Gi deg selv en grønn jul:

Nakne viner i juledrakt

Flere nakne viner dukker i disse dager opp i julehabitt, og sørger med det for flytende julegodt du kan nippe til med god samvittighet.

MKND-CR14-Christmas_snowflake-FLVinene som på den ene eller den andre måten har pyntet seg litt til den forestående høytiden kommer alle fra produsenter som lager vin i fullstendig harmoni med naturen, og samtlige er dessuten biodynamisk sertifisert.

Disse tre produsentene har en lidenskapelig og kompromissløs tilnærming til vinmaking, og jobber i tråd med natur og kultur i både vinmarker og kjeller – hvor ingenting tilsettes, og ingenting fjernes. Vinene er i tillegg kun basert på lokale druer, som naturlig nok trives aller best der de har sine røtter. Resultatet er viner med svært høy kvalitet og saftig, ren frukt som gjenspeiler druenes og vinmarkens særpreg – og kun det.

Alle disse fire vinene passer helt utmerket til alt vi nordmenn liker å ha på middagsbordet i jula – samtidig som de er leskende og deilige å drikke når du trenger en liten pause fra julestria. Alle som én er vinene glimrende rødvinsalternativer til både svineribbe og pinnekjøtt, så vel som til juletorsk og kalkun, så her er det bare lommebok, antall gjester og egne smakspreferanser som avgjør hvilken som passer best for deg.

En hvit og grønn jul

Hos Meinklang kommer det nysnø i midten av november når den karakteristiske kua får et bakteppe av dalende snøkrystaller, og dermed sørger for at årets jul blir både hvit og grønn. Som etiketten antyder er midpunktet på vingården de 800 fredelige, godlynte Angus-kyrne, som i tillegg til å bli til fantastisk kjøtt sørger for gjødsel til den næringsrike komposten Meinklang bruker i åkrene og vinmarkene sine.

Meinklang holder til i den lille landsbyen Pamhagen i det gresskledde steppelandskapet helt øst i Østerrike, like ved den ungarske grensen. Mens det unge ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvar for vinproduksjonen på gården, tar Werners foreldre og to brødre seg av oppdrett av storfe og svin, i tillegg til dyrking av korn, epler, mais og solsikker.

 Kjølig, ren og elegant

Carussin-Asinoi-Buon-Natale_presseMeinklang Burgenland Red er laget av de tre østerrikske druene st. laurent, zweigelt og blaufränkisch, som i trespann virkelig gjenspeiler essensen av Burgenland. St. laurent står for kjølig eleganse og sort morellfrukt, mens zweigelt og blaufränkisch gir en myk og saftig fruktighet, hvor sistnevnte også supplerer med litt ekstra struktur og kryddertoner.

Vinen har en klar, dyp og tett rubinrød farge, og en aromatisk, intens og forførende duft av ferske moreller, søte blåbær, nyknuste solbær, saftige jordbær, sødmefulle kirsebær, røde plommer, bringebær, granateple, einebær og svale, ville urter med jordlige og florale toner og et hint av sort pepper, lakris, lær og en røykaktig mineralitet.

Vinen er kjølig, ren og slank med sin helt egen personlighet, elegant og spenstig friskhet, modne, bløte tanniner, myk og rund munnfølelse og en saftig, sjarmerende og leskende smak av friske blåbær, delikat ripsfrukt, urter og krydder som munner ut i en lang, fast og forfriskende avslutning med bærpregede og krydrede toner.

Meinklang Burgeland Red 2014 finnes i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg til en pris på 139,90 kroner, og blir i disse dager pyntet med et lett snødryss.

Folkesjarmør med julenisselue

I anledning den forestående høytiden trekker også folkesjarmøren Asinoi (som for mange bare går under navnet ”eselvinen”) på seg julenisselua. Og heller ikke denne dyrearten er noe tilfeldig valgt designelement. På Carussin-gården i de grønne, duvende piemontesiske åsene i San Marzano Oliveto i Asti befinner det seg nemlig en liten flokk med esler. De er nærmest som familiemedlemmer å regne, og hjelper gjerne til med vinmarksarbeidet.

