Hvor mange ganger har vi ikke hørt at man blir så søvnig av et par glass rødvin? Eller at man drikker et glass vin eller to før man legger seg for å sove bedre?

En av forklaringene kan være søvnhormonet melatonin som finnes i vindruene.

Den naturlige døgnrytme styres vanligvis ved at hjernen utsondrer det beroligende midlet melatonin. Det forteller når det er tid for å gå til sengs. Søvnhormonet produseres naturlig i hjernen. Men etter et glass rødvin eller to kan hormonet slå til enda tidligere, i følge italienske forskere ved det italienske universitetet Università degli Studi di Milano. Skallet til flere av druene som brukes i rødvin inneholder nemlig høye nivåer av søvn-hormonet. Dette gjelder spesielt vindruer som Nebbolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Croatina, skriver svenske Dagens Medicin. En studie som er publisert i i tidsskriftet Journal of the Science of Food and Agriculture.

Trøtt.

En lignende studie av YouGov med støtte fra det britiske helsedepartementet, viser imidlertid at de fleste som sovner av alkohol også føler seg trøtt dagen derpå. I all fall om man drakk mer enn 20 cl vin eller en halv liter øl.

468x60_nyhet_mars
Annonse

Problemet med å drikke mer, er at alkohol forstyrrer REM søvnen. Normalt så har vi fire, fem perioder med REM under en normal natt. De er forholdsvis korte i begynnelsen av natta, men blir lenger mot slutten. Når man har drukket alkohol, så faller kroppen rett inn i dyp søvn, og vil ikke entre REM-stadiet før alkoholen er omdannet i kroppens stoffskifte, skriver bbc.co.uk.

Dårlig REM søvn.

Fordi du lett kan bli revet ut av REM-søvn, vil mange som har drukket dagen før oppleve å våkne tidlig om morgenen – uten å føle seg særlig uthvilt.

– Folk føler gjerne at alkohol hjelper dem med å falle i søvn, men det kan også ødelegge natten ved å forstyrre de kjemiske prosessene i kroppen nødvendige for å sove godt, sier Jessica Alexander, talsperson for The Sleep Council, til BBC.

– Våkner du uten å ha fått den søvnen kroppen trenger, vil du føle deg utmattet. Skjer dette natt etter natt, kan det få alvorlige konsekvenser for både helse og velvære.

– Drikker du mer enn anbefalt de fleste dagene i uka, vil kroppen streve med å hente seg inn igjen og du vil få problemer med å takle stress og andre påkjenninger i hverdagen.

Kilde: BBC, Dagens Medicin, Din Side

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.