Så er det sesong for julemat og drikke. Og siden mer enn 50 prosent av Norges befolkning spiser ribbe til jul, kommer Godt Drikke med noen tips til akkurat ribba.

Tradisjonen sier øl og akevitt, men det er flere og flere som bytter ut ølet og snapsen med vin. Og det er ikke alltid så veldig lett å velge. Det er enkelt å finne vin til ribba, men det er alt tilbehøret som kan gjøre det litt komplisert. For å finne noe som passer både til saus, medisterpølser, medisterkaker samt surkål eller rødkål, er ikke så enkelt. Heller ikke når man legger til epler og svisker gjør det enklere.

Hvitvin.

Hvitvin er det mest sikkere valget. Spesielt om den har moden frukt og en viss sødme. De med masser av sitrus forsvinner i moroa. Så personlig vil jeg ha en tysk riesling fra Pfalz, men har også funnet noe spennende fra Rheinhessen.

Von Winning Herrgottsacker Riesling 2019. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 224,90 Poeng 90/100

Laget på Riesling. Gulgrønn på fargen. God duft av epler og små hint av blomster. Fruktig og fyldig på smak. En lekker frukt med epler og bitte litt sitrus. Meget bra balansert syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. En vin som fungerer meget bra sammen med ribbe og tilbehør.

Wittmann Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 179,90 Poeng:  87/100

En vakker strågul farge. Duft av blomster, sommer, epler og sitrus. Smaken har en god fylde, en fin frukt og en frisk og nydelig syre. Ettersmaken er lang og god. En vin som passer bra sammen med skalldyr, fisk, lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Rødvin

Mange hevder at det passer det godt med en rødvin som har fått noen års lagring til ribbemiddagen. Personlig så er jeg mer begeistret for Gamay fra Beaujolais. Også en frisk Pinot Noir vil fungere bra.

Jean Paul Brun Fleurie 2018. Frankrike, Burgund, Fleurie. Pris kr. 289,90  Poeng 90/100

Drua er selvfølgelig Gamay. Mørkerød farge med et blått skjær. Lekker duft av røde bær med fine hint av blomstereng. Smaken er fyldig, fruktig. Lever opp til duften og har en fin syre og sødme. Meget bra god ettersmak. En vin som går riktig bra sammen med ribba. En vin som er farlig lett å bli forelsket i.

Bogle Pinot Noir 2017. USA, California, Clarksburg. Pris kr. 229,90 Poeng 87/100

Denne vinen er det ikke lenge siden jeg skrev om, men passer glimrende til ribba med tilbehør. Druene er Pinot Noir 90%, Petite Syrah 10%. Mørkerød farge. Duft av røde bær, kirsebær og hint av plommer. Smaken har en god fylde og fin fruktighet. Samme kirsebær som i duften. God syre, fin tannin. En riktig bra ettersmak. Passer sammen med ribba. Spis, drikk og nyt.

Alkoholfritt alternativ eplemost.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.