Hva skjer med maten vår? Hvordan er kvaliteten på den maten vi spiser?

Vel, jeg er ikke så veldig begeistret. Og la meg slå fast først som sist, det er ikke den enkelte bonden sin skyld at matkvaliteten står litt tilbake i forhold til hva man kunne ønske.

Meierier

Tine Meierier reklamerer for regional mat. Og det må de da gjerne gjøre. Om det var sant det de sier. Jeg synes for eksempel ikke at det er så veldig regionalt eller kortreist når all nøkkelost i Norge produseres på Storesteinnes sammen med mesteparten av den brunosten vi putter i oss. Eller all kesam som produseres i Norge, kommer fra Tana.

Jeg er ikke særlig lykkelig over at mitt lokale meieri er i Harstad, sånn cirka 300 km fra der jeg bor. Eller ennå verre om du bor i Hammerfest, så fraktes melka fra meieriet, cirka 700 km. Og da har jeg ikke tatt med avstanden fra bøndene til meieriet.

Kjøtt

Kjøttet vårt produseres i gigant fabrikker. De fleste med sine spesialiteter. For meg er det ikke særlig betryggende når Nortura, et firma som er et resultat av fusjonen mellom Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA i 2006, snakker om sin nye megafabrikk på Hærland som skal kunne slakte 12.500 kyllinger i timen, eller omtrent 3,5 kyllinger per sekund. Og alt skal foregå maskinelt.

For meg er det ikke særlig betryggende når man sprøyter saltvann inn i kjøttprodukter som bacon, skinker og andre påleggsprodukter. Det finnes ikke en enste grunn for å tilsette fosfater eller saltvann. Den eneste grunnen er å binde vannet i produktet, øke vekten og få bedre betalt for ingen ting. Så, neste gang du må ha fett i panna når du steker bacon, så føl deg snytt. Da har en av slakterfabrikkene tjent fett på deg.

Dyrevelferd

I Nord Norge har man lov å frakte levende dyr over 1100 km. Når de kommer frem, må dyrene ofte vente mer enn et døgn før de blir slaktet. Og alt dette skaper stress og høyt adrenalin, noe som igjen skaper dårligere kvalitet på kjøttet. Og grunnen er at vi får færre og færre slakterier. Nei, jeg tror ikke at vi kan ha det som en bekjent i Danmark driver sin slakterbutikk. Han driver opp sine egne dyr og skyter dyret på jordet, i god avstand fra de andre dyrene, og frakter det til sin egen slakterbutikk. Men, jeg tror heller ikke at vi kan fortsette å legge ned slakterier og få færre og større matfabrikker. Bare for at vi skal ha stordrift og for at vi skal ha billigere mat. For vi har allerede billig mat.

Vi kaster tonnevis med mat.

Vi kaster over 320.000 tonn med mat pr år og av disse 320.000 tonnene, står husholdningen for over 245.000 tonn. Med andre ord, vi kaster mat for mer enn 30 milliarder pr. år. Kan vi da si vi har dyr mat?

I Norge bruker vi litt over 11 prosent av inntjeningen på mat. Sammenlignet med Sverige der de bruker noe over 14 prosent, eller sammenlignet med Romania som bruker mer enn 33 prosent på mat.

Derfor mener jeg at vi kan betale noe mer for maten vi spiser og få en kvalitet vi kan leve med.

Nå hevder en del mennesker at alt annet er så dyrt i Norge. Joda, biler er dyrt, boliger er dyrt. Vinen er dyr. Men, da er det det man må klage på og gjøre noe med. Ikke prisen på maten.

