For noe år siden, reagerte jeg på prisene til visse mikrobryggerier. Jeg syntes de var veldig høye. Greit nok at det koster mer for et lite bryggeri å kjøpe inn råvarer enn for de store, men…

Hva er det rimelig at øl skal få koste? Av Vinmonopolets cirka 1900 ulike øl, så koster 240 stykker mer enn 160 kroner pr flaske.  Alle i størrelsesorden fra 33 cl og til en enkelt på 150 cl som kostet 411,- kroner. Sistnevnte er produsert på vann, byggmalt, mørk kandissukker, humle, røde druer og gjær.

Felles for de dyreste ølene er at de blir importert av diverse vinimportører som tror at øl er den nye gullklumpen som man kan kappe med tollekniv.  Grunnen kan være at en rekke importører ikke vet noe særlig om øl. (La meg presisere, det finnes vinimportører som kan ufattelig mye om øl og som gjør et solid stykke arbeid.)

Norsk øl…

For norske bryggerier varierer prisen fra 29,- kr pr flaske til cirka 200 kr for en stout på 33 cl. Inneholder vann, malt, humle og gjær.  Av de  630 ulike ølene som har vært eller produseres i Norge, er det 134 øl som koster 50 kroner eller mindre. Cirka 40 av disse har vært eller er brygget av en av de fire store bryggeriene i Norge, resten fordelt på de  mindre bryggeriene.

Som sagt, så har de mindre bryggeriene større utgifter til innkjøp av råvarer pr øl enn de større. Men, jeg forstår fortsatt ikke den høye prisen på visse øl.

Billigere øl?

I Danmark for noen år siden, sank prisene radikalt på såkalt «special­øl.»  Øl som ble tatt imot med kysshand da de kom, men som forbrukerne vendte ryggen da prisene var altfor stive. Og da viste det seg at samme øl kunne selges til en langt rimeligere pris.

Personlig tror jeg at det samme kommer til å skje her i Norge. At prisene vil synke om enn ikke så radikalt som i Danmark. Utgiftene våre er tross alt høyre enn de danske.

Det har kommet forslag på å senke alkoholavgiften på øl fra mikrobryggerier som produserer mindre enn halv million liter øl i året. Noe som ikke vil hjelpe stort da det gjelder kun for øl under 4,7%.

Men det er en gammel sannhet som sier at en vare er verd det man vil betale for den. Personlig begynner jeg å bli skeptisk til å betale prisen som kreves for de dyrere.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.