Ukens vin er fra Bulgaria. Det er lenge siden det har vært bulgarsk vin på vinmonopolet og ennå lenger siden det har vært bulgarsk vin som har vært verd å snakke om.

Men nå er har det kommet inn noen som det virkelig er verd å drikke.

Bulgarsk vin.

Den Bulgarske vinhistorien går tilbake til thrakernes tid. Helt tilbake til 5000 f.kr. Og selv om grekerne hevdet noe annet, så hadde thrakerne en rik og spennende kultur. Thrakerne brakte med seg vinplanten fra Syria, slik at Bulgaria også kan skryte av å være en av de aller eldste vinnasjonene i verden. Og allerede 3500 år f.kr, hadde de utviklet avanserte metoder for vinproduksjon.

Moderne tider.

Helt frem til begynnelsen på 1980 tallet, var Bulgaria verdens nest største vinproduserende land. De hadde en topp i sin vinproduksjon, både med hensyn til kvalitet og kvantitet. Men, Gorbatsjovs kampanje mot alkohol gjorde imidlertid at Bulgarias viktigste eksportmarked sviktet, og fokus ble flyttet mot Vest-Europa. Etter at kommunismen kollapset 1989, raste også vinproduksjonen. Og kvaliteten på de vinene som ble produsert, sank voldsomt.

Fra midten av 1990 tallet, endret mye seg. De statlige eiendommene ble privatisert, både på godt og vondt da den bulgarske mafiaen fikk fingrene i mange av gårdene. Men mye bra skjedde også. Dels kom det inn mange investorer fra utlandet. Man benyttet seg av mange dyktige fagfolk fra Tyskland, Frankrike, Australia osv. Noe som førte til mye ny kunnskap og mye bra kvalitetsvin.

Klima

Bulgaria ligger på samme breddegrad som Sør Frankrike og Midt Italia. Med andre ord, de har et kontinentalt klima. Noe som sørger for at de lange, varme somrene gir druene en optimal modning. Donau i nord og Svartehavet i øst og virker modererende på klimaet. Med andre ord, svalene om sommeren og varmende om vinteren.

Regioner.

Stort sett hele Bulgaria er dekket av druestokker, bortsett fra i fjellene og rundt Sofia. I dag, så deles landet inn i to hovedområder. Nord og syd. Dette for at bøndene skal få tilgang til de beste druene uten geografiske begrensninger. Regionene er disse:

Donausletten – Området har sol og varme om sommeren, mens vinteren gjerne er kald. Donau bidrar til å moderere klimaet, og tilfører vann til vinmarkene. Det er først og fremst rødvinsdruer som dyrkes her, spesielt Cabernet Sauvignon og Merlot samt den lokale Gamza.

Svartehavsregionen – Regionen ligger aller lengst øst, mot Svartehavskysten, og kalles ”Black Sea Region” på engelsk. Klimaet er mildt, og påvirket av Svartehavet. Det dyrkes fremfor alt hvite druer her, og vinene er både tørre, halvtørre og søte. De vanligste druevariantene er Chardonnay, Gewürztraminer, Muscat og Sauvignon Blanc samt den lokale Dimiat.

Rozovo Dolina, «Rosenes dal» – Regionen ligger midt i landet, sør for Balkanfjellene og nord for Sredna Cora-fjellene. Regionene regnes som svært lovende, særlig for hvitvin. Klimaet er mildt, og de to fjellkjedene stopper været både fra nord og sør. Det produseres først og fremst hvitvin i Rosenes dal, både tørr og halvtørr. De mest dyrkede druene er Misket, Riesling og Rkatsiteli samt de røde Cabernet og Merlot.

Stroumadalen – Vinmarkene ligger i dalføret langs elven Strouma, på vestsiden av fjellene Rhodope og Pirin. Området er varmt, og har jord av vulkansk opprinnelse. Rundt 75 prosent av alle vinmarkene er beplantet med kvalitetsdruen Melnik, som bare finnes i denne regionen. For øvrig dyrkes spesielt Cabernet og Merlot. Mikroregionene sør i Stroumadalen, mot grensen til Hellas, regnes som Bulgarias potensielt beste vinområder. Melnik er særlig lovende, både som druetype og vinområde.

Thrakiasletten – Vinregionen dekker det Thrakiske lavlandet og deler av Sakarfjellene, og grenser til Hellas og Tyrkia i sør. Den har varme sommerdager som svales av vind fra fjellene. Her lages først og fremst rødviner. De viktigste druetypene er Mavrud, Merlot og Cabernet.

Kilde: Vinmonopolet, Oxford vinleksikon. Egne notater.

Bessa Enira 2013. Bulgaria. Thrakiasletten. Pris kr. 199,90 Poeng: 88/100

Druene er Merlot 55%, Syrah 21%, Petit Verdot 15%, Cabernet Sauvignon 9%. Flott rubinrød farge. God duft av mørk frukt som mørke plommer, lite hint av fat. Smaken er frisk med riktig bra fylde. God munnfølelse, lever riktig bra opp til duften. Bra balansert syre og sødme. Fin tannin. En lang og god ettersmak. En vin som vil fungere bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.