Han har vært årets vinmaker et flertall ganger i Italia og bor på det historiske slottet Castello Vicchiomaggio.

John Matta snakker et erkebritisk engelsk. Egentlig er det ikke så merkelig med aksenten. Han er født og oppvokst i London der faren, Frederico Matta fra Piemonte, importerte fransk og italiensk vin til britene. Og ikke minst der han møtte John Mattas mor.

Mona Lisas vugge.

I 1964 kjøpte de renessanseslottet Castello Vicchiomaggio med tilliggende bebyggelse og 130 hektar Toscansk nedoverbakke på alle kanter. De beste 32 hektarene er beplantet med vindruer. Resten er oliventrær og noe skog. Vinproduksjonen har århundrers tradisjon bak Han har vært årets vinmaker et flertall ganger i Italia og bor på det historiske slottet Castello Vicchiomaggio.seg, og eiendommen er kjent helt siden etruskisk tid. Slottet er bygget på 1400-tallet på rester fra 600-tallet. I følge Leonardo da Vincis eget arkiv var det her han malte Mona Lisa. I familien Mattas eie har slottet blitt restaurert fra innerst til ytterst. John og hans kone Paola overtok i 1982 etter John Mattas foreldre.

Toppklasse.

John Matta har drevet vinproduksjonen helt opp i den italienske toppklassen. En rekke ganger har han blitt kåret til Italias ”Winemaker Of The Year”. I 2005 ble hans Chianti La Prima også tildelt “Carpineto Trophy For the Best Sangiovese”. Kanskje ikke så rart, for John Mattas viner smaker Toscana. Han er ikke redd for å bruke et par barriques og en ørliten dash Cabernet så lenge det bidrar til å underbygge smaken av lange tradisjoner.

– Hadde jeg likt smaken av eik, hadde jeg ansatt en snekker til å lage vinene mine, har Matta uttalt.

La Prima Chianti Classico Riserva 2013. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 399,90 Poeng 91/100

Druene er Colorino 5%, Sangiovese 90%, Canaiolo 5%. Fargen er mørk rød. Duften kunne vært skapt av Patrick Süskind i hans roman Parfymen. Her er det nemlig kirsebær og lær og kanskje et lite hint av plomme langt bak der et sted. Smaken har en flott fylde og friskhet.  Om jeg var religiøs, ville jeg nok si at vår Herre var på godt humør da denne vinen ble skapt i kjelleren på Castello Vicchiomaggio. Kirsebær fra en sommervarm hage, saftig og konsentrert med en godt balansert syre og sødme. En lang og elegant ettersmak. Lam er prefekt til den vinen. Denne vinen er nest inntil en hedonistisk nytelse.

2 KOMMENTARER

  1. Hei, Jeg har bare tatt basis i hva John Matta fortalte for noen år siden da han var i Tromsø. En annen side av saken var at maleriet ikke ble ferdigstilt og at Leonardo da Vinci hadde med seg det uferdige bildet til Frankrike og Clos Lucé rett før sin død. Men, på den annen side, så ser jeg jo på Vignamaggio sin hjemmeside at de har en bra dokumentasjon på det du skriver 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.