 

 

42 KOMMENTARER

 1. Hei Vidar!
  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  • Enig med deg Diana. Det kan være en god ide og legge noen kroner mer i en bra kvalitet og få en bedre opplevelse 🙂

  • Økologisk mat er en bløff. Hadde hele verden gått over til økomat neste år så hadde folk sultet i hjel fordi avlingen vill blitt for små og råtnet for tidlig. Med 10 milliarder mennesker å mette inn i fremtiden så ligger ikke løsningen i «kvalitetsmat», men i nok mat…

   • Nå må folk slutte å kalle økologisk matproduksjon for en bløff! Hvem i all verden har innprentet oss med den slags oppfatning, er det kraftfôrprodusentene som står bak mon tro? Bruk av kunstgjødsel og all slags pesticider i konvensjonelt landbruk ødelegger jordsmonnet, og på sikt viser faktisk også avlingene seg å være avtakende. Økologisk landbruk handler om en gjennomtenkt, klok og bærekraftig forvaltning av landbruksjorda. Og det er vel ingen som sier at hele verden skal gå over til økomat neste år, dette må tas gradvis og tilpasses lokale forhold… Heldigvis er det stadig flere som skjønner at økologi er veien å gå, også blant eksperter og viktige ledere i verden: http://www.oikos.no/aktuelt/okologi-er-losningen-for-verdens-matforsyning.aspx

  • Hadde matproduksjonen i Norge vært basert på at man skal dekke sine utgifter og ha litt til overs hadde mange av disse problemene forsvunnet. Problemet nå om dagen er at alt handler om marginer. Du ser det samme i dagligvarebransjen også. Lokale butikker kan fint greie seg dersom de konkurrerer på like vilkår, men mot megakjedene som bare skal tyne mest mulig ut av minst mulig har de ikke sjans.

   Det vi trenger i Norge er desentralisering av matproduksjonen. Tilbake til desentraliserte og lokalt eide slakterier og direkte utsalg utenom unødvendige distribusjonsledd som fordyrer.

   Når problemet er at alt handler om profitt så vil ikke ting forandre seg til det bedre, og vi lever ikke engang i worst-case scenario enda…

 2. Det er bedre å reise til Sverige og kjøpe mat uten tilsatt saltvann da det er saltvann i ALT kjøtt man kjøper i Norge ialfall i butikkene.

  Steke norsk og svensk karbonadedeig er stor forskjell, norsk og svensk biff,,
  I den norske pannen så flyter det med vann, i den svenske så er det ikke noe..
  Er ikke det merkelig?
  Folk klager over at det spises mye salt men har åpenbart ikke noe imot å eta ferdig saltet kjøtt?

  Plukket med meg en Nordfjord svinsterimler på dato her om dagen, det var «250» gram med kjøtt men da jeg tok ut BLEIA som jeg kaller det så var det bare 145 gram med kjøtt igjen..
  Merkelig at disse BLEIENE ikke er nødvendig å ha i svenske produkter?
  Er det bare her i Norge at kjøttet er så saftig at det renner ut så mye vann at de må legge damebind i forpakningen?

  • Jeg reagerte også veldig på hvor mye væske det var i karbonadedeigen da jeg flyttet tilbake til Norge fra utlandet. Men, det som irriterer meg mest, er at det ikke er bøndenes feil. Da lager nemlig bra produkter som blir «ødelaget» på veien til forbrukerne.

  • Er du rar eller har du problemer med synet? LES bak på kronfågelen kycklingfilet 2kg

   Ingredienser: Kycklingbröstfilé 87%, vatten, salt.

   • Da kjøper du bare en ANNEN kyllingfile med 97% kjøtt isteden. Det er det som er det fine i Sverige (Iallefall rett over grensa) Du har mange valgmuligheter. Kronfågel er den største produsenten i Sverige men har ikke den beste kvaliteten. Slik er det jo i Norge også.

 3. Jeg savner den lokale slaktern det vi har nå er den fabrikken hvor alle dyr drar.
  Det lokale meieret.
  Grønnsaksmarkedet.
  Det vi har er fabrikker og plast og drittmat og det er vår egen feil for det er vi fornøyde med nordfjord er det faktisk mange som spiser og når jeg skriver dette så er jeg sikker på at noen etterhvert leser dette og tenker eller tilogmed svarer at nordfjord mat og annen ferdigmat er da bra greier det og det er situasjonen vi er i folk flest er fornøyd med skiten.

   • Lokale produsenter av kjøtt må fortsatt sende dyra til gigantslakteriet for å få slaktet dyrene. Det er ikke lenger lov å slakte på gården.

    • Det finnes mobile slakterier der ute. Problemet er at du må kunne slakte ganske mange kilo samtidig for at ikke prisen skal bli altfor høy.

