Jeg har fått en del spørsmål om de forskjellige øltypene. Blant annet hva er IPA? Derfor skal jeg de neste dagene prøve på best mulig måte å besvare disse viktige spørsmål fra øl-verden.

IPA

IPA, eller India Pale Ale, er en variant av Pale Ale. Pale Ale er en fellesbetegnelse for overgjæret, gyllent øl med en middels maltsødme, lav til middel fruktighet og en middels bitterhet. Begrepet stammer fra Storbritannia, hvor det også brukes om Bitter og Porter. I Belgia blir pale ale kalt Blonde.

iipaIpa er opprinnelig en «October beer», et øl som ble brygget på høsten. Man kan vel si det fremgår av navnet. ”October beer” var en pale ale, men med mer alkohol og humle enn vanlig pale ale, og var beregnet på et par års modning på trefat. Dette ølet ble eksportert til India av Hodgsons bryggeri i London. Det var da man oppdaget at varmen og vuggingen på den fire måneder lange reisen, modnet ølet like mye som det ville gjort etter mange år på fat hjemme i England. Akkurat når dette skjedde, vet man ikke helt, men man tror det kan ha vært i midten av syttenhundretallet. Og dette ølet ble kjapt populært blant engelskmenn i India.

Da det russiske markedet plutselig ble stengt for bryggeriene ved Burton upon Trent en gang på 1820 tallet, var de nødt til å finne seg nye eksportmarkeder. De hadde jo sett at Hodgsons bryggeri i London hadde hatt store suksess med sin «Hodgsons indiske øl» i India. Og var vel ikke mer naturlig enn å etterligne londonerne og prøve det samme? Og det viste seg at Burton-bryggeriene lagde IPA av langt høyere kvalitet enn konkurrenten i London. Først og fremst for at det sulfat-holdige vannet i Burton var veldig godt egnet til det sterkt humlede ølet.

mack ipa 6Det var først på midten av 1800 tallet at India Pale Ale ble populært i England. Og det var først etter det at bryggerier utenfor Burton-on-Trent som ikke hadde sulfatholdig vann, lærte å tilsette kunstig sulfat i vannet. Ølet ble så populært, at det i 1904 ble utvunnet tett på 150 tonn sulfat fra steinbruddene hvert år. Bare for å brukes til ølbrygging.

Under første verdenskrig, forsvant IPA suksessen. Først og fremst for at det ble innført kraftige restriksjoner på bruken av korn til malting. Noe som førte til svake og utvannet IPA og øl i det heletatt. I mellomkrigstiden forsvant IPA nesten helt fra det brittiske markedet.

Først på begynnelsen av 1980 tallet, dukker IPA opp igjen. Mikrobryggeribølgen banker liv i øltypen. Det er først og fremst i USA den slo igjennom i begynnelse, der det kraftig humlede øl ble svært populære. Humle­typen som ble brukt i de opprinnelige britiske IPA-ene var East Kent naparbier-x-nogne-o-black-rain-ipa-01Goldings, mens de moderne amerikanske IPA-ene gjerne bruker den amerikanske humleb som Cascade. Akkurat som i Norge. Disse humle­typene har en helt annen aroma enn East Kent Goldings så amerikanske IPA-er kan regnes som en ny, uavhengig øltype. Også i Norge og Norden var det mikrobryggerien som sørget for at ølet tar større og større markedsandeler. Og det er vel snart ikke et norsk bryggeri som ikke har minst en IPA på repertoaret.

Som sagt, det finnes mange forskjellige IPA i Norge, det er bare å ta en tur i det nærmeste supermarkedet eller Vinmonopol og prøve seg frem til din favoritt.

Kilde. Wikipedia, Peter Eichhorn über zehn IPAs aus Deutschland, Österreich und der Schweiz.

5 KOMMENTARER

  1. For de som liker å teste ut nye ølmerker har nå polet fått in en IPA fra Amager Bryghus i Danmark. Den heter Modern IPA og er helt fantastisk på smaksrikdom. Alle har vi tryna noen ganger i oppveksten og fått jord i munnen, slik er denne også. Men for en jordsmak, jeg mener, hadde jeg hatt ett stykke land med denne jordtypen så hadde jeg brygget på den i stedet for bygget på den! Her finnes masse smaksopplevelser, men først og fremst jord. Jeg synes den underholder meg fra første til siste dråpe. Prøv den en gang og jeg tør garantere at IPA kommer til å få fast plass i utvalget.

    Og når man først er i gang, hvorfor ikke prøve Macks IPA også. En helt annen karakter og type, men verd å teste. Den er ikke like underholdende, men har en dyp og rik smaksopplevelse som er verd å prøve ut sammen med tyngre retter eller som en desertøl. Denne kommer antakelig ikke til å ha fast plass i utvalget her, mest pga at jeg fikk ett hjemmebryggesett med IPA….

    Takker for en god artikkel om dette gjenoppståtte brygget!
    per

  2. To fantastiske IPA’er som absolutt bør prøves:
    1. Kongsberg Pale Ale (som vel kanskje er en American Pale Ale, men likefullt smaker fantastisk. Kjøpes hos Christians Kjeller på Kongsberg
    2. Haandbryggeriets Fyr og Flamme IPA. Tar fruktighet og smaksrikdom til en helt ny dimmensjon

  3. Finnes utrolig mange spennende IPA varianter og etter å ha prøvd flere titalls forskjellige varianter så har noen klare favoritter utkrystallisert seg: Camden IPA, Brewdogs punk IPA, Kinns Vestkyst og Sierra Nevada IPA. Anbefales til alle som ønsker å utvide sitt øl-repetoar!

    • Helt enig med deg. (Skremmende så enig jeg er for tiden 🙂 ) Selv er jeg veldig svak for Kinns Vestkyst.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.