Hvor ble oksesteken av? Steken som man hadde til konfirmasjon eller bryllup. Steken man brukte når det skulle være fint den gang for lenge siden før verden hadde gått av hengslene.
Til og med Henrik Ibsens hadde et forhold til oksesteken. Den åpner første akt av «En Folkefiende». Det er oksesteken som ligger på det fatet fru Stockmann rekker til Billing, som kom for sent til måltidet, og dermed må ta til takke med kald mat. Siden kommer doktor Stockmann inn og snakker begeistret om steken: «Og nu å kunne leve som en herremann! I dag, for eksempel, havde vi oksestek til middag; ja vi har hatt av den til aftens også. Vil du ikke smake på et stykke?»
I dag, så kan en klassisk oksestek være perfekt for venner og familie som samles til en større helgemiddag. Steken gjør seg selv i ovnen, og den kraften i gryta gir basis for en himmelsk saus. Pepperrot setter en fin spiss på både kjøtt og grønnsaker. Tradisjonsmat på sitt beste! Denne oppskriften fant jeg på nettet for flere år siden og den er glimrende.
Ingredienser til seks personer. Det er trossalt middag til familie og venner.
Stek.
- 1,5 kg surret oksestek Husk nå at kua er tvekjønnet og blir okse etter sin død.
- 3 stk gulrøtter
- 1 stk løk
- 0,5 stk sellerirot
- 1 stk persillerot
- 3 stk friske timian kvaster
- 5 dl vann
- salt
- pepper
Grønnsaker
- 1 stk blomkålhode
- 3 stk gulrøtter
- 200 g erter
- 200 g aspargesbønner
- 4 ss romtemperert smør
- 2 ss revet frisk pepperrot
- 2 ss finhakket kruspersille
Saus
- 2 ss hvetemel
- 2 ss smør
- 7 d kraft, først og fremst fra steken
- sukkerkulør
- salt
- pepper
Og nå over til rock and roll. Skrell og kutt løk, gulrot, sellerirot og persillerot i terninger. Legg dem i en jerngryte, ildfast form eller langpanne. Gni steken inn med salt og pepper og plasser den sammen med grønnsakene. Hell vann i formen. Dette var vel ikke så vanskelig? Man kan til og med ta et glass øl eller vin mens man jobber med maten. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stek kjøttet på 150 grader i 2 timer, eller til kjernetemperaturen er 70 grader. Da er kjøttet helt gjennomstekt. Hvis du vil ha det rosa skal kjernetemperatur være 65 grader. I min barndom hadde vi ikke rosa kjøtt. Det var en uting og man kunne bli sjuk. Om det ikke var biff da.
Så tar du ut steken og pakk den i folie så den holder seg varm mens den hviler. Sil kraften fra gryten over i et desiliter-mål og sparer den til sausen.
Nå er vi godt og vel halvveis i kokkeleringen så nå fortjener vi et glass vin til mens vi utveksler meninger med venner og familie.
Det er nå vi blir avansert. I barndom brukte man kokte grønnsaker til steken, men i dag så er dette alternativet bedre. Bland smør, finrevet pepperrot og persille i en skål. Skrell og del gulrøttene i biter. Rens og del blomkålen i små buketter. Kok grønnsakene møre i saltet vann. De siste 3 minuttene av koketiden tilsettes aspargesbønner og erter. Server rykende varme grønnsaker toppet med pepperrotsmør som smelter.
Også over til det som er den hellige gral for saus elskere. Og det må bare bli perfekt. Kraften fra steken kan spes med både vann, vin, bokkøl eller annen kraft. Smelt smøret i en gryte. Tilsett mel og fres det sammen med smøret til oppbakningen er brun. Oppbakningen skal ha en gylden nøttefarge. Pass på at den ikke blir mørkebrun. Da vil sausen smake brent. Tilsett kraft og kok opp mens du rører med en visp. La sausen småkoke 5 minutter, så melsmaken forsvinner. Tilsett noen dråper sukkerkulør, og smak til med salt og pepper. Sukkerkulør er egentlig ikke nødvendig, men jeg elsker den brune fargen det gir. Så er det bare å servere med kokte poteter.
Godt Drikkes drikkeforslag.
Jeg synes Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2013 er et veldig bra valg til steken. Grenache druen går perfekt sammen med stek. Øl er ikke tvil i min sjel. Bokkøl er bare perfekt. Både Mack og Frydenlund har noen glimrende sådanne.
Jeg husker godt at det var stat med oksestek på søndagene når en vokste opp. Det er jo riktig så godt med god saus og masse grønnsaker, bare pass på å ikke oversteke den slik at den blir tørr og kjedelig.