  • Ser at jeg har skrevet nordfjord jeg mente Fjordland sånn ferdigmat i plastbleie.

   «fornøyde med nordfjord er det faktisk mange som spiser og når jeg skriver dette så er jeg sikker på at noen etterhvert leser dette og tenker eller tilogmed svarer at nordfjord mat og annen ferdigmat er da bra greier»

 4. Jeg er fullstendig enig i alle kommentarene. Fisket nylig en 2 kilos torsk i Oslofjorden, hadde denne ved siden av kjøpt torsk fra butikken. Hva smakte best tror du? Et annet tilfelle er fisken jeg fisket på ferie i fjor, til og med den feite fisken som sild. Lagt i fryseren i 10 måneder, fortsatt bedre enn all butikkfisk. Det er synd men sant. Selv har jeg ikke smakt hjemmeslakt, men resultatet må være bedre enn kjøtt som er fraktet over store avstander, tilsatt saltvann osv.

 5. Jeg har enda ikke forstått at saltvann i kjøtt skal gjøre kvaliteten bedre. Jeg gjetter på det motsatte. Nå hamstrer jeg kjøtt heller i Sverige der jeg får skikkelig kvalitet til langt lavere priser. Så får heller Norture bare fortsette sitt hærverk på norsk kjøtt.

  • Nei Anne, jeg vil ikke ha dansk stordrift.Selv om det finnes rimelig mange frittgående svin i Danmark. Men, jeg vil heller ikke ha dårlig kvalitet på norske produkter.

 6. Saltvann har faktisk samme funksjon som marinade. Smakene forsterkes. Derfor man salter (smak og preservering). Om man ikke vet hvorfor man bruker salt, bør man kanskje legge fra seg påstanden om at det er kun økonomi i saltlakebruk. Det er selvsagt en hyggelig bieffekt, og sikkert hovedgrunnen til at man sprøyter saltlake inn. Men å hevde at det ikke har noen funksjon ut over økonomi……vel, det er like tåpelig som å hevde at det er kun for smakens skyld at man gjør det (som rema1000 prøvde å argumentere for med sine kyllingprodukter).

  Det er også artig å billedgjøre at spansk skinke er av frittgående dyr. Vel, det er en del av skinkene som er det (bellota). Cebokvaliteten er ikke helt det samme…. Man kan altså, i Spania som her i landet, velge hvilken kvalitet og pris som passer ens behov.

  Slutt heller med føleriet om at alt utenlandsk er bra, og norsk er drit. Faktumet er at Norge er en øy i europeisk sammenheng, og ligger 10-20 år etter utviklingen i resten av den vestlige verden. Det gjelder alt fra utvalg mhp prisklasser (som i «utlandet» er mer variert enn Norge) , til sykdommer i dyrebesetningene (som er et enormt stort problem på kontinentet).

  • For så sitere Nina Sundqvist i Nortura, så : «vann, salt og fett er velkjente triks i bransjen. Det gjør maten billig og det gir smak, men om helsen din har godt av det, er en helt annen sak»
   Angående bildet, så brukte jeg det for jeg synes det er fint. For øvrig har jeg ikke nevnt en eneste spansk skinke. At man sliter med matkvalitet i en rekke land, prøver jeg ikke å stikke under stolen. Men, nå bor jeg i Norge og det var den norske maten jeg skrev om..

 7. Endelig noen som har skjønt det! Vi har råd til å betale mer for maten- og økt dyrevelferd gir bedre produkter! når lønnsomhet går foran alt, påvirker det både kvaliteten på råvarene og samfunnene som mister slakteriene og de øvrige foredlingsfabrikkene 🙂 for ikke å nevne miljøhensyn: transportere til hele landet fra et par store fabrikker..

 8. Jeg ville bare si litt om hva jeg har «lært» når det gjelder salt og vann i kjøttprodukter. For det første så tilsettes saltet for å binde vannet, ja! Men det betyr også vannet som et kjøttprodukt allerede inneholder! Kjøtt består av en del vann som også innholder mye verdifulle næringsstoffer. Disse ønsker man å ta vare på i en videre prosess, f.eks. ved produksjon av kjøttdeig. Videre vil tilsetningen av salt gjøre at kjøttet blir tørrere. Derfor tilsettes det en del vann, for å gjøre kjøttet saftigere. Noen som vil ha tørre pølser? -Så det ser for meg ut som det har med kjøttets iboende tekniske egenskaper å gjøre og hva markedet vil ha. Eller vil du heller stille deg med kjøkkenbenken før middag og kværne din egen kjøttdeig? Hvem har tid til det egentlig?!

