Det er ikke noen større hemmelighet at jeg er svak for tyske bobler. Og da tenker jeg ikke på de store sektfabrikkene, men de unge nye produsentene som har kommet fram de siste årene.

Jeg har tidligere skrevet om Sekthaus Griesel. Og ved den store tyske vinsmakingen for skandinaviske vinskribenter i København sist sommer, fikk jeg en mindre raptus da vi smakte Griesel Riesling  Brut 2016. En journalist var skeptisk til tysk sekt da den smakte riesling. Jeg mener, hva skal en rieslingsekt smake om ikke av riesling? Og nei, tysk sekt smaker ikke som champagne laget på Chardonnay. Og det skal den heller ikke, for det er mang en produsent i Champagne glimrende på å lage selv..

Sekthaus Griesel.

Opprinnelig var Sekthaus Griesel en del av Hessischen Staatsweingüter. Men da staten solgte i 2013, begynte et helt nytt eventyr i de gamle vinkjellerne i Bensheim i den sydlige delen av Hessen.

Niko Brandners ide, var å bryte med den industrielle tyske sekten som er representert av Henkell og de andre store sekteriene og finne tilbake til «typiske tyske sekten.» Så etter å ha vært i lære hos Sektguruen Volker Raumland, kastet han seg ut på dypt vann, direkte fra vinskolen i Neustadt til sjef for Sekthaus Griesel og sin aller første årgang i 2013. Man kan kanskje ikke påstå at den aller første årgangen var en kjempesuksess, men med årgang 2014, hadde Sekthaus Griesel tatt sin plass blant de bedre Sekthusen i Tyskland.

Griesel Riesling Brut 2016. Tyskland, Hessische Bergstrasse. Pris kr. 289,80  Poeng 90/100

Drua er som navnet sier, Riesling. Lys gyllen på farge, fine små bobler. Meget bra duft av eple, kvede, sitrus med et fint hint av pære. Frisk og fruktig på smak med en bra kremet fylde. Her finner man både sitrus, epler og små hint av blomst. Bra balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Selvfølgelig passer den som kos, men vil fungere bra sammen med lyst kjøtt eller fisk. Meget bra kjøp.

Tidligere årgang fikk 88 poeng.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.