet-nat er? Fortvil ikke, det er det ikke så veldig mange andre som gjør heller. Pet-nat er den riktig gamle måten å lage bobler på. Methode ancestrale på fransk, som rett og slett betyr gamle måten. Vanligvis kalt  pétillant naturel eller bare pét nat. Det er vin som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Inne i flasken spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak.

De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner. De bruser mindre og virker bløtere i munnen enn annen boblevin. Alkoholen er også litt lavere enn mange andre musserende viner. Også åpner man den med en vanlig brusåpner. Personlig ramler jeg ikke av stolen av lykke over pet-nat… men som sagt, trendy er det.

Noen musserende vin.

Det er langt fra Tromsø til Oslo og tilbake igjen. Derfor er det svært så sjelden jeg er med på polets nyhetssmakinger. Så mine vintips er basert på hva jeg kan tenke meg å smake av vin i de ulike slippene. Så om vi skal begynne med pet-nat, så er det en som jeg gjerne skulle smake, og det er Langmann Pet Nat 2016 til 220,40. En og alene for at jeg har hatt bra opplevelser med vin fra Langmann tidligere. En perlende vin som absolutt skal smakes ved første og beste anledning, er Meinklang Foam Petillant Naturel. Meinklang har aldri skuffe meg. En annen musserende vin som skal prøves, er Briday Crémant de Bourgogne. En jeg har smakt for noen år siden og var ikke det minste skuffet den gangen. Den siste musserende jeg tar med i denne omgangen, er Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut. En champagne til 238 kr. Sier ikke mer.

Sicilia

Fra Sicilia kom det en del etnaviner som er vel verd å kikke på. Jeg vil nevne tre, som jeg har smakt tidligere i andre årganger. Femina Etna Bianco 2017 kan være en veldig spennende hvitvin. For noen år siden ga jeg den poeng i den øvre den av 80 tallet. Det samme med  Terra Nere Etna Rosato. En rosévin som virkelig kan være verd pengene. En produsent som aldri feiler, er COS. Derfor må jeg ha med COS Rami. Hvitvin jeg tror kan være himmelsk.

Annet…

Jeg må også ha med en slovensk vin. Guerila Retro 2016. Denne vil jeg smake, ene og alene for at det er vinfirmaet Non Dos som importerer den og de bruker være veldig dyktige på å plukke viner.

En Bordeaux vin som jeg ble nysgjerrig på, er Ch. Simard 2000. Den koster knapt 250,- kroner og kan være et knallkjøp. En annen jeg tror kan være et knallkjøp, er Ioppa Ghemme 2007 fra Piemonte i Italia. Jeg har smak Ioppa viner tidligere og har aldri vært skuffet.

Godt Drikke vil komme med anmeldelser av vinene fortløpende. Listene på alle vinene finner du her.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.