  • Tja, der jeg har bodd, har som regel slakteren kvernet det kjøttet jeg ville ha. Men, det du henviser til, må du forklare for kommunikasjonsdirketøren Nina Sundqvist i Nortura «vann, salt og fett er velkjente triks i bransjen. Det gjør maten billig og det gir smak, men om helsen din har godt av det, er en helt annen sak»

 9. Norsk mat. Det er tradisjoner. Militæret blir nedprioritert fordi vi er medlem av nato og forventer ikke at noen skal angripe oss.
  Bøndene opprettholder sin produsksjon fordi vi kan forvente krigstilstander. Ellers kunne vi importert alt vi trenger…

  Det er litt rart. Bøndene har vi bruk for, for å ha egen matproduksjon i tilfelle krig, mens vi nedprioriterer forsvaret fordi vi er medlem av nato og trenger ikke forsvare oss selv eller andre…

  Vi kan importere alt fra utlandet men strenge importregler som vi allerede har.

  Dobbeltmoral av Norge! Bøndene produserer mat i tilfelle krig, vi nedruster som fy, og gir nato fingern, og ber dem om å hjelpe oss.

  Hadde jeg vært nato ville jeg bedt Norge om å dra til helvete… Så rike, så udugelige militært, men bøndene forblir i tilfelle krig…!

  • Om du leser en gang til, så anklager jeg ikke en eneste bonde. Men, jeg er skeptisk til de som overtar produktene.

 10. Det skrives at det kastes 320000 tonn mat. Hvordan måles egentlig dette? Er det et anslag eller faktisk veiing? Om jeg veier det som går i matavfallsdunken hjemme hos meg blir det noen kilo, men det blir litt feil å kalle appelsinskall, eggeskall, potetskrell og det grønne på gulrota for «mat».
  Jeg er ikke i tvil om at det kastes for mye mat, men kan noen si noe om hvordan totalen beregnes?

  • Jeg kan ikke svare deg på hvordan de har kommet frem til de enkelte tallene, men jeg har tatt basis i opplysningene fra NHO.

 11. Sitat:»Nei, jeg tror ikke at vi kan ha det som en bekjent i Danmark driver sin slakterbutikk. Han driver opp sine egne dyr og skyter dyret på jordet, i god avstand fra de andre dyrene, og frakter det til sin egen slakterbutikk. «Sitat slutt.

  Det er jo slik dei har gjort det rundt om på gardane i alle år.
  Kva er gale med det?

  • Jeg ser det som positivt, men, jeg tror ikke det er en metode som kan dekke kjøttbehovet i hele Norge. Alternativet er kanskje flere små slakterier.

