Gramona har produsert vin i Peñedes siden begynnelsen av 1800-tallet og var godt etablert på hjemmemarkedet Cataluñya da vinlusen slo til i nabolandet Frankrike.

Etterspørselen steg til himmels og spanske vinbønder leverte vin til det franske markedet ettersom vinmarkene i Frankrike ble lagt øde av Phylloxera. Gramona hadde gode kontakter i Champagne hvor de forsynte champagnehusene med sårt tiltrengt vin og etablerte gjennom årene en meget god handelslinje mellom de to vindistriktene.

Med kunnskapen de hadde tilegnet seg opp gjennom årene med handel med de franske champagnehusene begynte de på begynnelsen av 1900-tallet å produsere sin egen musserende vin – Champán de Cava. Gramona ble kjent som en produsent som leverte viner av høy kvalitet og eleganse, noe de er forbundet med den dag i dag. I dag blir Gramona ledet av femte generasjon – Jaume og Xavier, som viderefører tradisjonene, men samtidig ikke er redd for å tenke nytt. De driver biodynamisk jordbruk og er ikke redde for å søke til vitenskap for å komme til bunns i de utfordringene man måtte stå ovenfor. Jaume er Professor of Sparkling Wines fra Universitetet i Tarragona. Gramona er spesialister på vellagrede Cavas – den enkleste cuvéen får minimum tre år flaskelagring før den blir sluppet ut på markedet. De mest prestisjefylte cuvéene som kun blir laget i eksepsjonelle år, får opp til 11 års lagring på flaske før de blir lansert. Alle flasker med Cava fra Gramona blir lagret med naturkork i kjelleren, noe som naturlig nok er meget arbeidskrevende, men samtidig sikrer et sluttresultat av høyeste kvalitet.

(Kilde Vinarius)

Gramona III Lustros Gran Reserva 2012. Spania, Katalonia. Pris kr. 399,- Poeng 90/100

Druene er Xarel·lo 70%, Macabeo 30%. Fargen er strågul. Duft av epler, sitrus og blomster. Smaken lever langt på vei opp til duften, med fin fylde, godt balansert syre og meget fine små bobler. En lang og god ettersmak. Passer fint som aperitiff og til retter med lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.