Ingen liker snobber.

UnknownDet er rart hvor fint visse landbruksprodukter kan bli. Det er vel knapt noe som det kan finnes mer snobberi rundt enn vin og nå også øl.

Vi har alle møtt henne eller ham. Besserwisseren som hevder å vite alt om vin. Og hva man skal og bør drikke. Besserwisseren som elsker å slå alle i hodet med sine påståtte kunnskaper om vin.

Du vet, den personen som blir dødelig fornærmet om han/hun ikke får velge vinen når dere er ute og som alltid har smakt et bedre vin før. Og spesielt mye bedre enn det du serverer. Den som snakker litt høyre enn alle andre for å briljere med uttrykk som jord, kirsebær og hestemøkk med nesa langt nede i glasset. Den som alltid sveiver elegant på glasset, uansett om den er vann, melk eller kaffe.

Og det å diskutere eller resonere med vinsnobben, er som å pisse i motvind. Det å forklare at man ikke alltid kan drikke Petrus eller Chateau Margaux hele tiden, er som å snakke for døve ører.

Det går å knekke vinsnobben om du synes det blir for ille. Det er bare å insistere på en blindsmakning. Som regel faller de solid igjennom. Om du har muligheten, så velg noen forskjellige spanske viner fra ulike regioner, druer og prisklasser. Og ta gjerne med en Bag in Box. Vinsnobben vil garantert ha hevdet på et eller annet tidspunkt at hun/han aldri har smakt en pappvin. Jeg tviler på at vinsnobben knekker en blindsmakning. De færreste, uansett hvor god man er, klarer en hel blindsmakning.

glass-cup-people-drink-beer-alcohol-snobØlsnobben

Og de siste årene har det dukket opp en slektning til vinsnobben. Øl-snobben. Han som kan alt om IPA, hvete-øl, stout og ganske så lite om en god, gammeldags pils. Han, det er som regel en han når vi snakker om øl, som med intensiteten til en gammeldags svovelpredikant breker i vei om humlesorter, øltyper og små obskure mikrobryggerier som viser seg å være hans eget kjøkkenbrygg. Og som nesten får fråde om munnen om man drikker en Ringnes, Hansa eller Mack. ”Industriøl”, vil han frese og se anklagende på deg resten av kvelden. Det går å knekke øl-snobben på samme måte som vinsnobben. Be ham om blindsmake fire forskjellige pils.

Landbruksprodukter.

Vin og øl er mektig gode landbruksprodukter. For min del synes jeg de er mer spennende enn høy og gulrøtter. Men, vin og øl er rent faktisk ikke mer enn akkurat det. Altså, landbruksprodukter. Og det finnes bare to sorter øl og vin. De man liker og de man ikke liker. Resten kan man bare glemme. Og jeg mener ikke at man ikke skal være nysgjerrig og prøve det man har muligheten til. Men det føles latterlig når snobbene prøver å gjøre det til mer enn det er.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.