Frankrike er det land i verden som produserer mest musserende vin. På andre plass kommer Italia? Spania? Nei og nei. Det er Tyskland. Det er også det landet i verden hvor det drikkes mest musserende vin.
Den som har mye av æren for at musserende vin har så stor suksess i Tyskland, er Georg Christian von Kessler. Han var også den som var den første som laget den første tyske musserende vinen etter champagnemetoden.
Georg Christian von Kessler ble født i Heilbronn i Württemberg i 1787. Som 14 åring droppet han ut av skolen og begynte i kjøpmannslære i en forretning som solgte fargestoffer, lærvarer og krydder. Til sin fars store ergrelse, han ville nemlig at sønnen skulle gå i lære som sølvsmed.
Lærlingen.
Under læretiden møtte Georg Christian von Kessler en fransk prest som hadde rømt fra den franske revolusjonen og presten ble hans fransk lærer. Med fransk som sitt andre språk og erfaringen med skinn, flyttet han som 17 åring til Mainz som var kjent for sine skinnvarer og som var okkupert av franskmennene på den tiden. Og det var ikke et dumt sjakktrekk og flytte på seg, for i Mainz møtte han sine gamle klassekamerat Ludwig Bean som var bokholder og representant for Champagnehuset Veuve Clicquot i byen Reims.
Champagnehuset Veuve Clicquot
Georg Christian von Kessler slo følge med kammeraten til Reims og begynte å arbeide for Champagnehuset Veuve Clicquot han også. Et lykketreff for den nyblivne enken Madame Clicquot som hadde overtatt huset to år tidligere etter sin mann, og for Georg Christian von Kessler. I 1810 var han enkens høyre hånd og i 1815 satt han i styret og som medeier av champagnehuset med opsjon på å overta etter enkens død. Mye av æren for Veuve Clicquot Ponsardin stor suksess, tillegges Georg Christian von Kessler. Både eksporten til stort sette hele verden samt populariteten på hjemmebane. Men det er ingen trær som vokser inn i himmelen. Da hans hustru Marguerite døde i barsel, hadde ikke Christian von Kessler lyst til å bli i Reims, men tok med sin nyfødte datter tilbake til Tyskland og Esslingen.
G. C. Kessler & Compagnie
Og den 1. Juli 1826 startet han G. C. Kessler & Compagnie. Allerede året etter kunne tidsskriftet Oeconomische Neuigkeiten und Verhandlungen fortelle at „Herr Keßler in Esslingen hat im letzten Herbste Versuche gemacht, Most von Clevner und Elbling auf Champagner Art zu bereiten und beiderlei Weine, besonders der Clevner, haben, so weit sie sich im ersten halben Jahre beurtheilen lassen, in Beziehung auf Geschmack, Farbe und Moussiren ein sehr günstiges Resultat geliefert.“
Men Georg Christian von Kessler slet de første årene med å finne druer av god nok kvalitet. Etter den franske okkupasjonen og de tre krigene mot okkupasjonsmakten, var det ikke mange vinbønder igjen. I 1829 var produksjonen stor nok til at han kunne begynne sin eksport av sekt til Russland, USA og Storbritannia. Og etter det vokste annerkjennelsen for sekthuset seg til å bli et av de fremste i verden. I 1841 ble Georg Christian von Kessler adlet av Kong Wilhelm I. von Württemberg. Noe han kunne glede seg over frem til 16. Desember 1842, da han plutselig avled i en alder av 55 år. Hans kompanjong Carl Jakob Christian Weiß overtok da driften av sekthuset og familien Weiß drev firma frem til 2004 da det gikk konkurs. I dag er drives Kessler Sekt av en forretningsgruppe som har tatt basis i de første og mest kjente musserende vinene etter Georg Christian von Kessler.
Ordet Sekt.
Ordet Sekt var fra begynnelsen et slangord. I 1825 sto den da så berømte tyske skuespilleren Ludwig Devrient mer eller mindre edru på en bar i Berlin. Han resiterte fra ulike skuespill og ropte til kelneren ”Gi meg et krus sack.” Kelneren visste ikke at sack var en hvit hetvin og han kjente overhode ikke til Shakespeares Henry IV og syntes skuespilleren var en rimelig idiot. Men han ga Ludwig Devrient et glass Champagne og etter det ble ordet sekt brukt som slangord for musserende vin. I dag er det slettes ikke slang lenger. Og definisjonen på sekt er streng, klart definert av EU.
Til langt opp på 1970 tallet, var det seks sektfabrikker som sto for produksjonen av tysk musserende vin. De såkalte Sektkellerien hadde i prinsipp monopol på produksjonen og det måtte noe kraftige krangler og rettsaker til, før noen få uredde bønder satte i gang sin egen produksjon. Såkalt Winzersekt. Og noen av disse Winzersekt kan konkurrere med absolutt det beste som finnes av musserende vin. Vin som har helt sin egen stil og sine helt egne kvaliteter. Men dessverre er det fortsatt Henkel og andre sektfabrikker som dominerer markedet.
Kilde: Wikipedia, Kessler Sekt, Stuttgart Turistkontor.