Av og til så faller man over en vin som man blir glad i. Sånn vin er en cava fra Gramona.

Gramona har produsert vin i Peñedes siden 1850. Da vinlusen slå til i Frankrike, var de så heldig at de var  godt etablert på hjemmemarkedet Cataluñya. Etterspørselen steg til himmels og spanske vinbønder leverte vin til det franske markedet ettersom vinmarkene i Frankrike ble lagt øde av vinlusa. For Gramonas del, så var de så heldig at de hadde gode kontakter i Champagne og de forsynte champagnehusene med sårt tiltrengt vin og etablerte gjennom årene en meget god handelslinje mellom de to vindistriktene.

Kunnskap og venner i Champagne.

Med kunnskapen de hadde tilegnet seg opp gjennom årene med handel med de franske champagnehusene begynte de på begynnelsen av 1900-tallet å produsere sin egen musserende vin – Champán de Cava. Gramona ble kjent som en produsent som leverte viner av høy kvalitet og eleganse, noe de er forbundet med den dag i dag.

Økologiske viner.

I dag blir Gramona ledet av femte generasjon – Jaume og Xavier, som viderefører tradisjonene, men samtidig ikke er redd for å tenke nytt. De driver biodynamisk jordbruk og er ikke redde for å søke til vitenskap for å komme til bunns i de utfordringene man måtte stå ovenfor. Jaume er Professor of Sparkling Wines fra Universitetet i Tarragona. Gramona er spesialister på vellagrede Cavas – den enkleste cuvéen får minimum tre år flaskelagring før den blir sluppet ut på markedet. De mest prestisjefylte cuvéene som kun blir laget i eksepsjonelle år, får opp til 11 års lagring på flaske før de blir lansert. Alle flasker med Cava fra Gramona blir lagret med naturkork i kjelleren, noe som naturlig nok er meget arbeidskrevende, men gir en fantastisk kvalitet.

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2013. Spania. Catalonia. Pris kr. 287,50 Poeng 91/100

Druene er Chardonnay 10%, Macabeo 40%, Xarel·lo 50%. Fargen er lysgul med et grønt skjær. Vakre små bobler som kiler på nesen når man stikker den ned i glasset for å snuse. Og det man kjenner i nesen, bortsett fra det som kiler, er en meget god duft av grønne epler, lime og litt gjærbakst. Smaken har en meget bra fylde, frisk og fruktig. Samme epler og sitrus som i duften. Riktig bra balansert syre og sødme. En lang, tørr og fruktig ettersmak. Bare en ting å si. Her er det veldig mye musserende vin fo

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.