Et av de store spørsmålene på Irland, har alltid vært hvorfor boblene i Guinness alltid har gått nedover når de går oppover i alt annet øl.
Dette var også noe de tre forskerne, Eugene Benilov, William Lee og Cathal Cummins fra universitetet i Limerick spekulert på. Og siden dette var et stort og viktig spørsmål for den irske folkesjelen, fikk de økonomisk støtte av Science Foundation Ireland for å kunne gjennomføre forskningen.
De tre forskerne gikk frem på to ulike måter. Den første var å lage en datasimulering av boblene og den andre, og ikke minst viktige, var praktiske forsøk med ølet. Noe av de første som slo forskerne, var at årsaken kunne være den ujevne formen på Guinnessglassene. Det lett bittere, mørke ølet tappes i en beholder, altså et glass, som er smalere på bunnen og bredere på toppen. Etter denne viktige observasjonen, så kunne man se at boblene starter på bunnen og strever seg oppover. Akkurat over bunnen, så danner det seg en boble- og væskestrøm som strømmer oppover. På randen av denne strømmen, så er det færre bobler som strømmer oppover da de ikke ligger rett over bunnen. Så helt på randen av boblestrømmen, så sørger den samme strømmen for at de lettere boblene på sidene går ned mot bunnen langs med glasset. Og det er jo dette vi ser som øldrikkere. Det viste seg at samme effekt kom frem med beholder, altså glass, med rette sider, om man lutet glasset mot siden når man tappet i ølet. Om man holder glasset rett, så vil det boblene stige rett opp, som med alt annet øl.
Du kan se videoen fra forsøket her.
Kilde: Die Welt.