Ukens Vin.

 Rhônedalen er en av Frankrikes viktigste kvalitetsregioner. I løpet av en biltur på drøye tre timer endrer landskapet og klimaet seg enormt i den lange dalen, og slik deles Rhône i en nordlig og en sørlig del i vinens verden. Variasjonene gjenspeiler også vinstilene.

vignerons_1En châteauneuf du-pape fra sør smaker søtere, bløtere og mer krydret enn en saint-joseph fra nord, og de er laget på forskjellige druer. I nord er det nærmest bare én blå og et par grønne druetyper  som gjelder, mens i sør dyrkes det flere titalls forskjellige typer.

I tillegg til rødvin lages det svært god hvit, rosa og musserende vin, samt rød og hvit sterkvin i Rhône. Du kan med andre ord velge vin fra Rhône til hele festmiddagen, fra aperitiff til dessert.

Les Vins De Vienne.

Ukens vin er fra det nordlige Rhône. Nemlig fra Les Vins De Vienne. Vinhuset eies i dag av tre meget dyktige og spennende vinmakere og vinhuset har helt siden etableringen i 1996 fått mye oppmerksomhet. Og det ikke uten grunn. For de lager noen formidable viner.

Yves Cuilleron er beskrevet i Wine Spectator som ‘the leader of Corndrieu’s new genaration of winemaking’. Han overtok familiens eiendommer i 1987 og har siden den tid fått bygget moderne fasiliteter til fremstilling av vin og i tillegg kjøpt yterligere eiendom. I hovedsak er det Saint-Joseph, Côte-Rôtie og Condrieu som er hans styrke og fokus. Yves har uttalt at han ønsker å fremstille viner som ikke er perfekte. Målet er å skape viner som speiler terroir og årgang. Ingen tilsatt gjær blir benyttet.

Pierre Gaillard fremstilte sine første viner under eget navn i 1987. Før dette hadde han arbeidet hos Vidal-Fleury og Etienne Guigal. Allerede de første årgangene ble mottatt med gode kritikker. Vinmarker i Saint-Joseph, Condrieu og Côte –Rôtie har vært ryggraden i Pierres fremstilling av vin. Et levende jordsmonn og bruk av naturlig gjødsel er en nøkkel i Pierres målsetting av kvalitetsdruer.

Francois Villard startet med et kjøp av fire hektar vinmark i det nordlige Rhône. En minimal produksjon av meget høy kvalitet har bygget hans navn lokalt og internasjonalt. I dag har Francois eiendommer vokst til syv hektar. I senere år har økologisk dyrkning av druer blitt viktig for Francois. Ingen tilsatt gjær og minimal sulfitt.

Reméage Syrah 2006 Frankrike, Rhône 92 Poeng.

Her er beviset på at en ”billig” vin kan få årets høyeste poengsum i Godt Drikke. Så har du 169 kroner, så løp til polet og få denne vinen ned i handlekurven. En meget vakker rubinrød farge. En duft som fyller hele rommet med skogsbær og noe fat når du åpner flaska. Og det er slettes ingen dum duft å fylle rommet med. Også smaken… En smak som man gjerne skulle få oppleve igjen og igjen. En kraftig og herlig smak som oppleves saftig. Fantastisk balansert syre og sødme. Nydelig fat i smaken, uten at det dominerer på noen som helst måte. En riktig god og lang ettersmak. Siden vinen er såpass rimelig i pris, så kjøp den beste biffen du finner. Dette tror jeg er årets beste kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.