Den sjarmerende familien som driver Carussin skinner av stolthet over gården, og har en smittende lidenskap for det de jobber med. Mens mamma Bruna steller esler, er pappa Luigi familiens altmuligmann. Storebror Luca lager vin og brygger øl, mens lillebror Matteo jobber i vinmarkene og har åpnet pub i kjelleren, hvor han serverer naturvin og håndverksøl, samt lokalprodusert ost og skinke.

Navnet Asinoi er et ordspill på Carussin-familiens esler (det italienske ordet asino betyr ”esel”, mens noi betyr ”vi” eller ”oss”), og eselhodet på etiketten har de tegnet selv. Vinen ble lansert i bestillingsutvalget i 2008, og med sin forførende fruktighet og leskende friskhet bygget den seg sakte, men sikkert seg opp en så stor tilhengerskare at vinen etter hvert ble overført til basisutvalget på Vinmonopolet, hvor den stadig rykker inn i flere butikker.

Fersk, saftig og sjarmerende

Carussin Asinoi Barbera d’Asti har en klar, kjølig og dyp rubinrød farge med lillaskjær, og en ung, ren og tydelig duft av søte røde kirsebær, modne rips, friske blå plommer, saftige tyttebær og bringebær med toner av røde blomster, nøtter, svale grønne urter og krydder med en fin kalkmineralitet og et hint av lær.

Vinen har en fersk, saftig, sjarmerende, smaksrik og tett stil med lekker friskhet, myk munnfølelse, slanke linjer, fine tanniner og en intens, leskende, floral og jordsmonnspreget smak av ferske moreller, sursøte kirsebær, saftige bringebær og sødmefulle markjordbær som munner ut i en delikat, fruktig og forfriskende avslutning med krydrede toner.

Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2014 har en pris på 136 kroner og er tilgjengelig i kategori 3 i Vinmonopolets basisutvalg, hvor den nå tar på seg nisselua.

Se stort på det

Hvis du har planer om å invitere mange gjester til julemiddagen eller nyttårsfeiringen, er det selvsagt ekstra stas å servere vin fra en magnumflaske. COS holder til på et kalksteinsplatå utenfor Vittoria på sørspissen av Sicilia, og har nesten egenhendig gitt regionen Cerasuolo di Vittoria dagens høye status. Nå kommer COS nok en gang med to store viner – denne gangen med tanke på både flaskestørrelse og kvalitet.

Den karakteristiske butte og stutte flasken, som i dag bare kalles for ”COS- flaske”, er for øvrig en nøyaktig kopi av en gammel siciliansk vinflaske fra 800- tallet som ble funnet i COS’ gamle vinhus. Og i storformat ser den minst dobbeltså stilig ut!

Vin som er tappet på magnum utvikler seg saktere (og gjerne også bedre) enn vin på vanlige vinflasker, IMG_2340_pressenoe som betyr at de også kan lagres lenger. Det skyldes at mengden luft mellom korken og selve vinen er omtrent den samme som i en vanlig flaske, mens volumet av vinen selvsagt er dobbelt så stort – og dermed går også oksidasjonsprosessen saktere.

COS’ imponerende magnumflasker leveres i staselige og eksklusive trekasser som gjør dem til perfekte gaver til han eller hun som har alt. Og en av fordelene med å gi en magnumflaske fremfor en vanlig flaske i gave, er at du kan være nesten helt sikker på at den kommer til å åpnes til en spesiell anledning. Kjøper du en magnum fra COS får du dessuten en god historie med på kjøpet.

Toppviner laget med eldgamle metoder

Vinhuset fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene i de tre studentenes etternavn.

Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet med andre ord mest som et artig eksperiment, men i dag er COS, med Giusto i spissen, blant Sicilias (om ikke Italias) aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden.

Verdens største amforasamling

COS lager mange av vinene sine i amforaer – store leirkrukker som fylles med vin og graves ned i bakken, nøyaktig som blant annet de gamle grekerne gjorde for tusenvis av år siden. Giusto syntes at de nye små eikefatene de ble anbefalt å bruke maskerte den delikate frukten, det unike jordsmonnspreget og de lokale druenes særegenheter, så etter noen år fikk Giusto tak i et par amforaer – som lar vinene puste, men uten å gi dem smak av toast og vanilje. Resultatet er utrolig rene, komplekse og ekspressive viner, og i dag har COS med sine over 150 eksemplarer en av verdens største samlinger av amforaer .

COSPithos Rosso er utelukkende modnet på amforaer, mens deres COS Cerasuolo di Vittoria er modnet på en kombinasjon av amforaer og sement. Begge vinene består av 60 prosent nero d’avola og 40 prosent frappato. Førstnevnte gir kraft og fylde, mørk farge og et lett solkysset preg av mørk frukt og pepper, mens sistnevnte sørger for livlige og delikate aromaer av røde bær, florale toner, eleganse og en nydelig friskhet. Vinene har dessuten et kjølig preg man sjelden ser i Italia, og det er derfor smått utrolig at de kommer fra et av Europas aller sørligste og dermed varmeste vinområder.

Sjarmerende og harmonisk

COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2012 er tindrende klar rubinrød på farge, og har en nydelig, ren og sommerlig duft av mørke kirsebær, sødmefulle moreller, plommer, bjørnebær, bringebær, jordbær, roser, fioler og nesle, samt en saltaktig mineralitet med toner av røkt skinke, salvie, mandler, skogbunn, lakris, kaffe, lær og sort pepper.

Vinen er sjarmerende og harmonisk med god dybde, rund og fin fylde og livlig syre, og den har en slank og deilig munnfølelse med rik, myk og saftig frukt, en lett røykpreget og elegant mineralitet og et hint av anis og ville urter rammet inn av delikate, modne tanniner som munner ut i en lang, mineralsk, ren og frisk ettersmak med florale og krydrede toner.

Magnumvarianten av COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2012 er tilgjengelig i eksklusive trekasser i bestillingsutvalget og en håndfull butikker til en pris på 520 kroner (vanlig helflaske er også tilgjengelig i 2013-årgang i kategori 4 i basisutvalget).

Mer kraft og fylde – men med imponerende eleganse

IMG_2328_presseDer COS Cerasuolo di Vittoria er hakket friskere, lettere og fruktigere, har COS Pithos Rosso større munnfølelse og dybde. Syv måneder med skallkontakt fra amforamodningen sørger for mer kraft og fylde, men gir samtidig vinen en imponerende eleganse.

COS Pithos Rosso har en klar og dyp kirsebærrød farge med blåskjær og rødlig kant, og en aromatisk og kompleks duft av svale bjørnebær, syrlige kirsebær, friske jordbær, moreller, bringebær, rips, plommer og blåbær, i tillegg til urtepregede og jordlige toner, fioler, lær, anis, spekeskinke og en røykaktig mineralitet.

Vinen er elegant, saftig og godt balansert med en silkemyk og rund munnfølelse, fine og faste tanniner, delikat friskhet, intens fylde, stor konsentrasjon og et bredt smaksbilde av tett og leskende frukt som modne sorte kirsebær og friske jordbær, anis og urtepregede, mineralske og jordlige toner med en lang, ren, mineralsk og krydret ettersmak.

Magnumvarianten av COS Pithos Rosso 2013 er tilgjengelig i eksklusive trekasser i en håndfull Vinmonopol-butikker til en pris på 530 kroner (vinen er også tilgjengelig i 2014-årgang på vanlig helflaske i bestillingsutvalget).

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.