Hva er hveteøl?

1

Vår lille serie om de forskjellige øl-typene har kommet til hveteøl, Belgisk wit, berliner weisse og gose, øl som alle er basert på hvete fremfor bygg.

Til og med belgiernes spontangjærede øltyper, lambic og geuze er faktisk hveteøl. Men det vi assosierer og mener med hveteøl, er det bayerske weissbier og det belgiske witbier. Som man ser, kjært barn har mange navn.

Historien om hveteøl.

Hveteøl er kanskje en av de eldste øltypene vi har. Allerede i det gamle Babylon og Egypt ble det brygget hveteøl. Men, det moderne hveteølet dukket først opp i Europa i begynnelsen av 1500 tallet. Det vil si, om Ludvig den X av Bayern og året 1520 kan regnes inn under moderne tider. Uansett så fikk kongens slottsforvalter Hans Sigismund von Degenberg, enerett på å produsere hveteøl. Ikke over hele Bayern da, men han fikk brygge hveteøl i de områder som på den tiden ble dekket av de bayerske skoger.

oktober1Kongelige befalinger er ikke helt som andre forordninger, og da brygging av hveteøl ble forbudt i 1567, beholdt familien Degenberg retten til å brygge uten konkurranse. Kanskje ikke så veldig rart, da Tysklands eldste adelsslekt Wittelsbach, konger og hertuger av Bayeren, tjente rått på avgiftene av hveteøl. Og det å ha et monopol på øl som kunne brygges året rundt, er jo aldri dumt.

Spesielt tatt i betraktning av at mørkt øl bare kunne brygges i de kjølige månedene september til april. Først halvveis inn på 1800-tallet da bryggeriteknikken hadde kommet så langt at det var mulig å brygge det mørke ølet hele året., ble hveteøl en drikk for alle. Da kunne alle som brygget øl også brygge hveteøl og aristokratenes hveteølmonopol forsvant. Ikke for at det gjorde så veldig mye. Tiden for hveteøl var nesten over. Siden man nå kunne brygge de langt mer populære øl-typene bock og lager året rundt, forsvant weissbier nesten helt fra markedet.

Dagens hveteøl.

imp-dunkelwitI de siste årene, med mikrobryggerienes inntog, har det blitt en ny interesse for tradisjonelle øltyper. Noe som også har ført til et oppsving for weissbier. Fra å utgjøre tre prosent av ølmarkedet i Bayern i 1960, står hveteøl nå for hele 35 prosent av markedet. Og bra er jo det. For hveteølet er et spennende, og friskt øl.

Klassisk weissbier er lyst både i farge og smak. Weissbier brygget i Tyskland, må inneholde minst 50 prosent maltet hvete, men de fleste bryggerier bruker mer. Resten av maltet er vanligvis lyst byggmalt. Bruk av hvete har lite påvirkning på ølets aroma, men det gir en lys, delikat karakter og litt økt friskhet. Ølet er relativt tørt, med en fin kremete brus og tett skum som er resultatet av annengangsgjæring på flaska. Ølet er vanligvis ikke filtrert, og weissbier kan også kalles for hefeweizen som betyr ”gjær-hvete” på tysk. Gjærrestene som er igjen på flasken bidrar til ølets smak. Det lages også weissbier som er filtrert. Dette ølet kalles kristallweizen, og det har aldri blitt like populært som sin ufiltrerte slektning. Selv om det begynner å komme med det belgiske witbier.

Aromaen kommer altså ikke fra hveten, men fra gjærstammer. Gjæret til weissbier kom opprinnelig kun fra en gjærbank i byen Weihenstephan hvor en av verdens viktigste bryggeskoler finnes. Nå er lignende gjærstammer tilgjengelige fra andre gjærbanker i blant annet Tyskland og USA. Fermentering med disse gjærstammene produserer estere som gir særskilte aromaer som nellik, tyggegummi, banan og røyk. På dårlig weissbier, gud forby at du får smake en sånn, så smaker dette syntetisk og er nesten ikke til å holde ut.

Witbier.

mackwitberWitbier blir hovedsakelig produsert i Belgia og Holland, men, det er nå en rekke gode norske varianter også. Den største forskjellen på det tyske hveteølet og Witbier, er måten det krydderes på, altså Grut, som man vel kan kalle en krydderblanding, koriander og appelsinskall.

Akkurat som med IPA, så finnes det en hel rekke glimrende hveteøl og Witbier, både i butikkene og på vinmonopolet. Og siden jeg bor i Tromsø, må jeg vel nesten innrømme at jeg er svak for den filtrerte polvarianten Mack Witbier.

Kilde: Telefonsamtale med Privatbrauerei Erdinger Weißbräu, Wikipedia, Godt Drikke.

1 kommentar

  1. Etter ¨å ha testet ut en del hveteøl, så er det en jeg stadig kommer tilbake til. Weihenstephaner er en hefeweissbier som kjøpes på polet selv om den altså er alkoholfri! Den har en friskhet og lekenhet jeg verdsetter høyt. Den kan nytes samme med lettere retter eller til en koselig tv-kveld, men aldri sammen med tyngre retter, da forsvinner den. Dette vil være den ultimate sommerøl på ferie, drikk, nyt og kjør…

    per

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.