 12. Veldig bra skrevet. Jeg er veldig enig. Etter å reist mye rundt i verden har jeg fått helt nye perspektiver på livet, og på hva som er viktig. Det er viktig å behandle dyrene bra, og ikke tro at prisen er det ultimate mål når man er i butikken. Jeg har ikke bodd i Norge på 12 år, og har aldri handlet mat i Norge før, men er overrasket og sjokkert over hvor billig kjøttet faktisk er. Folk flest synes det er topp, men jeg skulle gjerne betalt mer for et produkt som kunne tilbakespores til en eksakt farm med god dyrevelferd.
  Økologisk kjøtt er uhyre vanskelig å finne i Norge. Såvidt jeg vet er det bare en gård i norge som har økologisk gris som lever ute og har det bra.
  Samme med egg…det er mye egg fra frittgående høns, men ikke mange fra utegående høns. Høns har det ikke bra i en gigantisk låve sammen med 2000 andre høns, de blir forvirret og klarer ikke opprette den vanlige sosiale strukturen som de trenger. Jeg er veterinær, og en av kollegaene mine som er fugle-ekspert mente at høns har det bedre i et bur hvor det er 3-4 av dem for da kan de ihvertfall ha en slags struktur.
  Meg og damen er ikke vegetarianere, men vi prøver å være bevisste carnivorer ihvertfall. Vi har nesten kuttet ut kjøtt fra dietten vår i disse dager.
  Jeg synes vi burde betale mer for kjøtt i Norge, men kun hvis de pengene gikk direkte til dyrevelferd, ikke til griske kjøpmenn. Jeg synes også en større andel av det vi betaler for maten burde gå til bøndene, og selvsagt at vi burde produsere betraktelig mye mer av vår egen mat.
  Jeg så 2 forskjellige butikker som hadde indrefilet for under 200 kroner forrige uke. Den ene hadde kjøtt fra Botswana, og den andre fra Argentina. Jeg skulle tro folka I Afrika har mer behov for det kjøttet enn det vi i Norge har! globaliseringen er en massiv belastning på miljø,og dette i en tid hvor det er ganske klart at vi ikke har mye mer igjen å gå på med tanke på planetens kapasitet til å takle alt det vi spyr ut(og alt det vi ødelegger).
  Vi lever i en tid hvor alle mennesker må bli mer bevisste på de utfordringene vi står ovenfor. Hvis alle minsket kjøttforbruket sitt ville det hatt veldig mye å si for både miljø og dyrevelferd.

 13. Er enig i mye av det du poengterer om hva som skjer med kvaliteten på maten på veien fra «bonden» til forbruker og at dette også gir mange ekstra ledd som skal ha sin fortjeneste. F.eks. Bonde-frakt-slakt/videreforedling-frakt-(markeds foredling) – frakt- grossistlager-frakt-butikk-frakt-forbruker pluss alle offentlige kontrollorganer for alle ledd.
  Jeg er ikke enig i din påstand om at vi har billig mat – som du sannsynligvis baserer på en eller annen statistikk produsert på vegne av noen som sikkert ikke er nøytral i denne sammenhengen.
  Jeg vil påstå at vi har dyrere mat i forhold til lønnsnivå enn våre naboland. Dette baserer jeg på hva jeg selv og alle de jeg kjenner ( gjennomsnittslønn=500′ brutto) bruker tilnærmet 30% av nettolønn på mat av blandet kvalitet når man har barn/ungdom i husstanden. Da unner man seg noe av ekstra god kvalitet (f.eks. en biff) med litt vin en gang i uken. Man har ikke et fruktfat stående til enhver tid (noe man burde) og det bugner ikke av ferske grønnsaker til måltidene.
  Utfordringen som vi bør løse i Norge er :
  HVORDAN GI TILGANG TIL GOD (BEDRE) MAT FOR EN PRIS TIL Å LEVE MED FOR ALLE.
  og da mener jeg ALLE.
  Det finnes sikkert de som har råd til å betale enda mer enn i dag for maten, men det er veldig mange husstander med barn som ikke har det. Barna er de som blir lidende igjen hvis folk flest er enig med deg.

 14. hei.
  jeg bodde seks år i Buenos Aires. i mer eller mindre hvert kvartal finnes en slakter, som henter hele dyr hver morgen. sånn rundt 0930 kunne jeg spasere inn, og be om kvernet kjøtt, hvis det sto på min meny. slakteren dro ut hele kadaveret, og spurte hvilken del jeg vil kverne. så gjrode hun det, mens jeg så på.

  jeg forsvant fornøyd hjem, og tenkte aldri på hverken kvalitet, vann eller salt.

  dette er ikke vanskelig.

 15. Det må bli satt en stopper for de norske matløgnene – «kortreist mat» og at utenlandsk mat er «giftig». Som forfatteren sier fraktes de stakkars dyrene opp til 100 mil før slakt og melka sendes landet rundt for å havne i gigantmeierier. Og norsk skinke sendes 2 x tur/retur til Spania for å bli spiselig. Norsk melk sendes til Tyskland for å bli ost. Og det sprøytes saltvann og fosfater i kjøttet, mel i youghurt og ellers juskes det i stor stil i norsk matindustri. Nok er nok – slutt å lyve om kvaliteten på norsk mat når vi som reiser kan se hva som tilbys på markedene i Frankrike, Italia eller Tyskland.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.